Jonas Vingegaard vinner Tour de France 2022 och firar segern i Paris inför horder av jublande dansk publik. Hela Jumbo-Vismas lag defilerar i mål sida vid sida långt efter spurtarna gjort upp om segern. Wout van Aert vinner poängpristävlingen medan Vingegaard tar hem bergspristävlingen. Alpecin–Deceunincks Jasper Philipsen vinner etappen på Champs-Élysées efter han spurtat förbi Dylan Groenewegen.

Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard firar segern i Tour de France 2022 på podiet på Champs-Élysées i Paris REUTERS/Christian Hartmann

Tour de France avslutande etapp tog sin start nära Paris La Défense Arena i Nanterre. Man tog sig därefter sydväst ut till förorten Saint-Cyr-l’École innan man vände tillbaka in mot Paris. Som vanligt avslutades den sista etappen på Champs-Élysées efter 115,6 kilometer på cykeln.

Michael Woods i Israel–Premier Tech startade inte söndagens etapp. Kanadensaren är den senaste i raden cyklister att testa positivt för covid-19. Som tur var drabbades ingen av topp tio-cyklisterna. Även Woods lagkamrat Guillaume Boivin bröt på grund av sjukdom. Gorka Izagirre i Movistar valde att åka hem på lördagen för att delta i en tävling i sin hemstad på måndag.

Tadej Pogačar med Jumbo-Vismas Wout Van Aert och Jonas Vingegaard visar upp sig under inledningen av etapp 21 REUTERS/Gonzalo Fuentes

De första 60 kilometrarna av söndagens avslutande etapp avverkades som vanligt i lugn takt. Vinnarna visade upp sig i olika konstellationer och Jumbo-Visma skålade i champagne. Vingegaard, van Aert och Tadej Pogačar såg ett litet tag ut som att de skulle gå på en attack. De fick som mest 51 sekunder, men det var naturligtvis inte på allvar.

Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard och Wout Van Aert skålar i champagne med sina lagkamrater under etapp 21 Pool via REUTERS/Thomas Samson

Första gången de passerade mållinjen tog tävlande fart på riktigt. Det första försöket till utbrytning blev det ingenting av. Stefan Bissegger plockade dock hem spurtpriset. Owain Doull, Jonas Rutsch, Maximilian Schachmann, Olivier Le Gac och Antoine Duchesne kom i väg och fick som mest 22 sekunder. De droppade sedan av en efter en och blev slutligen uppfångade sju kilometer från mål.

Cyklisterna tar sig över La Defense förbi Louvren mot Champs-Élysées under den avslutande etappen i Paris Pool via REUTERS/Christophe Petit-Tesson

Strax efter gjorde både Filippo Ganna och Pogačar ett försök att komma loss runt Triumfbågen. Spurtlagen hade dock kontroll hela dagen och höll ihop klungan. Pogačar sa efteråt att de kommit överens om att attackera mest på skämt.

Alpecin-Deceunincks Jasper Philipsen firar efter han spurtat hem “VOM för spurtare” på Champs-Élysées REUTERS/Christian Hartmann

Dylan Groenewegen drog i gång spurten på vänstersidan. Alexander Kristoff följer medan Caleb Ewan känner sig inträngd. Jasper Philipsen tar sig fram på högersidan och far förbi de andra. Han vinner det som brukar kallas VM för spurtare flera cykellängder före övriga spurtare och tar sin andra etappseger.

Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard, Wout Van Aert, Tiesj Benoot, Sepp Kuss och Christophe Laporte passerar mållinjen sida vid sida REUTERS/Christian Hartmann

Jumbo-Vismas van Aert brydde sig dock inte om spurten. Laget defilerade i stället i mål sida vid sida firande en för dem helt fantastisk Tour de France.

Resultat Tour de France 2022 etapp 21

1. Jasper Philipsen (Belgien) 2t58’32”
2. Dylan Groenewegen (Nederländerna) +0’00”
3. Alexander Kristoff (Norge) +0’00”
4. Jasper Stuyven (Belgien) +0’00”
5. Peter Sagan (Slovakien) +0’00”
6. Jérémy Lecroq (Frankrike) +0’00”
7. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00”
8. Caleb Ewan (Australien) +0’00”
9. Hugo Hofstetter (Frankrike) +0’00”
10. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”

Tour de France 2022

Tour de France 2022 dominerades helt av Jumbo-Visma. Vingegaard vann maillot jaune, van Aert den gröna poängpriströjan medan dansken även tog hem den rödprickiga bergspriströjan. Utöver det vann de även 6 av 21 etapper. Det gröna monstret vann tre etapper, totalsegraren två etapper medan fransmannen Christophe Laporte vann etapp 19.

Det avgörande ögonblicket under Touren utspelades sig på den elfte etappen i Alperna. Vingegaard och Primož Roglič turades först om att attackera en isolerad Pogačar 60 kilometer från mål. Uppför Col du Granon satte Vingegaard sedan in en attack som Pogačar inte orkade följa. Dansken vann etappen och vände ett underläge på 39 sekunder till ett försprång på 2 minuter och 22 sekunder. Utöver sina etappsegrar slutade Vingegaard på pallen vid tre andra tillfällen.

Wout van Aert är ett unikum bland dagens cyklister. Han är en man som tycks kunna göra allt. Han behärskar klungspurter, tempoetapper, tävlingar på gatsten och etapper i bergen. I år vann han tre etapper, slutade på pallen ytterligare fem gånger, bar den gula ledartröjan under fyra dagar och vann poängpristävlingen i överlägsen stil. Han blev även utsedd till Tourens mest offensive cyklist. På söndagens etapp hade han vänt uppochner på A:et i sitt efternamn på sin grönmålade cykel: Wout van Vert.

Jumbo-Vismas Wout Van Aert klädd i grönt på podiet firande segern i poängpristävlingen REUTERS/Christian Hartmann

Det gröna monstret var även Vingegaards främste hjälpryttare. Det går inte att överskatta hans insatser och speciellt hur han räddade Vingegaard på den femte etappen. På gatstenen mellan Lille Métropole och Arenberg Porte de Hainaut tog Rogličs Tour slut. Samtidigt var Vingegaard illa ute efter en punktering och kom långt efter Pogačar. Då väntar van Aert in dansken och drar resten av etappen. I stället för att förlora uppemot ett par minuter förlorar dansken endast 13 sekunder.

Under den sista stigning upp till Hautacam i Pyrenéerna på etapp 18 körde van Aert i ett så högt tempo så Pogačar tvingades släppa. Vingegaard vinner sedan etappen med över en minut före Pogačar. Jumbo-Visma var även i övrigt det bästa laget. Speciellt Sepp Kuss var en jätte i bergen. Roglič tog på sig en hjälpryttarroll efter kraschen på den femte etappen. Främst var dock Christophe Laporte, som kanske varit årets värvning inom cykeln.

Jumbo-Visma hade inte enbart det bästa laget. Man chockade även alla med sin taktik. Folk har blivit vana vid hur Ineos Grenadiers arbetade mellan 2013 och 2019. Man tog ledningen och körde sedan defensivt längst fram i huvudklungan för att skydda den gula ledartröjan. Jumbo-Visma har i stället sett till att skicka fram cyklister i utbrytningarna, för att kunna falla tillbaka och hjälpa till senare. Efter laget förlorat ett par cyklister kunde Vingegaard ibland se lite ensam ut i huvudklungan.

En man har sett till att årets Tour inte helt blivit ett Tour de Jumbo-Visma. Jag syftar naturligtvis på den tvåfaldige vinnaren Tadej Pogačar. Han vann tre etapper och slutade på pallen ytterligare fyra gånger. Han bar den gula ledartröjan under fem dagar och vann ungdomspristävlingen långt före tvåan. Värt att nämna är att Pogačar slutade topp tio tolv gånger, Vingegaard tio gånger och van Aert nio gånger.

Jonas Vingegaard klädd i den gula ledartröjan på podiet omgärdad av andraplacerade Tadej Pogačar och tredjeplacerade Geraint Thomas REUTERS/Christian Hartmann

Pogačar kom till Touren som den klare favoriten. Hans lag UAE-Team Emirates hade dock det tufft. Inför Touren tvingades ledargestalten Matteo Trentin dra sig ur efter ett positivt covid-19-prov. In kom i stället Marc Hirschi som dock var i dålig form efter sjukdom under våren. Därefter försvann George Bennett, Vegard Stake Laengen, Rafał Majka och Marc Soler. Då hade Pogačar i praktiken endast Mikkel Bjerg och Brandon McNulty kvar. Dessa två stod dock för jätteinsatser i Pyrenéerna.

Efter han förlorat den gula ledartröjan försökte Pogačar förgäves attackera Vingegaard så mycket han kunde. Efter Pogačar ramlat i den sista utförsåkningen och dansken valde att vänta in slovenen kändes det dock som att luften gick ur Pogačars jakt.

Årets Tour var den snabbaste någonsin vilket även betyder en av de tuffaste. Det var den mest händelserika sedan Eddy Merckx tid. Man kanske till och med måste gå tillbaka till den gyllene eran, när Fausto Coppi och Gino Bartali gjorde upp i bergen, för att hitta attacker 60 kilometer från mål. Nästan varje linjeetapp har inletts i ett frenetiskt tempo där mängder av cyklister under många kilometer försökt komma med i utbrytningen. Det följer på ett Giro d’Italia med samma mönster.

Det mönster vi tidigare vant oss vid är att man snabbt låtit en utbrytning komma loss. Avståndet har sedan kontrollerats till man mot slutet kört i kapp dem och gjort upp om segern. Jämför med åren Froome vann. Britten var bra men etapperna var inte särskilt händelserika.

Förklaringarna till förändringen kan vara många. En orsak är att etapperna numera sänds på tv från start till mål. Tv-bolagen förväntar sig underhållning och inte att cyklisterna gömmer sig under 150 kilometer. Lagens sponsorer förväntar sig också att laget ska synas i tv-rutan. Det är även bra för cyklisterna att uppmärksammas. Samtidigt är etapperna kortare – vilket innebär en bättre tittarupplevelse och att cyklisterna orkar mer. Cyklisterna har även sett att utbrytningarna oftare kunnat hålla undan hela vägen in i mål.

Vi har också en generation av offensiva cyklister. Vi har attackcyklister såsom Wout van Aert och Mathieu van der Poel som ger sig ut i utbrytning när de får chansen. Till dessa kan även läggas Julian Alaphilippe. Även sammanlagdcyklisten Pogačar tycker om offensiv åkning.

Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard tog även hem den rödprickiga bergspriströjan REUTERS/Gonzalo Fuentes

Jumbo-Visma och Pogačar tog hem alla tröjor och vann tillsammans 9 av de 21 etapperna. Övriga lag fick nöja sig med resterna. QuickStep–Alpha Vinyl, Team BikeExchange–Jayco och Israel–Premier Tech vann två etapper var. AG2R Citroën, EF Education–Easy Post, Ineos Grenadiers, Trek–Segafredo och Alpecin–Deceuninck tog hem en etapp var. EF Education–Easy Posts Magnus Cort bar bergpriströjan under sju dagar medan Cofides Simon Geschke bar den under nio dagar.

Vi får se vilken lärdom Pogačar tar av årets Tour. Han hade planerat att försöka ta Tour-Vuelta-dubbeln i år. Rykten gjorde även gällande att han skulle försöka sig på Tour-Giro-dubbeln nästa år. Om han ställer upp eller inte är nu en öppen fråga. Han känner kanske att han måste fokusera på att skapa maximalt gynnsamma förutsättningar för att vinna nästa års Tour de France.

Vi ser redan fram emot nästa år. Vi hoppas att Egan Bernal har återhämtat sig till dess. Vi vill alla se Vingegaard, Pogačar och Bernal göra upp om totalseger. Men innan dess har vi en Vuelta a España och ett Giro d’Italia att åtnjuta.

Slutresultat Tour de France 2022

Totaltävlingen

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 79t33’20”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’43”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +07’22”
4. David Gaudu (Groupama–FDJ) +13’39”
5. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +15’46”
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +16’33”
7. Romain Bardet (Team DSM) +18’11”
8. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +18’44”
9. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +22’56”
10. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +24’52”

* Vinnare ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 480 p
2. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 286 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 250 p
4. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 171 p
5. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 159 p
6. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 157 p
8. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 133 p
9. Peter Sagan (TotalEnergies) 120 p
10. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 116 p

Bergspristävlingen

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 72 p
2. Simon Geschke (Cofidis) 65 p
3. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 61 p
4. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 61 p
5. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 59 p
6. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 52 p
7. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
8. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
9. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
10. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) 32 p

Lagpristävlingen vanns av Ineos Grenadiers.