Fredagen den 19 augusti sköt 15-årige Aydin Shojaee ihjäl 31-årige afghanen Shahin Amiri på köpcentrumet Emporia i Malmö. En förbipasserande kvinna skadades svårt. Dådet begicks under fredagshandeln och många blev chockade.

Kvinnans skador bedömdes sedan inte som livshotande och fick lämna sjukhuset under lördagen. Kvinnan är bosatt i Norge och var på besök hos en släkting i Malmö, hennes nationalitet är okänd.

Shojaee har erkänt brottet och häktades under söndagen 21 augusti.

Enligt Malmös polismästare Petra Stenkula är det ett svårt konfliktläge i den kriminella miljön just nu. Polisen kommer ha extra förstärkning i staden de närmaste dagarna. Hon menar att man haft en lugn vår men att det eskalerat under sommaren, som under tidigare somrar. Det som hänt på Emporia beskriver hon som att det är ”ett helt oacceptabelt våld.”

Stenkula tillträdde som polismästare 1 juni 2021 och har arbetat inom polisen sedan 1992. Hon sade vid tillträdandet att det finns många utmaningar att ta tag i, men också en utvecklingsbar personal. Hon ville inte låta kriminella ta för mycket plats, utan uppmanade vanliga Malmöbor att fortsätta trivas, känna sig trygga och fokusera på goda saker, som näringslivet, restauranger och närheten till kontinenten.

Uppmaningen till att känna trygghet är något som återkommit i Stenkulas retorik. Som efter mordet på Saleh Hadri, då hon också sade att Malmöbor ska kunna känna sig trygga. Samtidigt som polisen internt var oroliga för hämndaktioner. 13 december 2018.

En liga anhölls efter organiserade brott mot äldre, där man lurat till sig över en halv miljon kronor. Stenkula kommenterade detta och beklagade att unga agerar målvakter åt kriminella ligor, då ”de riskerar förstöra starten på sina vuxna liv”. 27 januari 2020.

När det var upplopp och stenkastning mot poliser i Malmö under påsken sade hon att det som skett var ”helt oacceptabelt”. 17 april 2022.

Tidigare var hon chef för utredningsenheten Syd där man i mars 2018 gjorde en satsning på demokrati– och hatbrott. Prioriteringen motiverades med att hatbrott strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Gängkrig

Enligt polisen var mordet en avrättning och den avlidne Amiri var ledaren för kriminella mc-gänget Satudarah MC:s underavdelning i Malmö, Satudarah Assasins. Tidigare på dagen för mordet var han åhörare vid en rättegång om ett mordförsök i Bunkeflo i februari i år. Där var tre av hans kumpaner åtalade.

Satudarah MC grundades i Nederländerna 1990 och har 44 avdelningar världen över. Man är öppen för alla etniska grupper inom klubben, grundarna var invandrade molucker från Indonesien. Man etablerade sig i Sverige 2013 i Malmö men finns nu även i Helsingborg, Stockholm och i Västsverige. Man har underklubbar och gatugäng i sitt nätverk. Det finns också kopplingar till klanen Al-Zain, ursprungligen från Libanon och känd för kriminell aktivitet i flera länder. Satudarahs president Ahmed Zein dömdes till åtta års fängelse 2015 för en stor knarkaffär.

Den mördade Shahin Amiri

Amiri föddes 1991 i Afghanistan, kom till Sverige med familjen 1994 och hade en diger brottslig karriär bakom sig. I november 2020 dömdes han till 3,5 års fängelse för människorov i Malmö tingsrätt. Där dömdes även hans halvbror Naqibulla Amiri. Båda friades sedan i hovrätten. 2017 var han häktad misstänkt för mord på sin svåger Fazalkarim Nasiri, men friades av tingsrätten.

I mars 2020 hittade polisen Amiris fingeravtryck på några påsar med cannabis. Man gjorde då husrannsakan och fann 443 800 kronor i kontanter och två Rolexklockor värda en halv miljon kronor tillsammans. Detta bedömdes vara tillgångar från brottslig verksamhet.

Han har också blivit känd för att skrämma folk med sprängdåd, vid ett fall skadades den 18-årige underhuggaren som lagt ut sprängladdningen svårt. Att använda personer yngre än 21 att utföra grova brott är en strategi den undre världen. Rättssystemet gav straffrabatter och utdömde mildare domar till yngre.

Straffrabatt för personer mellan 18 till 20 år avskaffades 2 januari 2022, för brott där straffvärde eller straffminimum uppgår till ett års fängelse.

Gängkriget i Malmö kretsar kring narkotikaförsäljningen i staden. Amiri hade stort våldskapital och var dömd för våldsbrott. Brodern Naqibulla mördades i januari 2022.

Huvudfienden är gängledaren Imad Alzuriey, som 2011 dömdes till 13 års fängelse för mord. Alzuriey var tidigare medlem i Brödraskapet Wolfpack. Han har ett brottsregister som sträcker sig tillbaka till tidig ungdom 2003. En av hans kumpaner blev utsatt för nyss nämnda mordförsök i Bunkeflo.

Imad Alzuriey, konkurrerande gängkriminell

Aydin Shojaee erkände på söndagen och han är nu häktad misstänkt för mord och mordförsök. Han har marockansk mor och iransk far och kommer från Göteborgstrakten. Vid tiden för dådet var han på rymmen från ett LVU-hem. Shojaee bedömdes av socialnämnden i Göteborg att lida påtaglig risk att skadas genom missbruk, kriminalitet och socialt nedbrytande beteende, enligt en kartläggning av SVT. Han har ett flertal orosanmälningar mot sig och har varit misstänkt för grov stöld och olaga hot. På skolan var han våldsam mot barn och vuxna. Han blev intagen för tvångsvård 2021.

Reaktioner och förklaringar

Enligt justitieminister Morgan Johansson är det en liten risk att oskyldiga drabbas, vilket han sade i en intervju 2018. Amiri är den 41 personen att mördas i år. Under helåret 2021 mördades 45 personer, vilket är delat rekord med 2018. Det kan jämföras med perioden 2010 till 2014 då 14 personer mördades.

Sedan Johansson tillträdde 2014 har kriminella gängmord eskalerat i landet. Från 2017 har minst 41 personer mördats årligen. 2022 kan bli ett rekord om inget dramatiskt sker under årets sista fyra månader.

Statsminister Magdalena Andersson fördömer mordet som ”fruktansvärt”. Hon påstår att regeringen via skärpta lagar fått fler gängkriminella bakom lås och bom. Men menar att det i grunden är segregationen som skapar problemen, då förövarna nu blir yngre och yngre. Partikollegan tillika Malmö starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh stämmer in och pratar om mer resurser i ett tidigt stadium. Till exempel sociala insatser och stöd till familjer.

Den misstänkte mördaren Aydin Shojaee har erkänt gärningen

I Malmö har man sjösatt projektet Sluta skjut 2018, som med inspiration från en modell i USA är tänkt att motverka dödligt våld. Det är dock oklart om projektet haft någon inverkan alls, enligt en utredning på Malmö universitet. Skjutningarna minskade perioden 2017 till 2020, men det kunde inte fastslås att Sluta skjut haft en inverkan på nedgången. Projektet förlängdes 2021 och löper över 2023.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.