Nu är det vetenskapligt bevisat – av världens 20 vackraste städer finns, kanske en smula otippat, 15 i Storbritannien. Det är den brittiska bolånemäklaren Online Mortgage Advisor som med en “systematiserad process utsett vinnarna”, så det stämmer säkert, åtminstone i väntan på att bedömning av byggnaders skönhet etableras som vetenskap.

ERKÄND SKÖNHET. Venedig placerar sig som god tvåa i mätningen

”Vilken stad är hem för de vackraste byggnaderna i världen? Med hjälp av ett berömt matematiskt koncept analyserade vi tusentals byggnader över hela jorden för att ta reda på det”, säger de på sin webbplats. Den bärande idé de lutar sig mot är det gyllene snittet; en sorts skönhetsmall där man delar in en yta i harmoniska proportioner.

HÖGT OCH LÅGT I LONDON. Precis bakom S:t Paulskatedralen ligger shoppingkvarteret One New Change med butiker som “Sweaty Betty”

Redan den gamle greken Pythagoras kände till gyllene snittet, som genom historien varit en norm för den fullkomliga harmonin hos mått och proportioner inom måleriet, fotokonsten, arkitekturen och bildhuggarkonsten.

”Vi använde Google Street View för att söka efter fasadbilder av tusentals ikoniska byggnader från historiska städer i Storbritannien och runt om i världen”, fortsätter Online Mortgage Advisor. ”Proportionerna jämfördes med det gyllene snittet för att se hur väl de matchade.” Till slut hade de hittat 20 tätorter som platsade på listan över världens vackraste städer.

Vackrast av dem alla är den muromgärdade katedralstaden Chester, nära Wales, som har den högsta andelen byggnader (83,7 procent) som är i linje med gyllene snittet. För övrigt spelade grannstaden Newtown en betydande roll i början av den industriella revolutionen, men den finns inte alls med på listan.

VINNANDE MEDELTIDSMYS. Förstaplaceringen knips av pittoreska Chester i västra England

På andra plats hittar vi Venedig (83,3 procent); staden byggd på 118 öar förbundna med över 400 broar. Likt Atlantis sjunker Venedig långsamt ner under vattenytan, men än kan man beskåda sköna byggnader som Dogepalatset och Markuskyrkan.

Världens tredje vackraste stad är enligt undersökningen huvudstaden London (83 procent), som har lika många invånare som Sverige. Med sin brokiga historia kännetecknas stadens arkitektur inte av någon särskild arkitektonisk stil, men det gyllene snittet finns bland annat i Sankt Paulskatedralen. Den största kyrkan i Europa har tidigare utsetts till världens vackraste byggnad.

VARDAGSVACKER? Även proportionerna hos vanliga kopieringspapper följer gyllene snittet

Resten av topp tio består av Belfast, Rom, Barcelona, Liverpool, Durham, Bristol och Oxford – av alla 20 städer är 15 brittiska. Kanske att Google Street View utökar världsbilden i framtiden, eller så har världens arkitekter inte greppat teorin bakom gyllene snittet.

Andra exempel på gyllene snittet är korten du har i plånboken, vår svenska flagga och djävulsdyrkarnas sotiga pentagram.

Hela listan

1. Chester

2. Venedig

3. London

4. Belfast

5. Rom

6. Barcelona

7. Liverpool

8. Durham

9. Bristol

10. Oxford

11. Birmingham

12 Edinburgh

12 Cardiff

13. Prag

14. Exeter

15. Bath

16. Canterbury

17. New York

18. Worcester

19. Aten

20. Cambridge

Medförfattare till "Seriesams Guide till alla serier i Sverige 1847-2019".