Tadej Pogačar tar sin tredje seger när han vinner den sjuttonde etappen precis före totalledaren Jonas Vingegaard. Hans lag UAE-Team Emirates var decimerat till fyra cyklister, men Mikkel Bjerg och Brandon McNulty gjorde sina livs insatser som hjälpryttare. De distanserade alla toppkonkurrenter utom Vingegaard och Pogačar lyckades kröna dagen med en etappseger.

Den 129,7 kilometer långa etappen i Pyrenéerna tog cyklisterna från Saint-Gaudens till bergstoppen på Peyragudes. De första 54 kilometrarna var ganska platta och man passerade spurtpriset i La-Barthe-De-Neste efter 33 kilometer. Därefter väntade förstakategoribergen Col d’Aspin och Col de Val-Louron-Azet med andrakategoristigningen Hourquette d’Anzican däremellan. Man avslutade på förstakategoriberget Peyragudes efter en åtta kilometer lång stigning med en snittlutning på 7,8 procent. De sista 500 metrarna hade en snittlutning på 13 procent.

Eländet tycks aldrig ta slut för UAE-Team Emirates under den här Touren. På onsdagsmorgonen meddelande man att Rafał Majka inte kunde starta. Polacken åsamkade sig en skada när kedjan gick av under den sista stigningen på tisdagens etapp. Lagkamraten Marc Soler lämnade Touren på tisdagen, inte för att han bröt utan för att han missade tidsgränsen med 15 minuter. Pogačar hade därmed endast tre hjälpryttare kvar. Samtidigt blir Tim Wellens i Lotto Soudal den senaste i raden cyklister som måste bryta efter ett positivt covid-19-test.

Alexey Lutsenko och Thibaut Pinot kommer loss i den första stigningen på etapp 17 REUTERS/Christian Hartmann

Det tog lång tid innan etapp 17 fick sin grupp med utbrytare. Många försökte under de första 50 plattare kilometrarna, men ingen fick något riktigt försprång. I den första stigningen attackerade Alexey Lutsenko och Thibaut Pinot. De fick som mest ett försprång på en minut. Bakom formas en större grupp med bland andra Simon Geschke, Giulio Ciccone, Andres Leknessund och Romain Bardet.

Vid spurtpriset tar Jasper Philipsen förstaplatsen före Wout van Aert. Van Aert har därmed matematiskt säkrat den gröna poängpriströjan. Det första och andra bergspriset vanns av Pinot före Lutsenko. På det första spurtade Geschke till sig tredjeplatsen före Ciccone. Vid det andra var Geschke distanserad, så Ciccone tog tredjeplatsen. Det tredje bergspriset vann Pogačar före Vingegaard och McNulty.

UAE-Team Emirates Mikkel Bjerg leder gruppen med favoriter under etapp 17 REUTERS/Christian Hartmann

I huvudklungan märktes det inte att UAE-Team Emirates bara hade fyra cyklister kvar. Först ut var tempospecialisten Bjerg. Dansken är inte med i laget för att hjälpa till i bergen, men på onsdagen såg det så ut. Han drog uppför det andra berget och favoriter som Adam Yates och Tom Pidcock tvingades släppa. Framför dem blir Pinot och Lutsenko ikappkörda av Bardets grupp.

UAE-Team Emirates Brandon McNulty kör så hårt så alla utom Tadej Pogačar och Jonas Vingegaard tvinga släppa på etapp 17 REUTERS/Christian Hartmann

I den näst sista stigningen är det McNultys tur att dra. Amerikanen sätter ett extremt tempo och snart släpper van Aert, David Gaudu, Enric Mas och Louis Meintjes. Kort därefter släpper även Sepp Kuss, Nairo Quintana och Geraint Thomas. Endast Pogačar och Vingegaard kan följa. Längst fram har Leknessund gått loss.

McNulty kör i turordning i kapp Bardet, Lutsenko, Ciccone, Uran och Leknessund. Ingen av dem kan följa amerikanens framfart. Över toppen attackerar Pogačar, men Vingegaard kan svara. Slovenen väntar in McNulty, som leder dem i utförsåkningen till nästa stigning. Bakom kämpar Thomas och Bardet en dryg minut efter.

Tadej Pogačar vinner den sjuttonde etappen före Jonas Vingegaard och tar in fyra sekunder på dansken REUTERS/Gonzalo Fuentes

Det blev inga fler attacker av Pogačar. McNultys tempo är så högt så även Pogačar och Vingegaard är på gränsen till vad de klarar av. Slovenen sa till sitt lag redan i den andra stigningen att han siktade på etappsegern. När de kommer till målgången är det Vingegaard som drar i gång spurten först. Pogačar tänker att han måste vinna med tanke på hans lags insats under dagen. Han använder sina sista krafter och tar sig förbi dansken. Bonussekunderna gör att han tar igen fyra sekunder. Han säger efter etappen att han fortfarande tror att han kan vinna Touren.

Resultat Tour de France 2022 etapp 17

1. Tadej Pogačar (Slovenien) 3t25’51”
2. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’00”
3. Brandon McNulty (USA) +0’32”
4. Geraint Thomas (Storbritannien) +2’07”
5. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +2’34”
6. Romain Bardet (Frankrike) +2’38”
7. David Gaudu (Frankrike) +3’27”
8. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +3’32”
9. Louis Meintjes (Sydafrika) +3’32”
10. Nairo Quintana (Colombia) +3’32”

12. Enric Mas (Spanien) +3’44”
21. Adam Yates (Storbritannien) +8’59”
53. Tom Pidcock (Storbritannien) +22’06”

Totalställning efter etapp 17

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 67t53’54”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’18”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +04’56”
4. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +07’53”
5. David Gaudu (Groupama–FDJ) +07’57”
6. Romain Bardet (Team DSM) +09’21”
7. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +09’24”
8. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +09’56”
9. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +14’33”
10. Enric Mas (Movistar) +16’35”

11. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +16’50”
15. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +32’23”*

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 17

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 416 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 202 p
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 196 p
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
5. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
6. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 133 p
7. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 121 p
8. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 115 p
9. Peter Sagan (TotalEnergies) 104 p
10. Fred Wright (Bahrain–Victorious) 83 p

Bergspristävlingen efter etapp 17

1. Simon Geschke (Cofidis) 64 p
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 52 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 46 p
4. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 41 p
5. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
6. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
7. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
8. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 31 p
9. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 28 p
10. Anthony Perez (Cofidis) 26 p

Förtitt etapp 18, 2022-07-21

Etapp 18 bjuder på den sista bergsetappen under årets Tour de France. Vi är kvar i Pyrenéerna och tar oss från Lourdes till Hautacam.

Etapp 18 är årets sista bergsetapp letour.fr

De 143,2 kilometrarna bjuder på två HC-stigningar och ett förstakategoriberg. Är det nu allt ska avgöras?

Hugo Houle tar sin första professionella vinst, dedicerar segern till sin bror som kördes ihjäl av rattfull förare

Israel–Premier Techs Hugo Houle vinner etapp 16 efter attack från utbrytargruppen 35 kilometer från mål. En grupp om 29 cyklister kom loss redan efter ett par kilometer och höll hela vägen in i mål. Det var Houles första professionella seger och Kanadas första etappseger i Tour de France sedan Steve Bauer vann 1988. Han tillägnade segern till sin bror som dödades av en rattfull bilförare för tio år sedan.

Israel–Premier Techs Hugo Houle vinner etapp 16 och sin första professionella seger REUTERS/Gonzalo Fuentes

Den sextonde etappen gav cyklisterna ett första smakprov på Pyrenéerna. Efter vilodagen väntade den 178,5 kilometer långa etappen från Carcassonne till Foix vid foten av Pyrenéerna. De tog sig först an fjärdekategoriklättringen till Côte de Saint-Hilaire och tredjekategoriberget Col de l’Espinas. Efter spurtpriset i Lavelanet väntade de båda förstakategoristigningarna till Port de Lers respektive Mur de Péguère. Den sista tre kilometrara av den sista stigningen hade en lutning på upp till 16 procent. Målgången kom efter en 27 kilometer lång utförsåkning.

QuickStep–Alpha Vinyls Michael Mørkøv hade en tuff söndag och missade den generöst tilltagna tidsgränsen. Det innebär att danskens Tour de France är över och att Fabio Jakobsen blivit av med världens bäste spurtledsagare. Samtidigt lämnar även dansken Jakob Fuglsang i Israel–Premier Tech efter han brutit ett revben vid ett fall under söndagens etapp.

Två cyklister i AG2R Citröen testade positivt för covid-19 under vilodagen. Mikaël Cherel och Aurélien Paret-Peintre tvingades därmed lämna Touren. AG2R Citröen har nu endast tre cyklister kvar. Samma öde drabbade Max Walscheid i Cofidis. Även BORA–Hansgrohes Lennard Kämna bröt Touren efter han haft en tuff förkylning ett tag.

Många har ifrågasatt att Primož Roglič lämnade Touren på söndagen. Man menar att lämna Jumbo-Visma inför etapperna Pyrenéerna innebär försämrade förutsättningar för Jonas Vingegaard att behålla den gula ledartröjan. Så sent som i lördags kunde han köra så hårt att huvudklungan tunnades ut till de största favoriterna. Som van lagkapten kanske han var måttligt intresserad av att agera hjälpryttare.

Hela 29 cyklister kom loss i en utbrytning under etapp 16 REUTERS/Gonzalo Fuentes

Redan efter några kilometer av etapp 16 hade vi en utbrytning. Och det var hela 29 cyklister som kom loss. Bland dessa hade vi Houle, Aleksandr Vlasov, Michael Woods, Damiano Caruso, Michael Storer, Stefan Bissegger, Simon Geschke, Mathieu Burgaudeau, Alexis Gougeard, Matteo Jorgenson, Nils Eekhoff, Wout van Aert, Nathan Van Hooydonck, Daniel Martínez och Brandon McNulty. Ryssen Vlasov låg 10 minuter och 32 sekunder efter Jonas Vingegaard inför dagen.

Då nästan alla lag var representerade fick de snabbt en stor lucka. Efter den första kategoriserade klättringen stack Burgaudeau, Gougeard och Jorgenson i väg, men blev upplockade en och en. Utbrytarna fick som mest åtta minuter försprång före huvudklungan, som leddes av Jumbo-Visma.

Det första bergspriset vanns av Bissegger före en snopen Geschke i bergpriströjan. Gougeard var fortfarande ute på egen hand när man passerade det andra bergspriset och Bissegger fick därför nöja sig med ännu en poäng. Vid de båda förstakategoribergen var Geschke respektive Houle först. Vid spurtpriset såg Eekhoff till att hålla van Aert bakom sig, som troligen nöjde sig med 17 poäng.

Efter Jumbo-Visma decimerats under helgen så var det UAE-Team Emirates tur att drabbas på tisdagen. Marc Soler var sjuk redan på morgonen och kräktes under etappen. Han släppte från huvudklungan och kämpade länge på för att hålla sig kvar i tävlingen. Soler tvingas dock slutligen bryta och Pogačar har nu endast fyra hjälpryttare kvar.

I den första av de två förstakategoristigningarna attackerar först Enric Mas och Movistar. Huvudklungan låter dem gå. Ett tag senare gör Tadej Pogačar två ursinniga attacker. Båda gångerna kan Vingegaard svara medan övriga släpper. Efter slovenen saktat ner bildas en grupp med alla totalfavoriter plus några hjälpryttare skapas. Romain Bardet har dock tvingats släppa.

Efter toppen sticker Pogačar en tredje gång, men han lyckas inte bli av med dansken. Den tredje attacken gav känslan av desperation från slovenen. Han kan inte skaka av Vingegaard i stigningarna, så han provar i stället utförskörningen. Detta trots att ytterligare en stigning väntade.

I den sista stigningen leder först Movistar gruppen med favoriterna, men sedan höjer Rafał Majka tempot. I väntan på Pogačars attack kan tänkas. Tyvärr får Majka ett mekaniskt fel och Pogačar lämnas utan lagkamrat. Jumbo-Vismas Sepp Kuss sätter då ett högt tempo och all utom Vingegaard, Pogačar och Nairo Quintana släpper.

Fransmannen Romain Bardet var den store förloraren i sammandraget på den sextonde etappen REUTERS/Christian Hartmann

Upp på toppen väntar både van Aert, McNulty och Martínez för att hjälpa sina respektive lagkaptener. Kuss höga tempo i kombination med att van Aert väntar för att hjälpa Vingegaard i utförskörningen, gör nog att Pogačar ger upp alla tankar på fler attacker. I utförsåkningen kommer Geraint Thomas och David Gaudu i kapp och gruppen kommer samlat i mål. Bardet blir den store förloraren i sammandraget.

Samtidigt händer saker bland utbrytarna. Redan i den första förstakategoristigningen splittras utbrytargruppen. Starkast är Caruso, Woods, Storer, Geschke, Jorgenson, van Aert, McNulty, Vlasov, Gallopin, Madouas och Houle. I den sista stigningen släpper Woods en liten lucka till lagkamraten Houle och ropar i radion åt Houle att sticka. Bakom jagar sedan Jorgenson med Woods vid bakhjulet.

Hugo Houle tillägnar segern sin bror som kördes ihjäl av rattfull förare för tio år sedan REUTERS/Christian Hartmann

I utförsåkningen tar Jorgenson in lite men han ramlar i en kurva 13 kilometer från mål. Han tar sig upp och i kapp Woods, men avståndet är nu för långt till Houle. Madouas lyckas komma tillbaka på slutet och spurta till sig en andraplats. Houle kan dock defilera i mål och njuta av sin första professionella seger.

Resultat Tour de France 2022 etapp 16

1. Hugo Houle (Kanada) 4t23’47”
2. Valentin Madouas (Frankrike) +1’10”
3. Michael Woods (Kanada) +1’10”
4. Matteo Jorgenson (USA) +1’12”
5. Michael Storer (Australien) +1’25”
6. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +1’40”
7. Dylan Teuns (Belgien) +1’40”
8. Simon Geschke (Tyskland) +2’11”
9. Mathue Burgaudeau (Frankrike) +5’04”
10. Damiano Caruso (Italien) +5’04”

15. Jonas Vingegaard (Danmark) +5’54”
16. Tadej Pogačar (Slovenien) +5’54”
17. Geraint Thomas (Storbritannien) +5’54”
18. David Gaudu (Frankrike) +5’54”
19. Nairo Quintana (Colombia) +5’54”
23. Adam Yates (Storbritannien) +7’16”
24. Tom Pidcock (Storbritannien) +7’16”
25. Louis Meintjes (Sydafrika) +7’16”
29. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +8’41”
31. Enric Mas (Spanien) +8’41”
36. Romain Bardet (Frankrike) +9’30”

Totalställning efter etapp 16

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 64t28’09”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’22”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +02’43”
4. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +04’15”
5. David Gaudu (Groupama–FDJ) +04’24”
6. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +05’28”
7. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +05’46”
8. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +06’18”
9. Romain Bardet (Team DSM) +06’37”
10. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +10’11”*

11. Enric Mas (Movistar) +12’45”
12. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +14’10”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 16

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 399 p
2. Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) 182 p
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 176 p
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
5. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 121 p
7. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 118 p
8. Peter Sagan (TotalEnergies) 104 p
9. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 98 p
10. Fred Wright (Bahrain–Victorious) 83 p

Bergspristävlingen efter etapp 16

1. Simon Geschke (Cofidis) 58 p
2. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
3. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 36 p
5. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 35 p
6. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 28 p
8. Anthony Perez (Cofidis) 26 p
9. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 26 p
10. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 25 p

Förtitt etapp 17, 2022-07-20

Etapp 17 och nu är det dags för Pyrenéerna och bergstoppsmålgång. Etappen går från Saint-Gaudens till Peyragudes.

Etapp 17 tar cyklisterna genom Pyrenéerna letour.fr

På en sträckning om 129,7 kilometer tar cyklisterna sig an fyra kategoriserade berg. Klättrande är huvudsakligen förpassat till den andra halvan av dagen.