Du har säkert läst en hel del platsannonser i dina dagar, och kan alla de gamla standardfraserna som ”lagspelare”, och ”spindel i nätet”.

Och så har vi de nya standardfraserna om att arbetsplatsen är ”inkluderande” och bejakar ”mångfald”.

Det finns säkert en del arbetsgivare som när de behöver nyanställa studerar vad andra skrivit och därefter plankar de fraserna (och sedan svär de över resultatet).

Som en hjälp till dem som lider av sina misslyckade rekryteringar gjorda på värdegrunden (och nu inte kan bli av med dem som anställts) erbjuder jag nu helt gratis min manual för hur man skriver en platsannons – men även jag har plankat; i detta fall en engelsk pubägare.

Edd Hilton driver puben Sanddancer South Shields i South Tyneside i Storbritannien, och när han behövde en assisterande chef skrev han en annons där han förklarade:

“Vi vill inte att den som går ombord hos oss är en Karen eller en Darren, vi vill inte ha några känsliga gnällspikar”.

Karen och Darren är slanguttryck som betecknar vita medelklasspersoner som ser sig som upplysta och vänster, och som alltid aggressivt ska tala om för andra hur de ska bete sig (tänk på Märta Stenevi eller valfri miljöpartist i din omgivning). Detta beteende kombinerar de med att alltid jämra sig om hur kränkta de är av andras åsikter.

Den som söker jobb hos Edd ska heller inte ha ovårdade naglar, och inte supa, eller använda kokain eller crack. Han vill inte ha folk som langar droger på arbetsplatsen.

Annonsen avrundas med att den som är kinkig, slö och finner texten stötande inte ska besvära sig med att söka jobbet – eftersom Edd vill ha folk som älskar att jobba.

Det har förstås blivit ett oherrans liv om annonsen, och i sociala media jämrar sig en del andra pubägare om att det är ”oprofessionellt” och skriver förnöjt att Edd kommer att få slå igen.

Men det verkar inte bli så. Ansökningarna strömmar in och Edd är säker på att han kommer att hitta en ”superstjärna” som ”kick arse” och älskar sitt jobb.

Annonsen inspirerades av en liknande annons från ett bageri i Wales, där arbetgivaren också betonade behovet av att man inte är en slöhög, och skrev:

”Vi vill inte ha någon som vi förklarar samma sak för – om och om igen – men som ändå alltid fuckar upp allting”.

För säkerhets skull förklarar konditorn också vilket beteende som önskas vid anställningsintervjun:

”Du ska vara presentabelt klädd och komma i tid, och inte se ut som om någon släpat dig genom ett buskage, och inte ge intrycket av att vara lika motiverad som en sengångare”.

Givetvis behövs det en viss anpassning till svenska förhållande. Här bör man i annonsen betona att slöja inte är förenligt med vad som ses som presentabel klädsel, och att arbetstiderna inte inkluderar bönestunder, och att bönematta inte ingår i arbetsutrustningen.