Ishockeylegendaren Börje Salming har drabbats av den ovanliga nervsjukdomen ALS – han har redan fått svårt att prata. I vintras märkte Börje Salming att det var något som inte stod rätt till. När han pratade kände han sig plötsligt ansträngd, och tvingades ta flera pauser för att hämta andan.

En av våra mest hyllade ishockeyspelare har en tuff kamp framför sig. Redan i maj pratade han med SportExpressen om att han fått svårt att prata, men sjukdomstillståndet var oklart. ”Jag började prata konstigt och var litet ansträngd. Men vi håller på att reda ut det här, så jag hoppas vi hittar vad fan det är för skit som händer. Det kom från ingenstans”, sade han då.

Salming debuterade i NHL för Toronto Maple Leafs 1973 och blev kvar 16 säsonger

Nu meddelar ishockeylegenden att han fått veta vad som felas honom – han har drabbats av nervsjukdomen ALS, en mycket ovanlig men dödlig nervsjukdom som innebär att nerverna som kontrollerar muskler bryts ner och dör.

”Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt”, säger Salming i ett uttalande till TT. ”Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel. Det här kommer att bli en svår resa, men jag hoppas kunna höra av mig när tiden känns rätt. Tills dess hoppas jag att ni förstår och respekterar beslutet att vi undanber oss all kontakt.”

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka. Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Salming är en av Sveriges – och världens – största ishockeyspelare genom tiderna med SM-guld, VM-silver och VM-brons, men han spelade också 1 148 NHL-matcher. Efter det hann han med tre elitseriesäsonger i AIK.

Drygt 200 personer per år i Sverige  får ALS. De flesta är åldern 50 – 70 år. Ungefär 800 i landet har diagnosen i dag.

Enligt ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, ska man inte se ALS som en enda sjukdom, utan det rör sig om en samling undergrupper som leder till en symtombild. Sjukdomen förlamar armar och ben, talförmågan och förmågan att svälja påverkas.

SARGAD HJÄLTE. I november 1986 fick Salming sy ett par hundra stygn efter att ha blivit trampad i ansiktet med Gerard Gallants skridsko – med stygnen på plats var han genast redo att ge en intervju

Börje Salmings orädda framfart i rinken innebar att när han avslutade sin karriär var skadelistan mycket lång.

Panna: Sydd nio gånger.

Näsa: Brutet näsben fem gånger.

Ögonbryn: Sydd 20 gånger.

Höger öga: 50 procent nedsatt syn efter skada av klubbspets, ärr från pannan över ögat till mungipan.

Vänster öga: Lätt skadat av klubbspets.

Mun: Fem tänder utslagna, brygga.

Haka: 15 gånger.

Revben: Mer än hälften har lossnat.

Lungor: Hål i den ena efter slagskott.

Axlar: Två gånger ur led, trolig artros.

Armbågar: Sönderslagna flera gånger, lösa flisor.

Höger hand: Fyra fingrar brutna.

Knän: Spricka i en knäskål, lösa ben­bitar bortopererade

Fötter: Spricka i vänster häl, vristerna sydda tre gånger.

Ändå har han alltsedan han spelade sin sista match förundrat omvärlden med sin fortsatt energiska framfart – även i affärslivet.

Inget verkade kunna stoppa honom.

Och världen över hoppas många att han – som genom ett under – ska gå segrande ur den här matchen också.

Medförfattare till "Seriesams Guide till alla serier i Sverige 1847-2019".