Det tog bara några minuter efter att valmyndigheten IEBC förklarade William Ruto till Kenyas femte president tills den första rökpelaren steg mot himlen här i Kisumu.

När valresultatet presenterades var inte ens representanterna för valmyndigheten The Independent Electoral and Boundaries Commission (IEBC) eniga. Tumult utbröt i Bomas of Kenya, lokalen som annars används för att visa upp de olika etniska gruppernas kultur och danser, där den politiska eliten hade samlats för att höra tillkännagivandet av valutgången. Stolar flög i luften och militärpolisens batonger försökte med kraft att pacificera de upprörda partirepresentanterna. Fullt slagsmål i publiken som bestod av det högsta skiktet av landets potentater och dess anhöriga.

När rösträkningen i det kenyanska presidentvalet tog paus i fredags eftermiddag hade båda huvudkandidaterna drygt 49% av rösterna och ingen vinnare stod klar att finna. På måndagsmorgonen när valmyndigheten IEBC deklarerade att det slutgiltiga valresultatet skulle meddelas klockan 14.00 svensk tid så presenterades preliminära siffror som visade att William Ruto fått drygt 51% av rösterna.

Förutom att den plötsliga förändringen i fördelningen av röster kommer att leda till massivt missnöje i delar av befolkningen riskerar detta plötsliga skutt i rösträkningen att rendera i direkta våldsamma protester. Dagens resultat att ge återverkningar på flera plan i det politiska livet i Kenya. Ruto som alla andra politiker i Kenya är officiellt alltid emot korruption men i ett samhälle som hålls igång med hjälp av ekonomiska smörjmedel är det omöjligt att nå framgång utan vad vi i dagligt tal kallar mutor.

“EVERY HUSTLE MATTERS”. Rutos image är att han är en “hustler” som slagit sig fram till makten från en enkel bakgrund

Fyra av sju IEBC-kommissionärer motsätter sig valresultatet och beskyller dess ordförande för att ha genomfört den slutliga delen av rösträkningen dolt. Flera av valmyndigheten IEBC:s agenter vägrar att underteckna IEBC:s valresultat och först hamnade hela processen i ett dödläge innan ordförande Wafula Chebukati officiellt förklarade William Samoei Arap Ruto president och ”the fifth Baba”.

Myndighetens ordförande omgärdas av ryktesspridning och anklagas för att ha tagit mutor från William Ruto. Rykten om säckar med dollarsedlar som transporterats hem till Wafula Chebukati har florerat. Ett rykte som dessutom verkar härstamma från Chebukatis egen fru.

Men det är med rykten som med valresultat i demokratier över hela världen numera. Ingen vet vad som är sant eller inte. Så vad det kenyanska folket i dag fick istället för ett valresultat var ännu en korrumperad myndighetsteater där delar av myndigheten själv nu vill frånsäga sig ansvaret för valutgången och rösträkningen.

”Jag vill gratulera IEBC för att de höjt ribban och jag vill utan någon rädsla för motsägelse säga att Wafula Chebukati är vår hjälte”, säger William Ruto.

GODHETEN SJÄLV. Ruto lovar bland mycket annat att han under sin ämbetsperiod ska låta bli att förfölja oppositionen

William Ruto har varit hänsynslöst framgångsrik just på grund av korruption och maktmissbruk och han kommer nu att gå hårt fram i de politiska systemet för att rensa ut opposition och de som skulle kunna sätta käppar i hjulet för hans makt.

I William Rutos första tal som president gav han sitt ord på att inte söka hämnd på sina politiska motståndare. Samtidigt började polisen i Kisumu att skjuta tårgas mot demonstranterna som samlats för att protestera mot valutgången och sakernas tillstånd. Hämnd är nästan garanterad att utmätas.

William Ruto och hans koalition UDA har gått till val under sin slogan ”Kenya Kwanza” (Kenya först), en valplattform som fokuserar hårt på utvecklingen av jordbruk och tillgång till moderna boendeformer. UDA:s manifest till skillnad från Azimios dito är klart mer inriktat på direkta åtgärder och inte lika mycket på fluffiga mål. I UDA:s manifest så fokuserar man på handfasta åtgärder och lösningar om hur man skall nå sina mål exempelvis med bättre och mer näringsrikt foder för mjölkkor och mer gödsel för bönderna.

William Ruto och hans UDA brukar ses som ett mitten–höger-parti men politiken innehåller många typiska kännetecken för klassisk vänsterpolitik. UDA vill styra in de ungdomar som slutar skolan direkt till byggsektorn för att på så sätt garantera en hög byggtakt av bostäder. Ett sätt att styra arbetskraft som inte sällan slutar med att man har en överproduktion av yrkeskunskap inom områden som snart är en överetablerad sektor med hög arbetslöshet som följd.

En utbyggd allmän sjukvård som står högt upp på UDA:s lista över åtgärder kan i ett relativt fattigt land som Kenya också riskera hela landets ekonomi. Det finns inte som i väst en enorm kassa av skattemedel att ösa ur på vinst och förlust. I Kenya måste varje ekonomisk reform ge omedelbart positivt resultat annars står man inför en kris.

Kenya Kwanza innebär också att man kommer att satsa på att köpa upp land från den del av befolkningen som är herdar. Med tanke på hur William Ruto gick fram under sin tid som jordbruksminister så är det inte utan att man väntar på denna process med andan i halsen. Rutos politiska position har mycket av sitt fundament i de personliga rikedomar som kom ur statens exproprieringar av land under Ruto.

Mängden blod som flöt under landexproprieringarna under William Ruto har också skapat ett rykte om Ruto som hänsynslös. Att expropriering av land från stammar som lever huvudsakligen lantligt riskerar också att bli startskottet för nya etniska konflikter och att folkgrupper som exempelvis massajer riskerar att förlora sin nuvarande traditionella livsstil och kultur. Detta har också avspeglats i hur rösterna har fördelats under valet. I de regioner både i väst som öst där många stammar fortfarande lever på att driva boskap över enorma ytor av land så har William Ruto inte lyckats få många röster.

Ruto har samlat sina röster i de folktäta regionerna som exempelvis huvudstaden Nairobi. I ett land där rösterna till största del fördelas efter stamtillhörighet är oron för sammandrabbningar och plundringar nu särskilt stor på mångetniska platser och redan på måndagsmorgonen rapporterades det om hur människor fyllde alla tillgängliga färdmedel för att lämna Nairobi.

Risken för blodspillan är hög. När Raila Odinga förlorade valet 2007 så dödades omkring 1 000 kenyaner i de etniska striderna och runt 600 000 människor fördrevs från sina hem. I Kisumu, där Raila Odinga vann 99% av rösterna, och andra starka Odinga-fästen riskerar missnöjet att koka över.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!