Quick-Step Alpha Vinyls Remco Evenepoel vinner sin andra raka Clásica de San Sebastián i överlägsen stil. Han ökade tempot med drygt 45 kilometer kvar och ingen kunde följa. Han fortsatte utöka försprånget och vann till slut med nästan två minuter före tvåan. Efter att tidigare i år vunnit Liège–Bastogne–Liège tar han nu sitt sikte mot Vuelta a España.

Clásica de San Sebastián är ett endagarslopp i den baskiska regionen San Sebastián i norra Spanien. Det tillhör UCI World Tour och har gått av stapeln varje sommar sedan 1981, bortsett från ett uppehåll 2020 på grund av covid-19-restriktionerna. Det är en väldigt prestigefylld tävling och det viktigaste endagarsloppet i Spanien. Loppet är känt för den starka vinden och dess många klättringar. Den mest berömda stigningen är den till Alto de Jaizkibel, vilken ofta är avgörande. Meste vinnare är Marino Lejarreta som bland annat vann de två första åren.

Loppet var i år 224,8 kilometer långt och på startlistan fanns flera stora namn. Bland de som inte gjorde något väsen av sig fanns Tadej Pogačar, David Gaudu, Matej Mohorič, Michael Matthews, Guillaume Martin, Jai Hindley, Alejandro Valverde och Vincenzo Nibali. De fem förstnämnda var med i ett väldigt tufft Tour de France och behöver mer tid att återhämta sig.

En utbrytning med nio cyklister skapades ganska tidigt. De släpptes aldrig i väg särskilt långt och hade som mest tre och en halv minuts försprång. I stigningen upp till Jaizkibel tog Quick-Step Alpha Vinyl över taktpinnen i huvudklungan och satte ett högt tempo. Manuele Boaro, Martijn Tusveld, Ibai Azurmendi och Fabien Grellier var de i utbrytningen som höll ut längst, men blev nu uppfångade.

I nästa stigning till Erlaitz, 45 kilometer från mål, ökar Evenepoel tempot. Den ende som kan hålla samma tempo är BikeExchange–Jaycos Simon Yates. Bakom följer Pavel Sivakov och Carlos Rodríguez i Ineos Grenadiers samt Jumbo–Vismas Tiesj Benoot. Rigoberto Urán i EF Education–EasyPost försöker följa men får ge sig. Bauke Mollema i Trek–Segafredo kämpar sig i kapp den jagande gruppen vid bergstoppen. Snart är Evenepoel ensam då Yates tvingas släppa.

Evenepoel vinner ofta sina lopp efter en lång solokörning. Han blir lätt irriterad om han åker i en grupp där alla inte hjälps åt att dra. Därför trivs han att åka ensam, då han kan utnyttja sin enorma kapacitet till tempokörning.

Bakom blir Yates snart uppåkt av Sivakov, Rodríguez, Benoot och Mollema. Avståndet fram till Evenepoel ökar alltmer. I den näst sista utförsåkningen tycker Ineos Grenadiers-cyklisterna att det går för långsamt och lämnar övriga bakom sig. När Benoot börjar närma sig i den sista stigningen till Murgil-Tontorra, släpper Rodríguez. Laget kan därmed säkra andraplatsen.

Remco Evenepoel vann sin andra raka Clásica de San Sebastián. REUTERS/Christian Hartmann

Förstaplatsen var det dock inga tvivel om vem som skulle ta. Evenepoel hade som mest en ledning på över två och en halv minut. I den sista stigningen utökade han ledningen med över en minut. Han började fira redan en kilometer från mål och eldade på åskådarna. Han tog sin andra raka seger i Clásica de San Sebastián och har gjort en fantastisk säsong så här långt.

Resultat Clásica de San Sebastián 2022

1. Remco Evenepoel (Belgien) 5t31’44”
2. Pavel Sivakov (Frankrike) +1’58”
3. Tiesj Benoot (Belgien) +2’31”
4. Bauke Mollema (Nederländerna) +3’11”
5. Carlos Rodríguez (Spanien) +3’11”
6. Simon Yates (Storbritannien) +3’28”
7. Toms Skujiņš (Lettland) +4’09”
8. Mattias Jensen (Danmark) +4’09”
9. Rigoberto Urán (Colombia) +4’09”
10. Lorenzo Rota (Italien) +4’09”