Vi har sedan tidigare bevakat boxning, så det är självklart att vi också tar steget till att skriva om intressanta saker som händer i MMA-världen. Traditionellt sett skulle introduktionsartikeln handla om de stora mästarna i sporten som Anderson Silva, Daniel Cormier, Stipe Miocic, Brock Lesnar eller Fedor Emilianenko.

Men varför inte börja med att visa vad som verkligen krävs av utövarna? Följ med på en tur bland knäckta näsor och brutna ben.

Snedaste snoken: Mike Perry v Marcel McCain (2022)

Blake Perry blev förra helgen så pass tilltufsad av sin motståndare Marcel McCain under deras UFC-möte i Stockton, Kalifornien, att han såg ut att sätta inofficiellt MMA-rekord i undergrenen bruten näsa.

Matchen tilläts fortsatta första ronden ut men bröts sedan och dömdes TKO till McCain p g a tillståndet hos Blake Perrys näsa. Efter matchen rättades frakturen till av läkare.

Och rekordet? Den näsfraktur som fightern (med liknande namn) Mike Perry ådrog sig i Uruguay 2019 ser för en lekman ut att vara på samma nivå. Har Blake alltså bara tangerat Mikes rekord?

Enligt idrottsmedicinaren Brian Sutterer är det dock sannolikt att Blake i och med sin senaste fraktur överträffat den tidigare rekordhållaren. Grattis, Blake!

Brutnaste benet: Anderson Silva v Chris Weidman 2 (2013)

En av de mest ökända scenerna i sportens historia utspelade sig när Anderson Silva sparkade av sig underbenet mot Chris Weidmans dito.

Silva sparkade lågt, Weidman blockade och… vann! En dryg minut in i andra ronden dömdes matchen TKO till Weidman. Silva fick bäras ut och kom tillbaka till sporten först efter över ett år.

Den gummiaktiga sladdrigheten som syns i videon beror på att Silva lyckades knäcka såväl sitt skenben som sitt vadben på samma höjd

Förra våren, nio år efter Silvas nederlag, var det istället Weidmans tur att sparka av sig benet – denna gång mot Uriah Hall.

Weidman delade med sig av före- och efter-bilder från operationen och passade även på att skryta lite.

Mest handikappade mästaren: Michael Bisping

2013 förlorade engelsmannen Michael Bisping synen på ena ögat under en match mot den dopade brasilianen Vitor Belfort. För att kunna fortsätta sin karriär höll Bisping skadan hemlig i sex år.

Först efter att ha blivit mellanviktsmästare, förlorat titeln och börjat få problem även med sitt andra öga avslutade han sin karriär, skaffade ögonprotes och avslöjade hela historien.

Avatar photo
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.