Va? En stad i Sydafrika där alla är vita?

Men apartheid avskaffades ju i Sydafrika 1994. Det har gått 28 år.

Sydafrika kallar sig numera ”regnbågsnationen”, ett land för alla raser, färger och etniciteter.

Men det finns ett undantag. Den lilla staden Orania. Där promenerar inte människor med olika hudfärg på gatorna. Här är alla vita.

Den sista utposten för apartheid?

Inte riktigt.

I resten av Sydafrika är det ungefär som det var under apartheid. Svarta utför alla låglönejobb. Städar, skördar, snickrar, går ner i gruvorna, monterar och bygger.

Alla svarta arbetar inte, en märkligt stor andel sysselsätter sig med mord, men mördar mestadels andra svarta.

Och därtill kommer de arbetslösa svarta. Fler nu än under apartheid.

Så ser det inte ut i Orania.

CENTRALT LÄGE. Orania är beläget i det vidsträckta landets glest befolkade inland

Boerbarn

Oranias historia började 1991, många insåg då att apartheid snart skulle falla.

Några ättlingar till boerna, de holländare som koloniserade delar av nuvarande Sydafrika på 1600-talet, köpte 8 000 hektar vid stranden av Orangefloden på den glest befolkade Karoo-steppen. De utnyttjade möjligheten till ett stort mått av självstyre som gavs i det nya Sydafrikas konstitution efter apartheid. De som i dag vill flytta till staden kontrolleras noga av stadens valda styresmän, och de som vill bo där får inte ha ett kriminellt förflutet. Man måste också dela samhällets värderingar och ställa upp på stadens målsättningar.

Badet med tillhörande glasskiosk är en uppskattad attraktion i det varma och torra klimatet

I dag bor det alltså bara vita personer i Orania.

Staden har växt från 250 invånare till 2500.

– När människor tittar på Orania och ser att det inte finns några svarta människor här är deras första tanke, ”oj, de här typerna måste vara rasister”, men så är det definitivt inte säger 52-årige Wynand Boshoff till AFP. Han är en av dem som bott i staden längst.

Boshoff pekar på att i Orania har man brutit helt med de strukturer som rådde under apartheid. I resten av landet är det fortfarande på det viset att de enklaste, och sämst betalda jobben utförs av svarta.

“VI BYGGER VÅR STAD”. Efter all uppmärksamhet Orania väckt har Joost Strydom blivit van vid att prata med media

– Vi gör allt arbete som behövs själva, förklarar Joost Strydom, en av stadens styresmän. Från trädgårdsarbete, städning, och tvätt till byggprojekt.

Staden har sin egen valuta – ora – som är bunden till den sydafrikanska randen.

De ständiga elavbrotten som märks överallt i övriga delar av landet påverkar inte Orania.

Man satsar på att vara självförsörjande när det gäller energi, och har egna anläggningar för kolkraft och alstrande av solenergi. För övrigt är Orania en miljöväns dröm; hård satsning på återvinning, energibesparingar, gratis cyklar – dessutom har man den enda soptippen i landsdelen som uppfyller lagens krav.

Orania är välmående, antalet nystartade företag ökade med 25 procent förra året, och turism är en viktig inkomstkälla. Varje år kommer 10 000 besökare.

Trots sin ringa befolkning kan Orania skryta med ett flertal restauranger, kaféer och inte mindre än två bryggerier med servering

Boshoff är barnbarn till Hendrik Verwoerd, apartheidsystemets arkitekt, och menar att skapandet av Orania var helt naturligt:

– Varje afrikansk stam eller klan har en plats de kan kalla sin egen.

Underförstått är: varför skulle inte ättlingar till holländare som kom till landet och odlade upp det för 500 år sedan ha det?

Efter det att den vite sydafrikanen Peter Mansfield i juli på twitter hävdat att Orania var en plats där inga brott begicks inleddes ett kulturkrig i sociala media. Antagligen är det vad som nu lockat nyhetsbyrån AFP att besöka staden.

Politiker från det styrande ANC gick till motattack mot Mansfield liksom medias enheter för upptäckande av ”falska fakta”. De hävdade att så inte var fallet, det hade visst begåtts brott i den lilla staden – och de fall som räknades upp var:

• Stadens president fick avgå efter att ha köpt en bil åt sig själv med stadens pengar. Värde? 70 000 kronor.

• En lärare har anklagats för våldtäkt (2019).

• Ett par dömdes till livstid för mord på sitt treåriga barn (2017 – det ska noteras att stadens myndigheter var på väg att ingripa mot vad som betraktades som olidliga förhållanden för barnen – då flydde mördarparet med sina barn till en annan stad där treåringen mördades).

• Det har dessutom förekommit boskapsstölder, men där har det antagits att det rör sig om utsocknes. Det kan vara lite svårt att dölja för sin granne att man har tagit hans kor.

Orania kan jämföras med den mångkulturella grannstaden Hopetown, som har 10 000 invånare. Där sker årligen fem till tio mord och cirka 20 våldtäkter.

Ett livsfarligt land

Hur ser det då ut i hela Sydafrika?

36,4 personer per 100 000 invånare mördas årligen. 500 000 sedan 1994. Landet ligger på åttonde plats när det gäller mord i världen (de länder som ligger före är i nästan samtliga fall små västindiska eller centralamerikanska stater).

Våldtäkter? Där ligger Sydafrika trea i världen. 42 200 våldtäkter förra året.

Landet ligger också i topp i världen när det gäller rån, inbrott, misshandel och bilstölder.

Men då har vi då förstås det där med korruptionen; staden Oranias president köpte en bil för 70 000 kronor.

Just nu pågår en rättsprocess mot landets tidigare president Jacob Zuma. Han är åtalad för att tillsammans med kumpaner ha bestulit statskassan på 340 miljarder kronor under sin tid vid makten.

 

Boris är chefredaktör för Morgonposten.