Jonas Vingegaard lämnar Tadej Pogačar bakom sig och vinner etapp 18 uppe på bergstoppen Hautacam i ensam majestät. Dramatik tidigare i den sista utförsåkningen när först Vingegaard kommer fel in i en kurva och sedan Pogačar ramlar. Dansken visar på sportmannaskap och väntar på slovenen innan de fortsätter. I sista stigningen drar först Sepp Kuss och sedan Wout van Aert och Pogačar tvingas släppa. Vingegaard säkrar i och med etappsegern även segern i bergspristävlingen.

Jonas Vingegaard säkrar segern i bergspristävlingen i och med segern på etapp 18 REUTERS/Gonzalo Fuentes

Årets sista bergsetappen tog cyklisterna mellan Lourdes och Hautacam i Pyrenéerna. Under de 143,2 kilometrarna tog man sig an två HC-stigningar. Den första gick 16,4 kilometer upp till Col d’Aubisque med en snittlutning om 7,1 procent. Den andra gick upp till målgången på Hautacam. Den avslutande stigningen var 13,6 kilometer lång med en snittlutning på 7,8 procent och en maxlutning på 11,3 procent. Däremellan hade vi förstakategoriberget Col de Spandelles. Efter 58,5 kilometer passerade man spurtpriset i Laruns.

Spurtaren Fabio Jakobsen hade en tung dag i Pyrenéerna på onsdagen. Nederländaren hamnade efter grupetton men klarade tidsgränsen med 16 sekunders marginal. Han spurtade uppför den branta målrakan inför en jublande publik. INEOS Grenadiers Adam Yates svårigheter under onsdagen förklarades av en luftvägssjukdom. Flera i laget har haft problem under Touren.

Damiano Caruso i Bahrain–Victorious startade inte torsdagens etapp. Tidigare har han fullföljt alla de 15 Grand Tours han startat. Inte heller Chris Froome i Israel–Premier Tech eller Movistars Imanol Erviti kom till start, efter de testat positivt för covid-19.

Etapp 18 inleds med att van Aert ger sig i väg. Huvudklungan når ifatt honom efter tolv kilometer. UAE-Team Emirates ser inte lika starka ut som dagen innan, då Mikkel Bjerg redan måste släppa. Efter ytterligare ett utbrytningsförsök misslyckats kommer en stor grupp loss efter knappt 40 kilometer. Under lång tid ansluter fler och fler cyklister. I gruppen finns bland andra van Aert, Giulio Ciccone, Thibaut Pinot, Daniel Martínez, Carlos Verona och Enric Mas.

Spurtpriset vinns ohotat av van Aert. Vid det första bergspriset är Ciccone först över och han närmar sig Simon Geschke. Bakom honom kommer Pinot och van Aert. Det andra bergspriset vinns av van Aert före Martínez och Pinot. Bergspristävlingen avgörs dock vid målgången då Vingegaard är först och tar 20 poäng. Han leder nu med åtta poäng före Geschke och det finns endast tre poäng kvar att plocka.

Strax efter spurtpriset råkar både Nils Eekhoff och Jack Bauer ut för varsin olycka. Först bromsar en motorcykel från pressen plötsligt in precis framför Eekhoff som därmed ramlar. Direkt bakom täpper en annan motorcykel till luckan bakom en lagbil så Bauer kör in i bilen och faller till marken. Cyklisterna är vansinniga på motorcyklisterna. Tävlingsledningen bestämmer sig genast för att de båda skicka hem med omedelbar verkan.

Gruppen med favoriterna blir allt mindre redan i den första stigningen. Och cyklisterna försvinner både bakåt och framåt, då Jumbo-Visma inte håller att alltför högt tempo. Bland andra väljer Louis Meintjes och Alexey Lutsenko att jaga efter ledargruppen. I utförsåkningen tar Nairo Quintanas lag Arkéa Samsic täten i gruppen med favoriter. De är orolig att Meintjes ska passera Quintana i sammandraget.

Tadej Pogačar attackerar Jonas Vingegaard flera gånger men han lyckas inte skaka av sig dansken under etapp 18 REUTERS/Gonzalo Fuentes

I den andra stigningen ser vi Brandon McNulty ta täten precis som på onsdagen. Han höjer tempot och bland andra Romain Bardet släpper. Han fångar även in cyklister som varit i utbrytning, då de är utspridda över berget. Efter tre kilometer attackerar Pogačar flera gånger och varje gång är det bara Vingegaard som kan följa. Efter en sista jätteattack far de förbi Meintjes, men Pogačar kan inte skaka av sig dansken. Längst fram är van Aert, Pinot och Martínez i ledningen.

I utförsåkningen bjuder Pogačar och Vingegaard på stor dramatik. Slovenen satsar hårt för att försöka skapa en lucka. I en kurva kommer Vingeagaard fel och kedjan hoppar av under en kort stund. En lucka öppnas upp och Pogačar försöker utöka ledningen. Vingegaard kommer dock i kapp. Kort senare är det Pogačar som kommer fel i en kurva och hamnar ute i gruset bredvid vägen. När han försöker gasa slirar cykeln och han ramlar. Pogačar skrapar i baksidan av vänster lår men kommer snabbt upp på cykeln.

Tadej Pogačar skrapar upp baksidan av vänster lår när han faller i utförsåkningen på etapp 18 REUTERS/Gonzalo Fuentes

Han börjar jaga efter Vingegaard, men ser snart att dansken väntar in honom. Vingegaard vill inte vinna för att Pogačar råkat ut för en olycka. Pogačar sträcker ut sin hand till Vingegaard för att tacka honom för sin sportmannaskap. Slovenen är genast på radion med sin sportdirektör. När lagbilen kommer fram visar en upprörd Pogačar att han inte vill attackera mer i utförsåkningen, eftersom Vingegaard väntat in honom. Det här är bilder som kommer bli klassiska.

Längre ner i utförskörningen kommer Kuss, Benoot och Thomas i fatt Vingegaard och Pogačar. I den sista stigningen är det först Benoot som drar innan Kuss tar över. De närmar sig ledartrion alltmer och på vägen släpper Thomas. De passerar även bland andra Lutsenko, Verona samt Pinot, som inte klarat van Aerts tempohöjning.

Jonas Vingegaard tar sig i ensam majestät i mål och vinner sin andra etappseger i årets Tour de France REUTERS/Gonzalo Fuentes

Kuss har dragit färdigt när trion kommer i kapp van Aert och Martínez. Colombianen släpper direkt medan supermänniskan van Aert tar över i täten. Det blir inga fler attacker från Pogačar utan det är slovenen som tvingas släppa. Van Aert fortsätter dra innan Vingegaard tar över de sista knappa fyra kilometrarna. Han tar sig i mål i ensam majestät och tar den etappseger han lovat sin flickvän och dotter inför etappen.

Jonas Vingegaard vinner etapp 18 och säkrar därmed i princip totalsegern i årets Tour de France REUTERS/Christian Hartmann

Vingegaard vinner etappen en dryg minut före Pogačar och utökade ledningen till nästan tre och en halv minut. Avståndet är alldeles för stort för slovenen att ta in och så länge dansken tar sig i mål i Paris kommer Vingegaard ta hem årets Tour de France. Han visade sig vara starkast i bergen och tar passande nog även hem segern i bergspristävlingen.

Resultat Tour de France 2022 etapp 18

1. Jonas Vingegaard (Danmark) 3t59’50”
2. Tadej Pogačar (Slovenien) +1’04”
3. Wout van Aert (Belgien) +2’10”
4. Geraint Thomas (Storbritannien) +2’54”
5. David Gaudu (Frankrike) +2’58”
6. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +3’09”
7. Daniel Felipe Martínez (Colombia) +3’09”
8. Sepp Kuss (USA) +3’27”
9. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +4’04”
10. Thibaut Pinot (Frankrike) +4’09”

11. Louis Meintjes (Sydafrika) +4’09”
13. Nairo Quintana (Colombia) +5’22”
14. Adam Yates (Storbritannien) +5’34”
17. Romain Bardet (Frankrike) +6’40”
19. Enric Mas (Spanien) +7’23”

Totalställning efter etapp 18

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 71t53’34”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +03’26”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +08’00”
4. David Gaudu (Groupama–FDJ) +11’05”
5. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +13’35”
6. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +13’43”
7. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +14’10”
8. Romain Bardet (Team DSM) +16’11”
9. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +20’09”
10. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +20’17”

11. Enric Mas (Movistar) +24’08”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 18

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 451 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 219 p
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 196 p
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
5. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
6. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 135 p
7. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 133 p
8. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 121 p
9. Peter Sagan (TotalEnergies) 104 p
10. Fred Wright (Bahrain–Victorious) 83 p

Bergspristävlingen efter etapp 18

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 72 p
2. Simon Geschke (Cofidis) 64 p
3. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 61 p
4. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 61 p
5. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 59 p
6. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 52 p
7. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
8. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
9. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
10. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) 32 p

Förtitt etapp 19, 2022-07-22

Den nittonde etappen är dagen spurtarna längtat efter sedan Danmark. Det är en platt etapp som bara måste sluta i en klungspurt.

Etapp 19 bjuder på en plattare banprofil

Den 188,3 kilometer långa etappen från Castelnau-Magnoac till Cahors har två fjärdekategoristigningar, men de ska inte vara några problem för spurtarna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!