Polispatrull till fots besköts i Rinkeby av ung man på elsparkcykel. Nu är han anhållen för mordförsök.

En ung man for strax efter midnatt natten till måndagen genom Stockholmsförorten Rinkeby på en elsparkcykel. Mannen var känd av polisen sedan tidigare, och när en patrull på tre man försökte stoppa honom för att utföra en personkontroll öppnade han eld. Det är ännu oklart om han hade för avsikt att träffa.

Patrullen grep mannen och åklagare beslutade under morgonen att anhålla honom för försök till mord. Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen:

Han var känd av polispatrullen som befann sig i området. De fotpatrullerade och stoppade honom för att de kände till honom. Sedan var platsen och tidpunkten udda, så det gemensamt gjorde att de ville kontrollera honom – vad han hade för förehavanden där och då.

Österling kan inte svara närmare på hur han var känd av poliserna på plats. Han kan däremot berätta att han är under 20 år och att han var ensam.

Polisen genomför sedan några månader tillbaka insatser i bland annat Järva med tillförda poliser från övriga landet, och därför finns det resurser till att patrullera till fots nattetid.

Hur gick det till när de försökte stoppa honom och han besköt dem i stället?

Det ska jag låta vara osagt mer än att ett skott har avlossats, och brottsrubriceringen har bedömts där och då vara mordförsök. Det är långt ifrån klarlagt vad det är som har inträffat. Det finns flera stora tunga frågetecken som man håller på och reder ut.

Österling känner inte till om poliserna drog sina vapen, men han vet att de lyckades oskadliggöra och gripa honom utan att skjuta vare sig varningsskott eller verkanseld.

De tog tag i honom, vet jag, och i samband med det har ett skott avlossats. Och skottet har inte träffat någon. Det är oklart hur skottet har avlossats, men vi vet att pistolen är den unge mannens.

Det var natt mellan söndag och måndag. Vet du om det var några andra människor i närheten?

Jag vet att det var andra människor som ringde in till polisen, men det är sådana som jag har uppfattat har uppehållit sig på balkonger och uteplatser. Det var ju varmt i natt.

Ny polisstation

Rinkeby och Järvaområdet blev utan polisstation när Södra Järvas närpolisstation stängde för renovering 2014. Den öppnades aldrig igen och det tog sex och ett halvt år innan den nya Rinkeby polisstation invigdes, i september 2020. Byggnaden är 11 000 kvadratmeter stor med plats för 400 anställda. Ytterväggarna är bepansrade med armoxplåt från SSAB och rutorna är skottsäkra.

Det tog mer än tre år att komma i gång med bygget av stationen, bland annat för att inget byggföretag vågade utföra det. När bygget till slut kom igång utsattes det för ett attentat. Grindarna till byggarbetsplatsen forcerades med en bil som sedan sattes i brand, och väktare attackerades med sten och smällare.

Den nya polisstationen i Rinkeby har funnits i två år. Har det gjort någon skillnad?

Det är naturligtvis en enorm fördel att vara nära medborgarna i Rinkeby. Den har förenklat och förbättrat polisverksamheten i området, menar Österling.

Och omvänt, vilken skada har det inneburit att Järva varit utan polisstation i sex år?

Inte bra, men det är svårt att mäta det där. Från det att den gamla närpolisstationen lades ned till att den nya lokalpolisstationen var färdigbyggd så var det naturligtvis ett tapp, och det är inte bra. Men nu är vi på plats och vi ser fördelarna av det.

Fritt fram utan polis

Under tiden utan polisnärvaro bildades, och växte, de rivaliserande somaliska gängen Dödspatrullen och Shottaz.

Efter flera år av blodigt krig, med över tio döda, har andra kriminella grupperingar flyttat fram positionerna, inte minst efter att de fyra ledarna ur Dödspatrullen fängslats. En av dem dömdes till ett långt fängelsestraff i en uppmärksammad rättegång i Danmark 2020, efter att han och hans underhuggare mördat två Shottaz-medlemmar 2019.

Gäng som Husbys hyenor och Filterlösa grabbar tog större plats i det maktvakuum som uppstod runt Järvafältet, och låg i konflikt med varandra ett par år. Filterlösa grabbar ska ha brutit sig ur Shottaz men verkar nu ha tappat i styrka. Husbys hyenor uppstod ur det så kallade Husbynätverket. För båda gängen var det yngre medlemmar som bröt sig ur och bildade eget.

I våras kom dessutom uppgifter om att ett nytt gäng som kallar sig Skorpionerna tagit över narkotikaförsäljningen på Rinkeby torg. Gänget växer snabbt och rykten säger att det består av gamla Shottaz- eller Filterlösa grabbar-medlemmar. Headshotligan och 24K från Tensta är också aktiva i området. Samtidigt finns det kriminella gäng i närliggande delar av Stockholmsområdet, som i Jakobsberg och Hässelby.

Är det en förändringens tid när det gäller nya gäng och maktstrukturer och maktförhållanden mellan dem?

Så länge det har funnits kriminella nätverk och kriminella gäng så är de ständigt under omarbetning. Det är en föränderlig process som aldrig är statisk, förklarar Ola Österling.

Senast i mars i år ven kulorna kring polis i Rinkeby. En patrull som hamnade mitt i en gänguppgörelse menade att en 20-årig man som misstänktes tillhöra Skorpionerna avlossade sitt vapen mot dem. Åklagaren kunde dock inte visa att skotten var ämnade för poliserna, och mannen dömdes i stället för grovt hot mot tjänsteman och grovt vapenbrott.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.