Amerikansk kokkonst är kanske inte världens mest raffinerade. Men som alltid när man pratar USA måste man betänka att det från början var ett nybyggar- och invandrarland.

När man kommer in på mattraditioner brukar européer, böjda över grodlår serverade med två korslagda ärtor, rynka på näsan och gny om att jänkare enbart sköljer ner hamburgare med Coca Cola. Sådant snobberi bör dock i alla fall svenskar lämna till fransoser och italienare, för det amerikanska köket har mycket gemensamt med det svenska. Bägge är moderna varianter på rustika matkulturer som en gång tog form för att hålla hårt arbetande män vid liv i tuffa klimat.

Basen för amerikansk kokkonst är således kött, fläsk, potatis och – tack vare indianerna – majs. De två vardagligaste middagsrätterna är stek och köttfärslimpa, plus skinka och helstekt kalkon för festliga tillfällen som Thanksgiving och jul. Nämnas måste också den amerikanska frukosten som vanligen består av kaffe, bacon, ägg och hash browns (stekt råriven potatis). Alltså ett himmelrike jämfört med den moderne svenskens sladdriga smörgåsar och meningslösa müsli.

Vidare måste portionsstorleken nämnas. Och ja, här borta riskerar man nästan aldrig att lämna en restaurang halvmätt. Att ett folk vars förfäder flydde fattigdom och svält formade en matkultur där man lassar på ordentligt är ju inte så konstigt. Den atmosfär som råder på amerikanska matställen är ofta lik den lutherskt småskamliga ”Ta nu för dig ordentligt!” anda som äldre svenskar ännu på 1970- och 1980-talen ofta gav uttryck inför åsynen av jul- och smörgåsbord.

Det finns också knappast ett mer krävande mandomsprov än de jättestekar som serveras i mindre fjolliga delstater som Texas. Det närmaste jag har kommit dylikt var att gå loss på en halvkilos hamburgare på ett hak i North Dakota. Vilket kanske inte låter så enormt mycket. För att få en gratis glass av samma omfång till efterrätt var man dock inte bara tvungen att äta hela hamburgaren utan det likaledes gigantiska hamburgerbrödet och alla pålägg, inklusive fem, sex skivor bacon och ett berg av pommes frites. Efter detta åt jag inte på ett dygn…

Å andra sidan är amerikanska matportioner inte så gigantiska som myten gör gällande. Eller i alla fall inte längre, för fetma och hjärt- och kärlsjukdomar gör att de flesta idag äter mindre. Arvet lever dock kvar i möjligheten att man även på de bästa ställen, utan att skämmas, kan be om en ”doggy bag” för att ta hem det man inte orkar äta upp. Pröva det på Grand Hôtel i Stockholm om du törs! Och för de flesta slutar dessa rester som nästa dags lunch, så det är praktiskt.

Amerikansk mat kommer inte bara i stora portioner, utan är både god och spännande. Det som karaktäriserar det moderna amerikanska köket är nämligen ett ofantligt utbud. Under 1800-och 1900-talen diversifierades USA etniskt, först av invandrare från Syd- och Östeuropa och numera från Sydamerika och Asien. Landets matkultur är därför numera ett spännande universum som spänner över i princip alla av världens bästa mattraditioner.

Även på mindre orter är utbudet därför numera ofta så stort att även europeiska städer förbleknar. I min lilla förort till Tampa finns drygt tio restauranger som täcker allt från ett typiskt amerikanskt frukosthak till ett högkvalitativt steakhouse där du lätt kan bränna en svensk femhundring eller mer på en välmörad stek. Därtill finns en prisbelönt pizzeria, en superb sushirestaurang driven av äkta japaner, en karibieninspirerad krog, ett mexikanskt hak, två kubanska smörgåskiosker, en grekisk restaurang, och ett hotell med en utmärkt restaurang som lutar åt det franska. Det enda jag saknar längs huvudgatan är bara en kinakrog och McDonalds. Sådana finns dock ett par minuters bilväg bort tillsammans med ett dussin andra matställen, inklusive ett av de bästa indiska ställen jag någonsin ätit på och en thairestaurang som får mig att gråta (bokstavligen) när jag ber om det.

Den som vill förkovra sig i ätande kan alltså med fördel åka till USA. Försök dock först ordna en inbjudan till ett amerikanskt hem för en barbecue. I USA är detta en tradition där burgare, fläskkotletter och annat flippas på en stor grill och serveras med tillbehör som bakpotatis, kokta majskolvar, bruna bönor och amerikanskt öl. Det sista är en så komplex historia att jag får återkomma om det vid ett senare tillfälle.