Väldigt många tycker att de har svårt att få ihop livspusslet i dagens samhälle. Jobb, familj, barn, vidareutbildning och bor man i storstad måste man också hitta en parkeringsplats.

Vi bör därför vara tacksamma för kulturella influenser utifrån som gör det lättare att lägga det där livspusslet.

En av bärarna av sådan praktisk kunskap är Mohamed Buya Turay. En 27-åring från Sierra Leone som debuterade i slutminuterna för Malmö FF 5 augusti i Europa League-kvalmatchen mot Dudelange. Mohamed har befunnit sig i Sverige ett tag för att träna med sitt nya lag – men under den tiden har han också gift sig i hemlandet Sierra Leone; utan att vara på plats. På Instagram kan man se bilder på hur Mohamed förmäls med sin flickvän Suad som han träffade förra året. Men bilderna är tagna innan vigseln, när det väl var dags för bröllop på riktigt var Mohamed i Malmö, och som han själv berättar i Sportbladet:

– Vi gifte oss den 21 juli i Sierra Leone. Men jag var inte där för Malmö bad mig komma hit tidigare.

Vem var det då som gifte sig med Suad? Jo, Mohammeds bror fick hoppa in och avge äktenskapslöftena.

Mohamed klarar verkligen det där med livspussel. De senaste nio åren har han spelat i nio klubbar. Först Juventus (nej, inte det italienska laget. Juventus IF i svenska division 3), därefter Västerås SK, AFC Eskilstuna, Dalkurd, Sint-Truidense (Belgien), Djurgården, Hebei China Fortune (Kina), Henan Songshen (Kina igen) – och nu alltså Malmö FF.

Egentligen är det nio klubbar på åtta år, för det senaste året har inte Mohamed varit ute på plan i någon större utsträckning. Men Malmö FF:s tränare Anders Georgson är fylld av tillförsikt.

– … det är klart att han inte har spelat så många matcher de sista sju månaderna så då gör man en sportslig värdering. Hur stor är risken fysiskt och medicinskt?

Hur man gör en sportslig värdering av någon som inte rört bollen på sju månader förklarar Georgson inte. Men han kanske ringt runt till de åtta föregående klubbarna, hört sig för och sedan fyllt i ett excelark och summerat, för han konstaterar också:

– Han är väldigt duktig i sitt presspel, han är väldigt vass i sitt djupledsspel och det är en väldigt smart målskytt, måltjuv ibland till och med.

Själv frågar jag mig varför en så skicklig spelare flackat över hela världen mellan mindre kända klubbar. Hebei ligger just nu sist i kinesiska superligan, Henan dock på tredje plats i samma liga – men där har ju Mohamed fått nöta avbytarbänken. Det belgiska laget ligger fyra från slutet i sin liga, och Eskilstuna, Västerås och Dalkurd harvar i nedre halvan av Superettan.

Jag gissar att det inte är insatserna på plan som varit avgörande, utan istället det där med förmågan att lösa livspusslet som övertygat Georgson om att Mohamed är ett fynd. Det visar på en uppfinningsrikedom att kasta in brorsan som ersättare på bröllopet när man själv har match. Frågan vi alla ställer oss är förstås om brorsan också var inhoppare under bröllopsnatten … och därefter. Men om det är fallet får brorsan snart sätta sig själv på avbytarbänken, för i intervjuer har Mohamed förklarat att han jobbar på att få frugan hit till Sverige, här har han dessutom en treårig dotter sedan ett tidigare förhållande. Det är nu man börjar tycka att Mohamed fixat ett livspussel på ett sätt som saknar motstycke.

Vi summerar: Nio klubbar på nio år, spelar i Kina men lyckas hinna med att få barn i Sverige, fortsätter spela i Kina, riggar sitt eget bröllop med ny kvinna i Sierra Leone (hur lyckades han uppvakta sin blivande brud i en helt annan del av världen?). Georgson har rätt, den här killen har verkligen känsla för djupledsspel.

Men själv har jag börjat nära en liten misstanke som förklarar allt. Mohamed har flera bröder, det är det som gjort de möjligt för honom att vara i spel på livets olika områden över hela världen. Kanske finns det fyra eller fem Buya Turay i omlopp därute?

Är Georgson säker på vilken av bröderna Buya Turay som MFF värvat? Genomgången av Mohameds karriär kan verka lite nedlåtande – man ska faktiskt inte glömma att han sköt Djurgården till SM-guld i sista omgången 2019. Kanske är det minnet av det som får MFF:s ledning och tränare att hoppas på Mohamed.

Men kanske bör de kolla upp om det finns någon i Malmö som är bra på häxkonster och svart magi. Ett tips är att leta ute i Rosengård.

Nyförvärvet Mohamed måste nämligen skyddas mot förbannelser.

Strax efter framgången 2019 skulle han spela för Sierra Leone i en landskamp mot Benin – men kunde inte ställa upp. Han hade drabbats av en förbannelse– en tå hade svullnat upp. Det kan låta ofarligt men i en intervju med BBC förklarade Mohamed hur allvarligt det var:

– Jag informerade lagets fysioterapeut som inte kunde förstå vad som var fel och smärtan blev värre när vi var i bussen på väg till träningen. Smärtan blev ännu värre när jag kom till träningen och spred sig till hela foten och benet och då bestämde jag mig för att ringa några familjemedlemmar som tog mig till en medicinkvinna.

– Medicinkvinna berättade att orsaken till tåskadan var att jag trampat på ett förhäxat föremål på Sierra Leones anläggning, lagt där av en person som ville att jag skulle få elefantiasis och på så sätt min karriär förstörd.

Mohamed förklarar förbannelsen med att någon varit avundsjuk på hans framgångar i Allsvenskan, och vi får också veta att medicinkvinnan sagt att det var tur att han inte uppsökte ett vanligt sjukhus utan kom till henne.

Man blir förstås nyfiken på vilken behandling eller vilka besvärjelser hon använde för att få ordning på tån.

Kanske ska Georgson för säkerhets skulle komplettera lagledning och stab med en medicinkvinna?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!