Året var 1955 och Friluftsfrämjandet (då, Skid- och friluftsfrämjandet) var bekymrade över det vikande intresset för fostran i naturen, och det ökande intresset för bilåkande. Vad göra? Svar: kombinera de två!

En utmärkt kampanj som vi återupplivar med hjälp av Glenn och Ramona. Efter att ha tagit oss till havs och upp i berg är det dags för skogarna.

VÄRMLAND: Trollvandring i Mariebergsskogen och folkrace i Finnskogen

Sparka till i en buske och du hittar en vevaxel till en 740, eller en av världens bästa rallymekaniker. Värmland är fullt av duktiga motorsportsförare, mekaniker, tävlingar och historier, men också fantastisk natur. Är det någonstans du kan förena motorintresse med naturintresse, är det här, (vilket dessutom var anledningen till att författarna till denna sommarguide bodde nästan ett decennium i Värmland).

Denna resa genom Ack Värmeland du sköna, startar i Karlstad och är utformad för familjen som kämpar med intressekonflikter under semestern. Här får barnen troll och bad, föräldrarna folkrace och lugna naturupplevelser. Allt paketerat i en och samma bilresa från söder till norr.

Trollvandringen i populära Mariebergsskogen är en teaterföreställning för barn mellan 3 och 8 år. Trollen behöver barnens hjälp att lösa ett mysterium och detta är en bra start på resan genom Värmland — för att barnen kommer att vara nöjda från dag ett.

Mariebergsskogen ligger vid Vänerns strand och är Karlstads stadspark. Här bränner ni lätt en dag i djurparken Lillskogen, Naturum, Lekträdgården, friluftsmuseet, rundturståget eller badplatsen.

Missa inte rundturståget, trollvandringen och djurparken i populära Mariebergsskogen.

Ta sedan en natt på stadshotellet i Karlstad om du vill mjukstarta resan, alternativt Happie Camp om ni vill ut i naturen direkt. Det senare erbjuder woodframe- och tältboende deluxe i vacker Vänernskärgård. Norra Vänerns skyddande deltalandskap är perfekt för nybörjarpaddling. Vill du kan du paddla på Klarälven genom stadskärnan och ut på andra sidan av sötvattendeltat.

I Kil finns ett av landets mest blygsamma Volvomuseum. Det är i princip omöjligt att hitta kontaktuppgifter eller information, så det bästa är att ringa ägaren själv: Urban Jonsson, 070-33013060. Här, och ingen annanstans, hittar du samtliga Volvos cabbar. Alla bilar i mint-kondition så klart. Här finns också Volvochefen Björn Ahlströms 262-cab från 1981. Den gjorde i tre exemplar och Urban har givetvis nummer ett. Men mest stolt är han nog över ”de fyras gäng. Det är 144 sport, p1800, 123 gt, 144 sport, som jämt rullades ut ur fabriken den 1 augusti 1966”.

Några mil norrut finns oemotståndliga Sunne med allt för familjen. Här handlar det om vem som vinner: vattenpark, SPA, Fryken, Selma Lagerlöfs Mårbacka, vackra Rottnerosparken eller downhill-cykling. Fick du inte din vilja igenom, och missar Sunne Summer Meet med hundratals veteranbilar den 27 juli (och dessutom missade någon av motorsportsprofilerna ur familjen Walfridsson på torget) finns det mer att göra norrut.

Rallyentusiasten övertygar familjen om att den folktomma grussträckan vid Stor-Jangen i öde tassemarker nordost om Sunne är nästa stopp. Barnen kommer att bli uttråkade och partnern idiotförklara dig, men du är definitivt först på plats vid Colins Crest inför nästa Rally Sweden – rallyförarnas berömda krön. Här är det, på rent rallyspråk, ”man eller mus” som gäller. Den som släpper minst på gasen, flyger längst. Och siktar man rätt med ratten innan lyftet, landar man på vägen. Leta efter nedslagsplatsen för rekordlyftet från 2016 när norrmannen Eyvind Brynildsen flög 45 meter. Specialsträckan heter Vargåsen.

Veteranbilsentusiasten siktar på Torsby en halvtimme norrut. I Torsby fordonsmuseum finns Frykenbilen som bärgades och renoverades efter 50 år på Frykens botten. Ännu mer spektakulärt är historien om LT-bilen som tillverkades i Torsby, men bara i tre exemplar. Om inte oturen varit framme och fabriken varit försäkrad hade Torsby kanske sett annorlunda ut i dag. Strax efter den första leveransen fanns order på 50 bilar, men en kall februarinatt 1922 brann fabriken ner, inklusive alla viktiga detaljritningar.

Vacker körning norrut längs Klarälven. Ulf Lagerkvist

Kör sedan norrut till Värnäs och sväng vänster på 82:an. Här börjar en väldigt vacker bilresa längs en slingrande Klarälv. Ge den naturintresserad möjlighet till flottfärd från Branäs, flugfiske efter harr i Sysslebäck eller MTB-cykling på Långberget.

Slutdestinationen är den lilla, fast stora, byn Höljes. Den 1-3 juli arrangerades en av världens största rallycrosstävlingar här: World Rallycross Championship – ett årligt arrangemang som av de flesta anses vara världens bästa rallycrosstävling. Det är en folkfest och en motorfest utan dess like. Missade du den finns chansen att uppleva den mindre Finnskogafestivalen med tema folkrace i slutet av juli, som i år firar 30 år.

Du har nu till stor del färdats genom Fryksdalen (E45). Ta den andra dalgången (62) tillbaka söderut.

FOSTRAN I NATUREN: 3 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 4 av 5

 

SKÅNE: På jakt efter snapphanar på Söderåsen

När sommaren blir för varm längtar även den soltörstande svensken efter skugga. Därför är våra skogar inte bara intäktsgivande biomassa och syreproducerande biotoper, utan också skydd. För barnen är det också en outtömlig källa till lek. Vi tänker oss en resa till ett av landets mest spektakulära skogsområden: Söderåsen. Så packa båge och pil, glas och porslin samt en picknick med stil.

Resan till Söderåsen nationalpark är enkel, det är mer en fråga om vilken del du ska sikta på. Området är 1 600 hektar stort och de flesta börjar i Skäralid, där också Naturrum ligger. Här vandrar du i en djupt nedskuren dalgång med lodräta klippor och Skärån i botten. En alternativ start är den från Klåverud, varifrån du kan vandra med barnen in i Skorstensdalen. Här kan du bada, klättra, fiska och rasta din mountainbike. Oavsett vad du väljer kommer du skapa ett minne hos barnen. Dra en historia om stråtrövare och vistelsen blir mer spännande. Kanske till och med lägga ut texten om hur svenskarna 1677 befäste närliggande Knutstorp för att hålla Söderåsens snapphanar i styr. Det går lätt att hitta på spännande berättelser i den storslagna skogen. När barnen sprungit iväg med pil och båge för att leta snapphanar är det läge för picknick. Använd skogens golv och klä det med en stor duk.

Nationalparken och älgparken – två sevärdheter i Söderåsen. Unsplash/Linda Söndergaard, Söderåsens älgpark

Sen börjar föräldrarnas resa. Syftet med leken i Söderåsen var också att skapa ett lugn under resan genom ett av Skånes vackraste landskap. Beroende på smak rullar ni mot Tycho Brahes slott i Knutstorp, Söderåsens älgpark, S:t Petri kyrka i Klippan eller varför inte besöka världsmästarinnan i drejning, Bente Brosbøl Hansen, i Klåveröd.

Om ni vill stanna för natten bor ni i Villa Söderåsen B&B, en renoverad villa från sekelskiftet som ligger i Röstånga inte långt från Söderåsen. Pensionat Söderåsen är lika fint och bara tio minuters gångväg från parken. Svensk husmanskost äter man på Lydinge Resort och femstjärnig pizza på slottscafet i Tomarp, där du också kan känna in den danska medeltidsborgen.

FOSTRAN I NATUREN: 3 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 3 av 5

 

HÄLSINGLAND/GÄSTRIKLAND: Öga mot öga med rovdjuren

En resa till Hälsinglands skogar är som att resa tillbaka till ett Sverige som varit. Ett Sverige där fäbodbruk fortfarande existerar och där stolthet över den bygd man skapat manifesteras överallt: Hälsingehambo på Stenegård, kvarnmiljön i Växbo kvarn, Hälsingegårdar, skördemarknader och populära Delsbostämman. Dessutom: Classic Motor Monday I Söderhamn.

Även den ursprungliga faunan är bevarad, och här finns flera sätt att uppleva den. Vi släpper för tillfället harren i Svågan. Vi är intresserade av fyrbenta arter med huggtänder. Djur som ger dig puls i tinningen och adrenalin i binjuren. Det finns två bra alternativ: ett familjevänligt i Hälsingland; och ett erimitvänligt i Gästrikland.

På Järvzoo kan ni se både ren och varg. Unsplash/Robert Larsson

Vi börjar med familjepaketet. Till Hälsingland reser man helst via vackra väg 83. Den givna rastplatsen för barnfamiljer om du reser söderifrån är Tönnebro, där du lämnar E4:an mot 83:an. Du passerar sedan Bollnäs, och gör eventuellt en sandstrandspaus vid Orbaden. Vägen följer romantiskt vackra Ljusnan och blir bergigare och bergigare ju närmare Järvsö du kommer. För det är till populära Järvsö vi ska. Trots att Järvzoo är en djurpark så avviker den från många andra parker genom sin genuinitet — häng rakt upp och ner i den bergiga Jarse-naturen, snyggt paketerat med en träspång som ger dig det antal steg du behöver för dagen. Ska du avrunda besöket på rätt sätt gör du det med ett besök på Rovdjurscentret ”De 5 Stora” strax intill, och en övernattning i varghägnet där stora panoramafönster ger dig ytterligare etologiska kunskaper i hur vargar agerar. Äter gör du på anrika Stenegård –  förslagsvis en Järvsöklämma med lokala produkter i en wrap. På söndagar är det dessutom auktion på Stenegård.

Nu till det skarpa alternativet. Vi reser tillbaka söderut, till norra Gästrikland där Wild Nordic erbjuder möte med vilda björnar, öga mot öga. Enligt grundaren, Sara Wennerqvist, kan barn följa med in i gömslet, men alla föräldrar vet att barn och timtals spaning efter något som kanske inte dyker upp är en riskabel kombination. Bespara dig risken för vildmarkskaos.

Wild Nordics björnskådning har öppet mellan 20 april och 10 september.

Naturvetaren Sara bestämde sig tidigt för att aldrig ha ett tråkigt jobb, och så har det blivit. Efter flera år som valinventerare i norra Norge bestämde hon sig för att flytta hem till Gästrikland. Från en viltintresserad markägare fick hon tillgång till en övergiven skogsstuga och härifrån arrangerar hon nu björnskådning mellan de glesa tallarna.

Hur går det då till? Jo, du vandrar själv ut till gömslet, självklart under militärisk tystnad. Just tystnad är ett ihållande tema inom djurskådarkretsar. Skippa gore-tex-plaggen — här det ull eller Fjällrävens G1000-väv som gäller. Sen gäller det att vara utvilad så att du inte slocknar innan björnarna smyger fram. Själva nyckeln till framgång för rovdjursföretag av den här typen är åtel. Här är det tal om putskött, som förr i tiden blev pölsa, som läggs ut för att locka djur till platsen.

Hur stor chans till björn-spotting finns då? Den var 90 procent tills för några år sedan, då de runt 500 björnarna i Gävleborg decimerades till runt 300. Nu har chansen minskat, men inte så mycket att det förtar upplevelsen.

Ljusstark kikare ingår. Gå inte ut ur gömslet och glöm inte att stänga av blixten på din kamera!

Du kan skåda björn hos Sara till den 10 september.

FOSTRAN I NATUREN: 3 av 5

ÅKUPPLEVELSE: 3 av 5