TV4:s Kalla Fakta avslöjar att fem av åtta riksdagspartier kan tänka sig att ta emot anonyma ekonomiska donationer. Trots att detta kan vara ett lagbrott, då alla som donerar mer än 24 150 kronor måste namnges. Det gäller Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Hittills har två personer fått lämna sina uppdrag efter avslöjandet. Lisa Flinth som arbetade med strategiskt ledningsstöd hos Liberalerna och Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell.

Kalla Faktas reporter har utgett sig att vara en affärsman och erbjudit sig donera stora summor pengar, men med krav på anonymitet. Han får då förslaget att donera via en annan person, en bulvan. Vänsterpartiet och Miljöpartiet sade blankt nej till förslaget, de övriga fem fortsatte diskutera.

Efter avslöjandet har Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell tagits ur tjänst. Partiet vill själva inte bekräfta att detta skett på grund av Kalla Faktas granskning, utan hänvisar till att det är ett personalärende. Agrell använde själv uttryckligen ordet bulvan när hon diskuterade med Kalla Faktas reporter.

Lisa Flinth arbetade med strategiskt ledningsstöd hos Liberalerna och säger i programmet att man ”rör sig i gråzonen” när man stöttar partiet via en annan person. Hon nämner till exempel en gåva till partiet där en partner till en person som donerade stod som givare.

Efter avslöjandet har Flinth sagt upp sig från Liberalerna på riksplanet och lämnar kommunalpolitiken i hemstaden Landskrona. Hon motiverar uppsägningen med att hon inte vill att hennes olämpliga agerande ska påverka förtroendet för partiet.

Från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommer det andra signaler. Hon påstår att partiet övervägt ett upplägg, men som man inte gick vidare med då det inte följde regelverket. Men Kalla Fakta motsätter sig den förklaringen och menar att det var deras påhittade affärsman som avbröt kontakten med partiet.

Skattemedel flödar in i partierna

Men det går ingen nöd på partierna över lag, då man får över 167 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Statligt partistöd betalas ut till partier som fått minst 2,5 procent i någon av de två senaste riksdagsvalen. Eller som är eller nyligen var invalda i riksdagen. Dessutom utgår stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer och skattesubventionerade valsedlar för partier med över en procent i senaste riksdagsvalet. En vanlig medborgare kan inte själv välja bort att betala pengar till partier som man inte uppskattar. Det är inte oväntat riksdagspartierna själva som stiftar lagarna om att få statsbidrag.

Beviljat statligt partistöd 2021

  • Sveriges socialdemokratiska arbetareparti 40 558 008 kronor
  • Moderata samlingspartiet 30 882 888 kronor
  • Sverigedemokraterna 26 792 040 konor
  • Centerpartiet 16 297 620 kronor
  • Vänsterpartiet 15 250 608 kronor
  • Kristdemokraterna 13 156 584 kronor
  • Liberalerna 12 783 280 kronor
  • Miljöpartiet de gröna 11 909 472 kronor
  • Feministiskt initiativ 324 704 kronor
    Totalt 167 955 204 kronor

Beviljat statligt stöd till riksdagens kvinnoorganisationer 2021

  • Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund 2 965 250 kronor
  • Moderata samlingspartiet 2 385 050 kronor
  • Sverigedemokraternas kvinnoförbund 2 230 330 kronor
  • Centerkvinnorna 1 630 790 kronor
  • Vänsterpartiet 1 572 770 kronor
  • Kristdemokratiska kvinnoförbundet 1 456 730 kronor
  • Liberala kvinnor 1 418 050 kronor
  • Miljöpartiet de gröna 1 340 690 kronor                Totalt 14 999 660 kronor

Partiers extrainkomster

Ett parti som har det gott ekonomiskt ställt är Centern. Via det egna kapitalförvaltningsbolaget Randello Invest har man tillgångar på 1,8 miljarder kronor. 2020 tog partiet ut 82,5 miljoner kronor i vinst. Men det hindrade inte att man ansökte om nytt partistöd, trots sin goda ekonomi och vurm för marknadsekonomi.

Ett annat parti som inte lever som de lär är Socialdemokraterna. Man är förespråkare av regleringar av alkohol, tobak och spel. Till exempel måste alla svenskar som vill köpa alkohol starkare än 3,5 procent uppsöka ett Systembolag.

Men det hindrar inte partiet och ungdomsförbundet SSU att tjäna pengar från lotteriverksamhet. A-lotterierna har enligt egen utsago bedrivits framgångsrikt sedan 1956. Man säger att spelandet på A-lotterierna ska ske under trygga och sunda förhållanden. Och arbetar aktivt med spelansvar och förebyggande åtgärder. Att lägga ned verksamheten helt och därmed ta bort den eventuella skada som uppstår är inte aktuellt.

2013 prickades Socialdemokraterna av Datainspektionen, man hade använt medlemsregistret för att sälja lotter. Dessutom kunde man köpa lotter på kredit, genom ett undantag i lagen för prenumerationslotterier. Personer som var skuldsatta kunde alltså ändå köpa lotter på kredit.

2020 tjänade Socialdemokraterna 30 miljoner kronor på lotteriverksamheten. Ungdomsförbundet SSU fick 2016 90 procent av sina intäkter från nämnda verksamhet.

Man har dessutom intäkter från fackorganisationen LO. Visserligen har medlemsförbundens bidrag till Socialdemokraterna sjunkit under 2010-talet.

Men huvudorganisationen ger fortfarande sex miljoner kronor årligen till partiet. Samtidigt har andelen socialdemokrater inom LO minskat till 34,3 procent, inte långt ifrån Sverigedemokraternas 30,7.

 

 

 

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.