Hon har varit med länge i amerikansk poltik, och trots att hon aldrig haft en ministerpost är Nancy Pelosi den demokrat som genom åren dragit på sig mest attacker från republikaner i annonser och kampanjfilmer. De hatar henne verkligen.

Men plötsligt sluter inte bara alla demokrater upp bakom henne – utan det gör också republikaner.

Och lika plötsligt har hon blivit en maktfaktor på den internationella arenan – och inte bara i Washingtons korridorer.

Allt för att hon tagit en tur till Taiwan.

Tidigare har hon i svenska media varit ständigt hyllad för att hon var den som som envist drev på för att Donald Trump skulle ställas inför riksrätt.

Men vem är Nancy Pelosi egentligen?

Här är några saker det nästan aldrig talas om när det gäller Nancy Pelosi – som det kan vara bra att känna till från de senaste tre åren.

• Hon har som talman i representanthuset motarbetat både republikaners och demokraters försök att förbjuda kongressledamöters aktiehandel. Samtidigt har Pelosi och hennes man tjänat omkring 300 miljoner kronor på spekulationer i handel med tech-aktier.

• Hon har bromsat försöken att reglera internetjättars verksamhet så att de inte kan utnyttja monopolställning. Samtidigt har hennes man investerat stort i bland annat Google och Amazon.

• Hennes man Paul köpte 17 juni optioner värda upp till 50 miljoner kronor i företaget Nvidia, som designar grafikprocessorer och chipsets till moderkort. Senare i månaden skulle kongressen rösta om subventioner på 50 miljarder till den inhemska dataindustrin. Vad visste Paul på förhand om innehållet i lagförslaget?

• Under coronanedstängningarna var Pelosi drivande i att kräva tvång för ansiktsmasker och att butiker och serviceinrättningar skulle hållas stängda. I San Francisco fick frisörer inte bedriva sin verksamhet inomhus. Klippning och hårvård måste genomföras utomhus. I september 2020 släpps filmer från en övervakningskamera på en salong i staden. Och vem ser man få sitt hår omskött inomhus om inte Nancy Pelosi. Och hon har inte ens den ansiktsmask hon kräver att alla andra bär. Filmen släpptes av salongens ägare som var förbannad för att Pelosis politik med restriktioner drev små affärsidkare i konkurs.

• Pelosis son Paul Jr har i utredningar kopplats till – och fått stora ersättningar från – fem företag som anklagas för bland annat mutande av politiker, bedrägerier riktade mot åldringar, testande av mediciner på människor utan att ha tillstånd samt välgörenhetsbedrägerier för att komma åt FN-pengar.

• Pelosis man Paul kraschade sin Porsche när han 28 maj berusad körde in i en Suv. I polisrapporten beskrivs hans tillstånd: ”Han är vattnigt rödögd, ostadig, sluddrar och hans andedräkt luktar starkt av alkohol”.

Det hela påminner ganska mycket om familjen Biden – vars affärer man heller inte talar om så mycket i svenska media.

Men Nancys beteende är helt i linje med hennes uppfostran och umgänge – det förstår man om man studerar hennes bakgrund.

Makthungrig familj

Pelosi föddes in i politiken. Hennes pappa Thomas D’Alesandro var ledamot av USA:s representanthus och därefter blev han Baltimores borgmästare i tolv år fram till 1959. I en FBI-utredning om honom konstaterades det att han ”ständigt befann sig i maffiabossen Benjamin “Benny Trotta” Maglianos sällskap”. Det gjorde honom inte unik på något sätt, listan är lång på demokratiska politiker som använt sig av kontakter i den tämligen multikulturella organiserade brottsligheten för att säkra röster bland italienska, irländska eller judiska väljare.

FBI gick dock inte vidare med sin utredning eftersom Edgar J Hoover såg D’Alesandro som en varm vän till FBI – som alltid stödde tanken på mer anslag till Hoovers byrå. Det spelade också ingen roll att det rapporterades att D’Alesandro brukade framträda som talare på kommunistiska frontorganisationers möten, eller att han skodde sig genom att ta betalt för att dela ut jobb i offentlig förvaltning. Han var ju en vän till FBI, och Hoover brukade gratulera D’Alesandro när denne stadigt blev omvald.

Times-journalisten Molly Ball – som skrivit en biografi om Pelosi – har förklarat att alltför ofta ser människor Pelosi som en västkustpolitiker med sin bas i San Francisco – men man kan bara förstå henne om man inser att hon föddes in i, och uppfostrades i en familj som skaffade sig makt genom att bli en del av – och leda – det demokratiska partiets maskineri och klientsystem i Baltimore. Man köpte sig det stöd som behövdes, och man lierade sig med dem man behövde liera sig med. Under D’Alesandros tid som borgmästare var Baltimore en med nutida mått mätt rasistisk stad. D’Alesandro invigningstalade 1948 vid avtäckandet av en staty i staden som föreställde två personer. Han förklarade:

”I dag när vi vi angrips av grupper och propaganda som försöker förinta vår nationella enighet kan vi se på dessa två män för att få inspiration och styrka”.

Vilka personer föreställde då statyn?

Sydstatsgeneralerna Robert E. Lee och Thomas ”Stonewall” Jackson.

Pelosi har vägrat uttala sig om hur hon ser på sin fars syn på sydstaterna, men hon har varit desto mer talför när hon vill att alla andra vita amerikaner ska göra upp med vad hon kallar ”vita privilegier”, och göra bot för de svartas slaveri.

Radikala och rika nätverket

Pelosi valdes in i kongressens representanthus 1987. Hon har varit ordförande för demokraternas partigrupp sedan 2003. 2007 blev hon den första kvinnan som fått posten som talman. Hon förlorade den efter demokraternas nederlag i valen 2010, men återkom i positionen 2019 efter åtta år som ledare för minoriteten.

Men vad gjorde Pelosi innan hon hamnade i kongressen?

Nancy mötte sin nuvarande man Paul Pelosi på college i Baltimore. De gifter sig 1963, flyttar till New York, och 1969 slår de sig ner i Kalifornien. I San Francisco – där bor Pauls bror Ron som är ledamot av stadsfullmäktige.

Därmed blir Nancy en del av de tre familjer som sedan länge styrt Kalifornien, det är klanerna Brown, Newsom, och Getty. Numera kan man säga att Pelosi utgör den fjärde klanen.

När Nancy kommer till San Francisco är svågern Ron Pelosi gift med Barbara Newsom (som senare blir president Carters FN-ambassadör). Känner ni igen namnet Newsom kan det bero på att Kaliforniens nuvarande guvernör heter Gavin Newsom. Skulle ni råka bo i Kalifornien skulle ni också känna till ett antal andra Newsoms – till exempel William Newsom, William Newsom II och William Newsom III, familjen har på något alltid sätt spelar en framträdande roll i Kaliforniens politik i snart ett sekel – och de har gjort det i par med familjen Brown, som levererat två guvernörer till delstaten; först Pat Brown och sedan Jerry Brown. Newsoms har varit skickliga operatörer och skött Brown-familjens politiska kampanjer (och belönats med domarposter), men samtidigt har de varit skickliga på att knyta andra vänskapsband – i första hand med en av USA:s rikaste familjer, klanen Getty, som har tillgångar på cirka 200 miljarder kronor. Som det nyligen beskrevs i Newsweek:

”De långvariga nära band som utvecklats mellan Gettys, den nuvarande guvernören Gavin Newsom, vicepresident Kamala Harris och talmannen Nancy Pelosi.”

William Newsom III fick uppdraget att förvalta Gettys fonder, (och var den som levererade lösensumman när John Paul Getty III kidnappats). Det säger sig självt att Gettypengar alltid har finansierat Brown-klanens politiska kampanjer, liksom Gavin Newsoms.

Kamala Harris är den senaste av de personer som de fyra klanerna fört till makten, tidigare exempel är Maxine Waters, Adam Schiff, and Dianne Feinstein.

Kring dessa allierade klaner finns ett kluster av familjer, och tillsammans utgör de en arkipelag av demokratisk adel i Kalifornien som hjälper varandra – genom uppdrag, affärsuppgörelser och utnämningar.

Ett exempel är Nancy Pelosis vänskap med familjen Hallinan och det kända mycket vänsterradikala paret Vincent och Vivian. Om paret höll sig någorlunda (med betoning på någorlunda) inom lagens råmärken gjorde inte deras son Terrence det. Han var också vänsterradikal, och tyckte han skulle visa det genom att brutalt misshandla meningsmotståndare (han var en mycket framstående boxare). Det kompletterades med inbrott i rika människors hem för att omfördela rikedomar (till honom själv). Det senare kan tyckas vara onödigt eftersom Hallinans var rika, pengarna kom från mamma Vivian – som använde en del av dem för att stötta Pelosis första kampanj. Kanske var det därför Pelosi kallade henne en ”mentor och ett föredöme”.

Terrence bana kunde dock blivit kort eftersom han nästan dog i samband med att Janis Joplin tryckte i honom heroin.

Med den bakgrunden borde det varit svårt för Terence att bli upptagen i Kaliforniens advokatsamfund, och det var det. Det dröjde ända tills den mäktige medlemmen av delstatens kongress uttalade sig starkt för att advokatsamfundet skulle släppa in Terence. Den mäktige medlemmen var den man som senare skulle bli Kamala Harris älskare och ge hennes karriär en raketstart.

Och när Terence i mitten på 1990-talet vill bli vald till distriktsåklagare i San Francisco finns förstås Nancy Pelosi med i spelet för att hjälpa sin bästa vänninas son att bli vald. Pelosi stöder honom också när han ställer upp för omval 2003 med orden:

”När han blev distriktsåklagare, förde han med sig en vilja att tjäna allmänheten, som finns inkodad i hans gener, i hans familj”.

Det som fanns inkodat i generna var uppenbart en mycket överseende syn på brottslighet, som distriktsåklagare ägnade sig Hallinan mest åt att jaga poliser, och hundägare.

Pelosi hyllade Terence Hanninan när han gick bort – trots att det då avslöjats att han som advokat hade stulit från klienters konton, eller råkat ”blanda ihop dem” som han själv uttryckte det.

Det var i denna miljö, och med hjälp av dessa familjer som Nancy Pelosi tog sig in i kongressen – där hon nu suttit i 35 år.

När hon blev talman första gången lovade hon i sitt tal att hon skulle göra kongressen till ”den mest ärliga, öppna och etiska kongress som funnits”.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.