En kraftig explosion dödade över 20 personer i Abu Bakar-moskén i Afghanistans huvudstad Kabul. En självmordsbombare, enligt ögonvittnen.

Explosionen inträffade under kvällsbönen på onsdagen och var så kraftig att man såg människor flyga ut genom fönstren på moskén.

Imamen Amir Mohammad Kabuli är en av de dödade. Ingen organisation har ännu tagit på sig dådet.

FN:s fredsbevarande operation Unama rapporterade i juli att det väpnade våldet minskat påtagligt sedan talibanerna tog tillbaka makten den 15 augusti förra året. Under tio månader, fram till 15 juni i år, räknar de till 700 dödade civila. De flesta av dem har fallit offer för den IS-gren som kallar sig Islamiska staten i Khorasanprovinsen (ISKP).

Men nu intensifieras oroligheterna i Afghanistan. I går uttalade sig Unama på Twitter och sa att 250 personer dödats eller skadats i olika attentat den senaste månaden. Så sent som förra veckan dödade en självmordsbombare trogen ISKP den religiöse ledaren Sheikh Rahimullah Haqqani.

När Sovjetunionen drog sig ur Afghanistan 1989 följde ett flera år långt inbördeskrig som tog slut när Talibanerna tog makten 1996. Sedan styrde de med religiös järnhand fram till 2001 när en USA-ledd koalition invaderade landet i vad som kallades Operation enduring freedom.

Mellan 1996 och 2001 styrde talibanerna med islamistiska sharialagar och de kallade landet för det Islamiska emiratet Afghanistan. 20 år senare kontrollerar de landet igen och har på nytt utropat ett islamiskt emirat. De har dessutom återinrättat Ministeriet för främjande av dygd och mot skamligt beteende (“Moralministeriet”), som kommer med dekret efter dekret som berättar för afghanerna hur de ska leva sina liv. Ministeriets moralpolis patrullerar städernas gator.

När talibanerna tog makten drog omvärlden in mycket av det ekonomiska och humanitära stödet till Afghanistan. Tillsammans med allvarlig torka har det gjort att fattigdom och svält ökat, och landet befinner sig i en ekonomisk kris.

Detta har hänt i Afghanistan det senaste året:

2021

15 augusti: Talibanerna återtar kontrollen över Kabul och firar med att åka karusell på ett tivoli.

19 augusti: Talibanerna deklarerar att landet åter är det Islamiska emiratet Afghanistan.

26 augusti: Över 180 människor dödas i ett attentat mot Kabuls internationella flygplats, mitt under den stora utrymningen av landet. ISKP tar på sig ansvaret för dådet.

30 augusti: Den sista amerikanska styrkan lämnar Afghanistan.

7 september: Talibanregimen återinrättar Moralministeriet.

15 oktober: En bomb exploderar under fredagsbönen i en moské i Kandahar och dödar fler än 60 personer. ISKP tar på sig ansvaret för dådet.

2022

27 februari: Talibanerna inför utreseförbud från Afghanistan för den som saknar goda skäl. Kvinnor måste dessutom åtföljas av en manlig släkting för att få lämna landet.

23 mars: När talibanerna tog över makten stoppades flickor från all utbildning från gymnasiet och uppåt. Vid terminsstart den 23 mars skulle alla skolor öppna igen men samma dag kommer beskedet att flickor fortsatt stoppas från gymnasieskolorna.

27 mars: Allmänna parker könsuppdelas. Kvinnor tilldelas tre dagar i veckan och män fyra dagar. Inte ens gifta par och familjer kan besöka parken tillsammans.

29 mars: Ny klädkod träder i kraft och skägg blir ett krav för alla män i statlig tjänst. Vidare måste de bära hatt eller turban och lång, löst sittande överdel. Annars blir de inte insläppta på arbetsplatsen och riskerar avsked.

7 maj: Moralministeriet rekommenderar att alla kvinnor ska täcka ansiktet när de lämnar hemmet eller träffar män de inte är släkt med. Om inte rekommendationen följs väntar samtal med deras manliga förmyndare, som vid upprepade förseelser får sitta tre dagar i fängelse. Ministeriet säger också att de helst ser att kvinnor stannar hemma.

22 juni: En jordbävning drabbar landet vid gränsen till Pakistan och fler än 1 100 dör och flera tusen blir hemlösa.

31 juli: En amerikansk drönare dödar al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri i Kabul, som påstås ha varit hjärnan bakom 11 septemberattentaten 2001.

11 augusti: En man med en bomb i en benprotes spränger sig i luften på ett religiöst seminarium i Kabul och dödar bland annat den religiöse ledaren Sheikh Rahimullah Haqqani.

15 augusti: Ettårsdagen av det talibanska maktövertagandet.

17 augusti: Ett självmordsattentat mot en moské i Kabul dödar fler än 20 personer.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.