Wout van Aert kallas Det gröna monstret av sitt lag Jumbo-Visma och vi kan förstå varför. Han vinner sin tredje etapp under årets Tour efter en nervdallrande tempoetapp. Det stod länge mellan van Aert, Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar och Geraint Thomas. Det gröna monstret visade sig vara den starkaste. Han var i tårar när Vingegaard omfamnade sin familj efter dansken säkrat segern i årets Tour de France.

Wout van Aert tar sin tredje etappseger i årets Tour de France när han vinner lördagens tempoetapp REUTERS/Christian Hartmann

Den tjugonde etappen bjöd på årets andra tempoetapp. Den inleddes i Lacapelle-Marival och sträckte sig 40,7 kilometer västerut till Rocamadour. Under de sista sex kilometrarna passerade man två mindre klättringar. Först tog man sig upp 1,6 kilometer med en snittlutning om 4,7 procent och sedan till mållinjen 1,5 kilometer med en snittlutning på 7,8 procent.

Jumbo-Vismas Nathan Van Hooydonck lämnade Touren innan lördagens etapp av familjeskäl. Under fredagen fick vi rapporter om att Primož Rogličs skada var allvarligare än man tidigare trott. I sitt fall på den femte etappen ska han ha brutit två ryggkotor. Efter fredagens etapp rapporterade arrangörerna att Tadej Pogačar tagit in fem sekunder på Vingegaard. Det korrigerades under lördagen.

Världsmästaren Filippo Ganna gör en bra tempoetapp men det räcker endast till en femteplats REUTERS/Gonzalo Fuentes

UAE-Team Emirates Mikkel Bjerg satte den första riktigt starka tiden på lördagens tempoetapp. Strax efter kom dock INEOS Grenadiers Filippo Ganna i mål. Världsmästaren besegrade dansken med över en och en halv minut. Samtidigt fortsatte eländet för tempospecialisten Stefan Bissegger i EF Education–Easy Post. Schweizaren ramlade två gånger under den första tempoetappen. Nu fungerade inte kommunikationssystemet och sedan la hans växlar av. Han fick en ny cykel som saknade vattenflaska och han valde snart att ta det lugnt.

Det gröna monstret vinner etapp 20 på ett imponerande vis REUTERS/Gonzalo Fuentes

När van Aert gav sig ut så visade han genast att det skulle krävas lite mer för att ta segern. Det skulle även visa sig att det skulle krävas mer för att ta sig upp på pallen. Belgaren var klart snabbast vid alla mellantider och kom i mål över 1 minut och 40 sekunder före Ganna. De som skulle komma att utmana var Thomas, Pogačar och totalledaren Vingegaard.

Vid den första mellantiden var Vingegaard i ledningen och det skiljde endast 10 sekunder de fyra emellan. Till nästa mellantid tappade Pogačar medan skillnaden mellan övriga tre nu var 13 sekunder. Vid den sista mellantiden var det ännu jämnare. Dansken ledde med en sekund före van Aert och fem sekunder före walesaren.

Vingegaard började sedan tappa lite men han körde hårt i utförsåkningen. I en kurva kom han för långt ut och hamnade i gruset. Det såg för ett ögonblick ut som att han skulle ramla. Vi kan anta att sportdirektören skrek i hans öra att han skulle ta det lugnt. En etappseger var inte värd att riskera segern i Touren. Speciellt med van Aert i ledningen.

Jonas Vingegaard har svårt att tro att han precis säkrat segern i Tour de France 2022 REUTERS/Gonzalo Fuentes

Thomas tröttnade på slutet och Pogačar gick förbi upp på en tredjeplats. Vingegaard defilerade sedan in på en andraplats. Bakom mållinjen stod en leende van Aert och gratulerade dansken med en klapp på ryggen. Vingegaard stannade vid sin flickvän och dotter som tagit sig ner till Frankrike. De tre omfamnade varandra i glädjen över Vingegaards seger i Tour de France 2022.

Jonas Vingegaard firar segern i Tour de France 2022 med sin familj Pool via REUTERS/Tim De Waele

Resultat Tour de France 2022 etapp 20

1. Wout van Aert (Belgien) 47’59”
2. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’19”
3. Tadej Pogačar (Slovenien) +0’27”
4. Geraint Thomas (Storbritannien) +0’32”
5. Filippo Ganna (Italien) +0’42”
6. Bauke Mollema (Nederländerna) +1’22”
7. Mattia Cattaneo (Italien) +1’25”
8. Fred Wright (Storbritannien) +1’32”
9. Maximilian Schachmann (Tyskland) +1’37”
10. Jan Tratnik (Slovenien) +1’48”

18. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +2’46”
25. Romain Bardet (Frankrike) +3’10”
26. David Gaudu (Frankrike) +3’10”
32. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +3’37”
42. Nairo Quintana (Colombia) +4’08”
65. Adam Yates (Storbritannien) +5’25”
71. Louis Meintjes (Sydafrika) +5’48”

Totalställning efter etapp 20

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 76t33’57”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +03’34”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +08’13”
4. David Gaudu (Groupama–FDJ) +13’56”
5. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +16’37”
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +17’24”
7. Romain Bardet (Team DSM) +19’02”
8. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +19’12”
9. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +23’47”
10. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +25’43”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 20

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 480 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 250 p
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 236 p
4. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 171 p
5. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
6. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 157 p
7. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
8. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 133 p
9. Peter Sagan (TotalEnergies) 104 p
10. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) 98 p

Bergspristävlingen efter etapp 20

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 72 p
2. Simon Geschke (Cofidis) 64 p
3. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 61 p
4. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 61 p
5. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 59 p
6. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 52 p
7. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
8. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
9. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
10. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) 32 p

Förtitt etapp 21, 2022-07-24

Som vanligt avslutas Tour de France med en etapp på Champs-Élysées i Paris. Allt annat än en spurtuppgörelse vore en sensation

Etapp 21 tar oss till Champs-Élysées i Paris letour.fr

Etappen startar i Nanterre och är 115,6 kilometer lång. Man passerar på vägen en kategoriserad stigning.

Jumbo-Vismas Christophe Laporte säkrar Frankrikes första seger i årets Tour efter klungan jagat i slutet av etapp 19

Christophe Laporte vinner sin första etapp i Tour de France och fortsätter Jumbo-Vismas dominans. Han ger också äntligen Frankrike sin första etappseger för året. En allt tunnare huvudklunga jagar frenetiskt i 20 kilometer och kommer ikapp några hundra meter från mål. Spurtarna är dock för trötta och det är först endast Laport som har kraft att köra om utbrytarna. Han kan jublande ta sig över mållinjen.

Efter den sista bergsetappen var det dags för den ganska platta nittonde etappen. Den var 188,3 kilometer lång och tog cyklisterna från Castelnau-Magnoac till Cahors, på vägen från Pyrenéerna mot Paris. Spurtpriset kom efter 38,4 kilometer i Auch. De två fjärdekategoriserade stigningarna Côte de la cité médiévale de Lauzerte och Côte Saint-Daunès kom mot slutet av dagen.

Huvudklungan tar sig fram bland solrosorna under etapp 19 REUTERS/Christian Hartmann

Var det rätt av Jonas Vingegaard att vänta in Tadej Pogačar efter slovenen ramlat i utförskörningen under torsdagen? Sportmannaskap eller inte så var det taktiskt smart av dansken. För att hänga av Pogačar hade han varit tvungen att köra för fullt utför och riskerat en olycka. Vingegaard var i totalledning och hade allt att vinna på att vänta. Dels hade han två lagkamrater bakom som kunde komma i kapp, dels fick det som resultat att Pogačar inte ville attackera mer i utförskörningen. Han hade dessutom Wout van Aert framför sig ifall det behövdes. Att det ser bra ut i tv var bara en bonus.

Nairo Quintana fick ett tidstillägg på tio sekunder efter torsdagens etapp, då han tagit hjälp av en motorcykel i den sista stigningen. Arkéa Samsic-cyklisten fick även böter på 200 schweizerfranc och fyra poängs avdrag i både poäng- och bergspristävlingen. Colombianen blev även avhängd av David Goudu i Cofidis som passerade honom i sammandraget och tog sig upp på en fjärdeplats.

Vi har ännu ett positivt covid-19-test att rapportera om. Det är Movistars Enric Mas som tvingats bryta årets Tour. Han låg på elfte plats i sammandraget.

Utbrytarna tvingas stanna och vänta när protester tillfälligt stoppar etapp 19 REUTERS/Christian Hartmann

Etapp 19 började i ett högt tempo utan attacker. Efter några kilometer kom Quinn Simmons, Matej Mohorič, Mikkel Honoré, Taco van der Hoorn och Nils Politt i väg. Efter 30 kilometer blev Touren åter blev stoppad av folk som protesterade. Etappen var dock snart i gång igen. När avståndet till utbrytarna var nere i tolv sekunder gav Politt upp medan Honoré attackerade. Dansken får med sig Simmons, Mohorič och van der Hoorn.

Quinn Simmons attackerar upp mot det första bergspriset och får med sig Matej Mohorič på etapp 19 REUTERS/Christian Hartmann

Spurtpriset tas hem av Simmons före Politt. I huvudklungan låter van Aert landsmannen Jasper Philipsen passera och ta tio poäng. Inför det första bergspriset attackerar Simmons. Han får med sig Mohorič som passerar honom på toppen och tar poängen. Det andra bergspriset vinns av Simmons.

Efter det första bergspriset släpper Mohorič som tillsammans med van der Hoorn och Honoré blir uppfångade av huvudklungan. Simmons håller ut över det andra bergspriset innan även han uppslukas av huvudklungan. Kort efter attackerar i stället Alexis Gougeard, Jasper Stuyven och Fred Wright och får snart en lucka på 30 sekunder.

Christophe Laporte jublar när han tar sin första etappseger i Tour de France och Frankrikes första seger för året REUTERS/Gonzalo Fuentes

Efter några kilometer börjar spurtlagen bli stressade. De kör hårt för att jaga i kapp. Närmare mål hjälper även van Aert till med farthållningen för att skydda Vingegaard. Huvudklungan tunnas ut alltmer och till slut måste till och med van Aert vika ner sig. Med några hundra meter kvar når man slutligen ikapp utbrytarna, men då har nästan alla slut på krafterna. Den förste som orkar ta sig ikapp Wright och Stuyven är Laporte. En Laporte med kraft kvar i benen kör enkelt förbi och vinner sin första etappseger i Tour de France.

Resultat Tour de France 2022 etapp 19

1. Christophe Laporte (Frankrike) 3t52’04”
2. Jasper Philipsen (Belgien) +0’01”
3. Alberto Dainese (italien) +0’01”
4. Florian Sénéchal (Frankrike) +0’01”
5. Tadej Pogačar (Slovenien) +0’01”
6. Amaury Capiot (Belgien) +0’01”
7. Dylan Groenewegen (Nederländerna) +0’01”
8. Hugo Hofstetter (Frankrike) +0’01”
9. Luka Mezgec (Slovenien) +0’01”
10. Caleb Ewan (Australien) +0’01”

13. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’06”

Totalställning efter etapp 19

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 75t45’44”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +03’21”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +08’00”
4. David Gaudu (Groupama–FDJ) +11’05”
5. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +13’35”
6. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +13’43”
7. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +14’10”
8. Romain Bardet (Team DSM) +16’11”
9. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +20’24”
10. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +20’32”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 19

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 460 p
2. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 236 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 235 p
4. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 171 p
5. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
6. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 140 p
8. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 133 p
9. Peter Sagan (TotalEnergies) 104 p
10. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 86 p

Bergspristävlingen efter etapp 19

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 72 p
2. Simon Geschke (Cofidis) 64 p
3. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 61 p
4. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 61 p
5. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 59 p
6. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 52 p
7. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
8. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
9. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
10. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) 32 p

Förtitt etapp 20, 2022-07-23

Så var det dags för den andra tempoetappen. Med sina 40,7 kilometer är den mycket längre än den som inledde årets Tour de France.

Etapp 20 bjuder på årets andra tempoetapp letour.fr

Cyklisterna tar sig från Lacapelle-Marival till Rocamadour på en väldigt platt bana utöver ett par kortare stigningar mot slutet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!