Kärnkraften läggs ned och naturgasen har fastnat någonstans halvvägs mellan västra Sibirien och Tyskland. Elpriset har – och det har nog ingen missat – nått rekordnivåer mitt i sommaren och ingen vågar tänka på hur högt det blir i kalla januari.

De goda råden för hur man ska spara energi är många. Isolera fönstren. Stäng av elementen. Låt inte datorn stå på i onödan. Släck efter dig när du lämnar ett rum. Hängtorka kläderna i stället för att tumla dem. Använd lock på kastrullen när du kokar. Elda med ved … Eller? Nej, det där sista kan bli svårt. Försäljare av braskaminer har bråda dagar, men än så länge finns det kaminer kvar. Veden, däremot, är det värre med.

Förr i tiden, säg 2020, kunde den vanliga konsumenten köpa en säck ved även framåt vårkanten. Förra vintern, när elpriserna började rusa, tog veden slut hos många handlare redan i december. I år har vi inte sagt farväl till sommaren, och redan börjar veden ta slut på sina håll.

Ungefär en miljon hushåll i landet kan elda med ved och de har hamstrat för att rädda sig undan extremt höga elräkningar.

Hur ser efterfrågan på ved ut i dag?

Mycket stor, så den är. Den är slut nu, den torra veden, säger Daniel Arthursson på Gällaryds ved och entreprenad i Gällaryd ett par mil utanför Värnamo.

Har du koll på om den är slut överallt?

Det verkar så. Folk har varit ute i god tid i år och köpt på sig.

Det är den torra veden som är slut, säger du. Vad finns det mer?

Ja, man kan ju köpa torrgran och kapa upp. Om man kapar och klyver den nu så går den att elda med direkt. Det är ett alternativ. Den ger inte samma värme som björk men den brinner.

Torrgran är döda, stående, ofta granbarkborreangripna träd som går att hitta ute i skogarna. Skogsbolagen fäller och säljer dem som bränsleved. Energiinnehållet i den döda granen är inte så mycket mindre än i björkved. Björk innehåller 2 820 kilowattimmar per kubikmeter och torrgran innehåller 2 230.

Energivärdet på torrgran verkar inte vara jättedåligt jämfört med björk, ungefär 20 procent sämre.

Ja, det kan stämma. Många tror ju att gran är värdelöst, men det är inte så illa som folk tror. De är ju livrädda för gran. De ska ha björk för det är det finaste man kan elda, har de hört. Torrgran fungerar, och i nödfall som nu går den alldeles utmärkt att elda med.

Granen ska i så fall eldas i en kamin och inte i en öppen spis, för den sprätter gnistor som ett isterband skvätter fett i stekpannan. Om man gillar granvedens poppande ljud eller inte är en smaksak.

Larmet går om vedbrist, men den är ändå inte total. Daniel Arthursson har ingen björkved kvar att sälja till privatpersoner men levererar fortfarande till Granngården enligt avtal. På onsdagen skickade han 2 000 40-literssäckar till dem.

På Granngårdens hemsida kan man se att 83 av deras 108 butiker har björkved kvar i lager på onsdagskvällen. Priset är just nu 99 kronor för en säck. När Råd & Rön testade braskaminer hösten 2020 betalade de 59 kronor för en säck ved av god kvalitet så priset har enligt ekonomins lagar stigit.

Torktid för ved

Nyfälld ved behöver torka för att brinna bra och ge maximalt med energi. Då behöver den minst sommaren på sig för att vara torr till vintern. Arthursson i Gällaryd påbörjar kapningen och torkningen av ved under hösten, så att han kan leverera redan till våren.

För den som har en björk stående på tomten finns det fortfarande tid att syrfälla den. Fäll trädet, helst redan i dag, och låt det ligga okvistat i fem veckor medan de små löven kämpar för sina liv. De fortsätter suga vatten ur stammen och på så vis minskar fuktigheten i träet från 60 till cirka 30 procent. Hugg sedan upp björken och lägg den på tork i garaget, så borde veden nå ned till 20 procents fuktighet och vara eldningsbar någon gång efter nyår. Helst ska den ned till 18 procents fuktighet.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.