Schweizaren Stefan Bissegger vinner tempoloppet 34 hundradelar av en sekund före landsmannen och regerande mästaren Stefan Küng. Världsmästaren Filippo Ganna slutade trea nio sekunder efter vinnaren. Sveriges Jacob Ahlsson slutar på en elfte plats. Nederländernas Fabio Jakobsen vinner linjeloppets spurt före fransmannen Arnaoud Démare och Belgiens Tim Merlier. Linjeloppet hade en bana som var som gjord för spurtarna. Jakobsen tog årets tolfte seger och hans återkomst efter kraschen i Polen 2020 har blivit en succé.

Europamästerskapen hålls 2022 i München i Tyskland. Linjeloppet i söndags var 207,9 kilometer långt och gick från Murnau am Staffelsee till centrala München. Man tog sig an ett antal kortare stigningar, men det var ett mestadels platt lopp som avslutades med sex varv längs en 13 kilometer lång bana i staden. Onsdagens tempolopp i München var knappt 24 kilometer långt. Det började med en 400 meter lång stigning med en lutning på 7,4 procent, men var i övrigt platt och med få tekniska utmaningar. Mellantiderna togs efter 700 meter respektive efter 15,1 kilometer.

I linjeloppet gav sig schweizaren Silvan Dillier och österrikaren Lukas Pöstlberger direkt från huvudklungan. Övriga cyklister verkade nöjda och lät dem gå. Dillier och Pöstlberger log mot varandra och skakade lite på huvudena. De hade hoppats på en större grupp. Tre cyklister från mindre cykelnationer försökte ta sig i kapp, men fick ge sig. De två var i utbrytning i 180 kilometer och i fyra timmar. De blev uppfångade under första delen av det näst sista varvet i München.

En av hemmanationens hopp Pascal Ackermann stötte ihop med kravallstaketet runt banan 45 kilometer från mål och kraschade. Han bröt men som tur var drabbades ingen annan. Det var annars tyskarna, belgarna, fransmännen, nederländarna och italienarna som drog mest under de sista par varven.

Nederländernas Fabio Jakobsen är snabbast i spurten och vinner EM:s linjelopp

Merlier startade spurten först. Jakobsen var dock starkare och kunde gå om. Démare kom bakifrån men hann inte nå fram till nederländaren och fick nöja sig med andraplatsen. Det var Jakobsens tolfte seger under hans första hela år efter kraschen i Polen 2020 där han nästan miste sitt liv. Han måste anses vara världens bästa spurtare för närvarande.

Tempoloppet avgjordes med hundradelar av en sekund. Direkt efter den inledande klättringen togs den första mellantiden. Snabbast var italienaren Ganna, som startade sist. Tvåa var Bissegger, två hundradels av en sekund efter. Küng, som slutade näst sist, tog det lugnare i backen och var drygt sex sekunder efter. Küng vann tempoloppet i Europamästerskapen både 2020 och 2021 och hoppades på ett hattrick.

Vid den andra mellantiden var Küng snabbast, knappt två sekunder före Ganna och ytterligare en sekund före Bissegger. Den regerande mästaren var snabbast av de tre mellan de båda mellantiderna. I mål hade irländaren Ben Healy länge den bästa tiden. Bissegger kom dock i mål på en hela 56 sekunder bättre tid. Så stora differenser på en så kort bana är ovanligt.

Schweizaren Stefan Bissegger vinner en nervdallrande tempoetapp i EM

Näst sist i mål var Stefan Küng medan Bissegger satt i den heta stolen bredvid dansken Mikkel Bjerg. Küng kom i mål 34 hundradelar av en sekund långsammare än sin landsman. Bjerg kontrollerade pulsen på Bissegger som då bara hade Ganna att vänta in. Italienaren tappade dock på slutet och kom in på en tredjeplats. Sveriges Jacob Ahlsson som tävlar för Motala AIF Serneke Allebike gör en stark insats och slutar elva. 24-åringen är även svensk tempomästare, men det här måste ses som han bästa resultat i karriären.

Sveriges Jacob Ahlsson gör en stark insats och slutar på en elfte plats

Resultat Europamästerskapen linjelopp 2022

1. Fabio Jakobsen (Nederländerna) 4t38’49”
2. Arnaud Démare (Frankrike) +0’00”
3. Tim Merlier (Belgien) +0’00”
4. Danny Van Poppel (Nederländerna) +0’00”
5. Dam Bennett (Irland) +0’00”
6. Luka Mezgec (Slovenien) +0’00”
7. Elia Viviani (Italien) +0’00”
8. Alexander Kristoff (Norge) +0’00”
9. Jon Aberasturi (Spanien) +0’00”
10. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”

Tobias Ludvigsson slutade på plats 21.

Resultat Europamästerskapen tempolopp 2022

1. Stefan Bissegger (Schweiz) 27’05”
2. Stefan Küng (Schweiz) +0’01”
3. Filippo Ganna (Italien) +0’09”
4. Mikkel Bjerg (Danmark) +0’27”
5. Maciej Bodnar (Polen) +0’37”
6. Ben Healy (Irland) +0’56”
7. Kévin Vauquelin (Frankrike) +1’12”
8. Morten Hulgaard (Danmark) +1’13”
9. Jos Van Emden (Nederländerna) +1’22”
10. Tanel Kangert (Estland) +1’26”
11. Jacob Ahlsson (Sverige) +1’34”