Oleksandr Usyk försvarade sina VM-titlar. Han vann returmötet mot Anthony Joshua på poäng, och vill nu möta Tyson Fury.

De tre domarnas beslut var inte enhälligt och poängsiffrorna skrevs till 116–112, 115–113 och 113–115. Att den ena domaren ville ge segern till Joshua är anmärkningsvärt. Britten var något bättre än i första matchen och träffade med en hel del kroppslag, men Usyk var utan tvekan den bättre boxaren.

Usyks överlägsna fotarbete och rörlighet gjorde att Joshua blev stillastående stora delar av matchen. Först i åttonde ronden tog matchen fart på allvar. En jämn rond med högt tempo där Joshua lyckades pressa Usyk med slag mot kroppen.

Den nionde ronden var Joshuas bästa. Han träffade med ett flertal kombinationer som tvingade Usyk på defensiven. När man trodde att Joshua hade hittat en vinnande koncept kom Usyk i stället ut och dominerade rond tio. Momentumet hade skiftat tillbaka och Usyk kontrollerade ronderna elva och tolv.

Slagstatistiken visade att Usyk träffade med 170 slag mot Joshuas 124.

Usyk dedikerade segern till sitt land, till sin familj och till alla soldater som försvarar landet. Han fick sedan frågan om han vill möta Tyson Fury som innehar mästarbältet han saknar.

– Jag är säker på att Tyson Fury inte har dragit sig tillbaka. Jag är övertygad om att han vill möta mig. Jag vill möta honom. Om jag inte boxas mot Tyson Fury så tänker jag inte boxas alls, svarade den 35-årige ukrainaren.

Filip Hrgović vann med stora besvär på poäng över Zhang Zhilei. De två hårtslående tungviktarna växlade slag med varandra i en underhållande match och båda var slutkörda när de gick i mål efter tolv ronder.

Callum Smith besegrade Mathieu Bauderlique på knock i fjärde ronden (med en vänsterkrok). Som alltid händer det saker när britten boxas och Bauderlique gick inte och gömde sig. Smith är en världsklassboxare och fransmannen boxades lite för ärligt och modigt för sitt eget bästa.

Badou Jack vann på poäng mot Richard Rivera med domarrösterna 2-1. Jack var den som pressade, och han slog tyngre än sin motståndare. Men slagfrekvensen var alldeles för låg och den rörlige Rivera kunde göra matchen jämn.

Usyk och Joshuas karriärer

För tio år sedan vann Oleksandr Usyk och Anthony Joshua OS-guld i boxning i London. Usyk i den näst tyngsta klassen och Joshua i den tyngsta. För ett år sedan möttes de inför 65 000 åskådare på Tottenham Hotspur Stadium i London. Usyk vann på poäng och erövrade Joshuas världsmästarbälten.

Ukrainaren Usyk hade nått sitt mål att bli världsmästare i tungvikt. Superstjärnan Anthony Joshua fick för andra gången lämna ifrån sig sina titlar. Första gången var när han förlorade mot den lönnfete Mexikoamerikanen Andy Ruiz Jr i Madison square garden 2019, och 2021 var det på hemmaplan i London mot en liten dansande kosack.

Joshua tog revansch mot Ruiz Jr ett halvår senare och vann tillbaka sina titlar. Nu vill han göra samma sak igen, och vinna tillbaka dem från Usyk.

Usyk spenderade sina fem första år som proffsboxare i viktklassen cruiservikt. Där eliminerade han allt motstånd och blev odiskutabel världsmästare efter att besegrat ryssen Murat Gassiev i Moskva. Efter en sista match i viktklassen där han knockade populäre britten Tony Bellew i åttonde ronden valde ukrainaren att gå upp till tungvikt.

Världsmästartitlarna

Matchen gällde WBA:s, IBF:s och WBO:s världsmästartitlar. Den fjärde stora organisationen WBC:s världsmästare heter fortfarande Tyson Fury, som ena stunden säger att han lagt handskarna på hyllan och nästa stund inte har det. Senaste beskedet från WBC är att Fury har till 26 augusti på sig att lämna definitivt besked. Det är ingen större överdrift att säga att hela boxningsvärlden vill se en match mellan Fury och vinnaren i kvällens match, så att en enda världsmästare kan utses. Dessutom vill hela Storbritannien se en match mellan Fury och Joshua, även om den inte skulle gälla en VM-titel.

Det finns ingen stor turnering som utser världens bästa boxare, och om inte alla i toppen har mött varandra så tvingas man spekulera och gissa. Det kan vara Oleksandr Usyk och det kan vara Tyson Fury. Om Anthony Joshua tar revansch mot Usyk i kväll så kan man föra in honom i leken igen.

Av tradition anses The ring magazines ranking vara neutral (även om inte alla är överens om det) och tidningen delar också ut sitt eget mästarbälte. I ett mycket smart drag en gång i tiden lånade de ut sitt bälte till Rocky-filmerna, vilket gjorde det ännu mer ikoniskt. Nu har de tagit ifrån Fury mästarstatusen och i stället bestämt att den som vinner kvällens match kommer att få The ring-bältet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.