Det har gått ett år sedan Anders Öfvergård fick sparken från TV4. Köra golfbil rattfull på en personalfest och bråka med en kvinnlig kollega som försökte stoppa honom verkade bli för mycket för kanalen. Men många jag talat med säger att det från TV4:s sida mest var en fråga om oro för att fler saker skulle komma upp efter den uppmärksammade händelsen, inte bara fråga om olämpligt beteende mot kvinnor utan också frågan om en lite väl nära relation. Kanalledningen ville inte att tittare och reklamköpare skulle ställa frågan: ”Men varför agerade ni inte långt tidigare?”

TV4 ville inte hamna i samma sits som man gjorde med Martin Timell. 2017 bröt kanalen med Timell efter det att denne anklagats för sexuella trakasserier. Hans program Äntligen hemma plockades bort ur tablån – och historierna började spridas om andra sexuella trakasserier Timell ägnat sig åt. Han frikändes dock i rätten – där han stod åtalad för våldtäkt. Timell stämde TV4 för utebliven ersättning och fick 8,9 miljoner kronor. Men under den tid det hela pågick ställdes TV4:s ledning alltså många gånger inför frågan: ”Varför gjorde ni inget långt tidigare?”

Den sitsen sätter man sig förstås inte gärna i en gång till. Det fick räcka med Timell, och så Paolo Roberto som fick gå efter ett horbesök.

Nu kan man förstås ställa sig frågan – varför är det just programledare i Robinson och hemfixarprogram som har problem med att umgås med kvinnor – och medarbetare?  Timell var programledare för Äntligen hemma och Öfvergård fick sitt genombrott som Arga Snickaren i kanal 5 – varifrån han värvades till fyran.

Men nu är Öfvergård snart tillbaka i rutan – han har lyckats få ett kontrakt med Kanal 5, tillbaka till fadershuset. Och flera källor uppger att programmet Arga snickaren ska återuppstå. Men flera källor har också förklarat att det redan muttras kritiskt om detta. Det skulle nämligen kunna innebära att ett radarpar återuppstår – och det skulle bestå av Öfvergård som snickaren och Helena Sandberg som inredningsexperten. Nej, det är inte så att de var kända för att bråka under inspelningarna, problemet var snarare tvärtom, säger de som viskat i Josefins öra. Medarbetare i produktionerna har inte vetat ifall de har med ett kärlekspar att göra – och sådant kan ju bli lite känsligt på en arbetsplats. Vem kan man anförtro sig åt, vågar man kritisera den ena parten eller inte?

Men vi får väl anta att allt är lugnt på den fronten. Öfvergård har i intervjuer berättat att familjen där hemma välsignat att han satsar på att bli programledare i tv igen – och han har dessutom gått i terapi. Kanske kommer programmet få heta Zen-Snickaren när det återuppstår? Anders och Helena smyger försynt och långsamt mysande runt bland brädor, gardintyger, och verktygslådor. Ingen höjer rösten.

Men innan det kan bli dags för det ska Öfvergård tävla i Filips och Fredriks Alla mot alla. Han tävlar i lag med Sanna Lundell – det bör fungera även om Anders glömmer terapin och blir den gamle Anders; Sannas favoritämne är besvärliga män samt otrohet och hur man hanterar sådana problem; och hon lever ihop med Mikael Persbrant och Ulf Lundell är hennes pappa. Hon har väl därför fått så mycket skinn på näsan att det räcker för att tillverka en Vuittonväska, en av de större modellerna.

Och på tal om att göra comeback och Vuittonväskor – Kajsa Ekis Ekman är tillbaka. Nyss fick hon sparken från Johan Ehrenbergs skattefinansierade tidning ETC, för att chefredaktören tyckte hon var för Putinvänlig. När hon deltog i en utfrågning om detta på Publicistklubben bröt hon ihop och började gråta.

Men hon är en hård böna, och reste sig snabbt. Nu har hon blivit chefredaktör, och ska leda redaktionen på den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Men det har blivit bråk redan innan hon hunnit börja. Styrelsen och redaktionen var motståndare till att hon fick jobbet – men vd Thomas Carlsson valde ändå att anställa henne.

Protesterna beror nog mest på att Ekis Ekman var kontroversiell i vänsterkretsar även innan hon tvingades bort från ETC. Hon har anklagats för transfobi eftersom hon menar att det är biologin som bestämmer vilket kön man har, det avgörs inte av vilket humör man är på för dagen.

En av de anställa som protesterar är transpersonen Mika Kastner, som till tidningen Flamman säger:

– Jag känner mig inte särskilt bekväm med att ledas av någon som notoriskt felkönar folk med mening. Och det tror jag också de övriga i redaktionen sympatiserar med.

Hittills har två personer i redaktionen sagt upp sig, och tre har hotats med avsked om de fortsätter gnöla.

I begynnelsen var Arbetaren en tidning som syndikalister prenumererade på, det var alltså arbetare som ville vara med i en fackförening, men inte hade mycket till övers för socialdemokraternas LO. Syndikalisterna hade en stark ställning bland skogs-, hamn- och lantarbetare. Numera består läsarna mest av människor som intresserar sig för hbtq-frågor och klimatet.

Thomas Carlsson har förklarat att han anställde Ekis Ekman eftersom hon är bra på ”klass- och arbetsmarknadsfrågor”. Han kanske drömmer sig tillbaka till en tid då tidningens anställda mer bekymrade sig över om arbetare var felavlönade än om de själva blev ”felkönade”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!