Sommartid är semestertid. De flesta passar på att koppla av och hämta krafter efter ett år av arbete och slit. Man ser bakåt och funderar på allt man uträttat, och tänker: jag har gjort mig förtjänt av lite ledigt.

Nu kommer du förstås att tänka på Morgan Johansson, det kan inte gärna bli någon semester för hans del, konstaterar du. Han sitter och svettas vid sitt skrivbord, och försöker frenetiskt komma på hur fler skjutningar ska förhindras. De har inte minskat i juli månad. 30 rapporterade skottlossningar, ett tiotal skottskadade, och den senaste veckan har tre mördats.

Men av någon anledning har Morgan faktiskt tagit semester. Senast siktades han på Öland av Svensk Dam 21 juli (studera gärna bilderna). Då hade han intagit kungliga logen i Borgholms slottsruin för att tillsammans med nyfunna kärleken, säkerhetspolisen Emelie Karlsson lyssna på Tomas Ledin. Låt oss inte grubbla på hur Morgan kom in i kungliga logen – jag antar att det är så enkelt som att Morgan sa något i stil med:

”Jag känner kungen, jag har varit på middag på slottet” – och så halade han fram mobilen och visade en selfie där det syntes vilka han bröt bröd tillsammans med.

Om det inte fungerade hotade han väl bara personen i biljettkassan, typ:

”Jag är inrikesminister, det är jag som bestämmer hur många poliser det ska finnas och var de ska finnas. Vore väl inte så kul om det plötsligt inte fanns några poliser på Öland? Nej, tänkte väl det, seså, släpp in mig nu”.

På fotona ser Morgan avslappnad ut, kanske lite väl lös och ledig när det gäller klädval. Har man inrikesministerns kroppsform bör man undvika en tämligen åtsmitande skjorta i vitt linne. Skrynklighetsgraden blir lite väl stor. Man får känslan av 50-årig singelkille som vaknat utomhus efter en helkväll i Marbella. Att skjortans linne är av tunnaste slag, mer som en gasbinda ökar inte känslan av stilsäkerhet. Men kanske har Morgan bandagerat överkroppen för att visa solidaritet med alla skottskadade?

Maskerad

Solglasögonen som hänger i den uppknäppta skjortan påminner oss om vilken nödvändig accessoar det är i inrikesministerns fall. Det finns numera rätt många platser där han inte vill bli igenkänd, och  tvingas diskutera tillståndet i landet med upprörda medborgare. Kanske är han också medveten om att det finns de som inte tycker det räcker med att diskutera.

Att Morgan dyker upp på en Tomas Ledinkonsert är inte konstigt – inrikesministern vill väl visa sin tacksamhet för att Ledin förbjudit Liberalerna att använda låten ”Vi är på gång” i en kampanjvideo. Men det måste också nämnas att Morgans favoritlåt är Ledins jättehit ”Sommaren är kort”. Inrikesministern lyssnar på den året om för att påminna sig själv om att det inte bara är han som är kort.

När ni tittar på bilderna i Svensk Dams reportage kanske ni undrar vilka det andra paret är.

Det är Johan Persson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Kalmar samt hans fru Malin Almqvist. Dagen efter konserten besökte Johan och Morgan tillsammans platsen där det ska byggas ett nytt stort fängelse i Kalmar. Morgan förklarade i Svt att Kalmar hade fina traditioner på området eftersom man fick ett fängelse redan på 1850-talet. Han tyckte det därför var rätt plats eftersom Kalmar hade ”möjligheten att kompetensförsörja den här stora anstalten”. Det är ju bra, för att försörja den med interner kanske inte är något större problem.

Morgan är annars nog mest oroad för sin egen del när det gäller straff. Kanske inte för att straffas här i jordelivet, men vad händer efteråt? Kommer högre makter att ställa honom till svars för hur han använt sin stund på jorden? Morgan ser lite plågad ut ibland, kan sådana grubblerier vara förklaringen?

Att jag misstänker att han har funderingar av det slaget beror på att alla vet att Morgan inte läser böcker, en del hävdar att han inte ens läser rapporter, utredningar och annat en minister ska göra. Döm då om min förvåning när han i mars dök upp på en bokrelease. Media fokuserade på att det var första gången han syntes offentligt med sin Säpofästmö. Jag förvånades alltså istället över att han valde att gå på en bokrelease. Men sedan såg jag vilken bok det rörde sig om och förstod allt – det var en deckare som hette Den nionde kretsen.

Titeln anspelar på Dantes Inferno och den nionde kretsen är den värsta platsen i helvetet. Där hamnar förrädarna mot sina nära och vänner – missdådaren är fast till knäna i en frusen sjö, landsförrädarna är fastfrusna till midjan, de som förrått sina gäster till halsen och de som förrått sina mästare är helt infrysta i is.

Morgan ville väl få en känsla för vad som kan vänta honom.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!