Alpecin–Deceunincks Jasper Philipsen tar lagets första vinst under årets Tour och sin första etappseger efter flera platser på pallen. Etapp 15 var länge ganska lugn men med 65 kilometer kvar såg vi både protester och olyckor. Jumbo-Vismas Primož Roglič drog sig ur på morgonen och Jonas Vingegaard var en av lagets cyklister som slog i backen. Värst drabbades Steven Kruijswijk som bröt nyckelbenet och fördes till sjukhus.

Jasper Philipsen vinner sin första etapp i Tour de France efter flera tidigare pallplatser REUTERS/Christian Hartmann

Dagen tog sin början i Rodez och avslutades i Carcassonne 202,5 kilometer söderut. På den kulliga etappen tog sig cyklisterna an två tredjekategoriserade stigningar. Först hade vi Côte d’Ambialet efter 68,9 kilometer och sedan Côte de Cammazes 50 kilometer från mål. Spurtpriset kom efter 147 kilometer i Saint-Ferréol.

Primož Roglič bestämde sig för att lämna Touren inför söndagens etapp. Han vill ge tid åt att läka skadorna han fick i samband med olyckan under den femte etappen på gatsten. Bland annat gick hans axel ur led och han tvingades sätta den på plats igen på egen hand. Nu väntar Vuelta a España för honom och ett försök till en fjärde raka seger.

Även EF Education–Easy Post Magnus Cort och Simon Clarke i Israel–Premier Tech tvingades bryta Tour de France på söndagenen. De lämnade båda positiva covid-19-prov. Båda vann varsin etapp under årets Tour. Cort bar även bergspriströjan under ett antal dagar efter en bejublad insats hemma i Danmark.

Efter etapp 14 sa Tadej Pogačar att han vet hur bra varje cyklist i Jumbo-Visma är och han ser fram emot Pyrenéerna. Han tillade att han lärde sig mycket under lördagens etapp och att det inte kommer bli lätt för Jumbo-Visma under de närmaste dagarna. Slovenen sa att han hade kunnat köra hårade under lördagens attack men att det bara var en försmak inför vad som komma skall.

Nils Politt och Mikkel Honoré var i utbrytning under 140 kilometer av etapp 15 REUTERS/Christian Hartmann

Under etapp 15 ville spurtarlagen ha en utbrytning med få cyklister för att kunna få till en klungspurt. Efter en lite intensiv start kom Wout van Aert, Nils Politt och Mikkel Honoré i väg. Att Honoré var med förvånade lite då han tillhör spurtarlaget QuickStep–Alpha Vinyl med Fabio Jakobsen. Samtidigt kontrollerade Team BikeExchange–Jayco och Alpecin–Deceuninck i huvudklungan att avståndet inte blev för stort.

Efter 40 kilometer och ett försprång på drygt två minuter bestämde sig van Aert och Jumbo-Visma för att det inte var någon vits att ödsla kraft i onödan. Jonas Vingegaard behöver alla hjälpryttare han behöver nu när Roglič brutit. Samtidigt har van Aert en bra chans i en eventuell spurt. Utbrytningen fick som mest drygt ett tre minuter långt försprång.

Etappens första bergspris tas hem av utbrytarna Politt och Honoré, medan det andra vinns av den lokale sonen Benjamin Thomas före Alexis Gougeard. Till spurtpriset kommer Honoré först före Politt, van Aert och Pogačar.

En skäggprydd man som gör världen till en mycket bättre plats REUTERS/Christian Hartmann

Efter 130 kilometer av relativt lugn började det hända saker. Med 65 kvar hade vi åter en protest där några individer satt på vägen och tände rökbengaler. Polisen släpade snabbt bort dem och etappen kunde fortsätta utan avbrott. När huvudklungan kom förbi samma plats inträffade en krasch. Värst drabbades Jumbo-Vismas Steven Kruijswijk som tvingades lämna Tour de France med ett brutet nyckelben.

Några kilometer senare är två Jumbo-Visma-cyklister åter i backen. Den här gången är det Vingegaard och Tiesj Benoot. Dansken ser ut att ha slagit i vänster axel, men tar sig snabbt upp och får en ny cykel. Benoot behöver längre tid på sig men tar sig i mål utan problem. Hur de två mår på tisdag återstår att se. En katastrofal dag för Jumbo-Visma.

I den sista kategoriserade stigningen blir utbrytarna uppfångade. Nu sätter Trek–Segafredo sin plan i verket. De sätter ett så högt tempo som möjligt för att distansera de bästa spurtarna. De tänker att Mads Pedersen då kan vinna en spurt. Mycket riktigt så får bland andra Fabio Jakobsen, Caleb Ewan och Dylan Groenewegen släppa. Philipsen och van Aert har dock inga problem att följa.

Alexis Gougeard och Benjamin Thomas satsar allt från toppen av den sista stigningen på etapp 15 REUTERS/Christian Hartmann

På toppen attackerar Gougeard och Benjamin Thomas. De får snart ett 30 sekunders försprång då cyklisterna i Trek-Segafredo förbrukat mycket av sina krafter. Samtidigt försöker de med hjälp av Team DSM hålla avståndet bak till Groenewegen och hans lagkamrater.

Så småningom lyckas Groenewegen komma i kapp. I samband med den vanliga tempohöjningen inför målgången är slutligen Gougeard och Benjamin Thomas uppfångade strax före mål. Spurten dras i gång på allvar 300 meter från mål.

Alpecin–Deceunincks Jasper Philipsen spurtar hem sin första seger i Tour de France före Wout van Aert och Mads Pedersen REUTERS/Gonzalo Fuentes

Jasper Stuyven leder Madsen före van Aert, Peter Sagan och Philipsen. I den sista kurvan går Philipsen på insidan förbi van Aert. Han drar nytta av att hamna bakom Madsen och går ut på vänstersidan medan van Aert går ut till höger. De passerar båda dansken men Philipsen är först över mållinjen.

Vecka två

Den första veckan av årets Tour de France var den fjärde snabbaste någonsin. Det har varit full fart även under den andra veckan. Sen vi kom till Frankrike har ingen etapp varit lugn och odramatisk. Efter ett Giro d’Italia med frenetiska starter där en stor mängd cyklister slagits om att komma med i en utbrytning har Tour de France varit än mer intensiv. Under den andra veckan har det dessutom varit extremt varmt.

Vi har haft två väldigt händelserika veckor där först Cort och sedan främst van Aert och Pogačar satt färg på tillställningen. Van Aert har varit med i flera utbrytningar och vunnit två etapper. Även Pogačar har vunnit två etapper, samtidigt som han attackerat och spurtat under flera tävlingsdagar. Allt kulminerade under etapp elva, där Vingegaard vann och tog över maillot jaune.

Jumbo-Vismas Jonas Vingegaard i fortsatt totalledning i 2022 års Tour de France REUTERS/Gonzalo Fuentes

Inför etappen var många oroliga över att Pogačar redan avgjort Touren. Efter etappen var många oroliga över att Vingegaard gjort detsamma. Jumbo-Vismas taktik under etappen fungerade perfekt. De isolerade Pogačar medan Roglič och Vingegaard turades om att attackera. Pogačar förbrukade mycket energi på att fånga varje attack. Det fick han betala för under den sista stigningen.

Även om Jumbo-Vismas taktik var smart, kan man säga att Pogačar och UAE-Team Emirates var naiva. Pogačar kände sig säkert stark, men han hade kunnat låta Roglič gå och ge honom en halv minut. Han hade då inte behövt oroa sig för att dansken skulle attackera. Om han väntat in sina lagkamrater hade de kunnat hålla Roglič inom ett rimligt avstånd. Det bäddar dock för en spännande tredje vecka med båda lagen två man kort.

Resultat Tour de France 2022 etapp 15

1. Jasper Philipsen (Belgien) 4t27’27”
2. Wout van Aert (Belgien) +0’00”
3. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”
4. Peter Sagan (Slovakien) +0’00”
5. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00”
6. Dylan Groenewegen (Nederländerna) +0’00”
7. Florian Sénéchal (Frankrike) +0’00”
8. Luca Mozzato (Italien) +0’00”
9. Andrea Pasqualon (Italien) +0’00”
10. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”

Totalställning efter etapp 15

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 59t58’28”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’22”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +02’43”
4. Romain Bardet (Team DSM) +03’01”
5. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +04’06”
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +04’15”
7. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +04’24”
8. David Gaudu (Groupama–FDJ) +04’24”
9. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +8’49”*
10. Enric Mas (Movistar) +09’58”

11. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +10’32”
12. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +11’23”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 15

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 378 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 182 p
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 176 p
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 158 p
5. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 121 p
7. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 118 p
8. Peter Sagan (TotalEnergies) 104 p
9. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 96 p
10. Fred Wright (Bahrain–Victorious) 83 p

Bergspristävlingen efter etapp 15

1. Simon Geschke (Cofidis) 46 p
2. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
3. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 36 p
5. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 35 p
6. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 28 p
8. Anthony Perez (Cofidis) 26 p
9. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 26 p
10. Chris Froome (Israel–Premier Tech) 22 p

Förtitt etapp 16, 2022-07-19

Efter vilodagen tar etapp 16 cyklisterna till foten av Pyrenéerna. Den tar sin start i Carcassonne och avslutas i Foix.

Etapp 16 förväntas vinnas av utbrytare letour.fr

Den 178,5 kilometer långa etappen inkluderar fyra kategoriserade berg. Vi kan förvänta oss att en utbrytning tar sig hela vägen.