Team BikeExchange–Jaycos Michael Matthews vinner etapp 14 efter att ha varit i utbrytning i 152 kilometer. Utbrytargruppen bestod länge av 23 cyklister innan Matthews attackerade med 52 kilometer kvar. I den sista branta stigningen blev australiensaren först passerad av Alberto Bettiol innan han kom i kapp och gick om för att ta segern. Tadej Pogačar försökte senare tvinga Jonas Vingegaard släppa men dansken stannade vid slovenens bakhjul hela vägen in i mål.

Team BikeExchange–Jaycos Michael Matthews vinner etapp 14 i 40-gradig hetta REUTERS/Gonzalo Fuentes

Den fjortonde etappen tog cyklisterna från Saint-Étienne till Mende och var 192,5 kilometer lång. Längs banan tog man sig an fem kategoriserade berg. Först hade vi de fyra tredjekategoriserade stigningarna Côte de Saint-Juste Malmont, Côte de Châtaignier, Côte de Grandieu och Côte de la Fage. Avslutningen inkluderade en stigning uppför den andrakategoriserade Côte de la Croix Neuve. Fransmännen kallar även den sista stigningen för Montée Laurent Jalabert, efter Jalaberts vinst där på Bastiljdagen 1995. Spurtpriset passerades efter 50,7 kilometer i Yssingaux.

Både Caleb Ewan och laget Alpecin–Deceuninck straffades efter fredagens etapp. Ewan fick en bot om 200 euros, en minuts tidstillägg samt minuspoäng i poängtävlingen. Alpecin–Deceuninck fick 1,000 schweiziska franc i böter. Vadan detta? Jo, efter Ewans krasch under etappen lät Alpecin–Deceuninck honom köra i lagbilens jetström under flera kilometer.

Arrangörerna sa åt laget över radion men de lyssnade inte. De tvingades åka upp med motorcykeln och säga till på skarpen för att de skulle ge sig av. Efter en krasch brukar de ofta se mellan fingrarna med sådant här, men jag antar att det pågick lite väl länge. Ewan tillhör inte Alpecin–Deceuninck, men de och hans lag Lotto Soudal var de som jagade utbrytningen längst fram i huvudklungan. De ville inte behöva jaga på egen hand.

Etapp 14 inleddes frenetiskt och kaosartat i temperaturer som skulle närma sig 40 grader. En grupp med 18 cyklister var loss efter fyra kilometer. Innan den första stigningen blev dock huvudklungan uppdelad och Jumbo-Visma kom på mellanhand. Bland andra Tadej Pogačar var i en andragrupp tillsammans med Wout van Aert.

Jonas Vingegaard befann sig i nästa grupp och han gestikulerade upprört mot Tiesj Benoot att han skulle leda honom fram till Pogačars grupp. När Benoot tröttnat tvingades Vingegaard köra i kapp på egen hand. Samtidigt var Primož Roglič fast ännu längre bak i en grupp över en minut efter.

Slutligen skapades en stor utbrytargrupp som bestod av 23 cyklister. Den inkluderade Louis Meintjes, Quinn Simmons, Simon Geschke, Matthews, Bettiol, Felix Großschartner, Andreas Kron, Luis León Sánchez, Thibaut Pinot, Lennard Kämna, Marc Soler och Neilson Powless.

Försprånget ökade kilometer för kilometer och med 92 kilometer kvar hade det nått tio minuter. Då twittrade Meintjes lag Intermarché–Wanty-Gobert: ”Tio minuter. Kan vi få gula tröjan Jumbo-Visma? Vi lovar att försöka återlämna den.” Meintjes låg inför etappen 15 minuter och 46 sekunder efter Vingegaard.

Det första bergspriset togs hem av Powless före Christopher Juul-Jensen. Vid det andra var Simmons först före Geschke medan det var ombytta roller på tredje. De två sista stigningarna vann Matthew före Großschartner respektive Bettiol. Spurtpriset vanns av Matthews, som verkade vara den ende som brydde sig.

Ledarkvartetten fick som mest ett 48 sekunder stort försprång till de jagande REUTERS/Gonzalo Fuentes

Matthews ville inte riskera att komma till den sista stigningen med de bästa klättrarna i gruppen. Han attackerade därför med 52,8 kilometer kvar och fick snabbt en lucka. De bakom försökte jaga men först sex kilometer senare kom Kron, Sánchez och Großschartner loss. Snart var de i kapp Matthews och de får snart en lucka på 48 sekunder.

Den jagande gruppen splittras och bland andra Bettiol, Pinot, Kämna, Soler och Meintjes är de som jagar närmast. Avståndet kommer ner till 20 sekunder samtidigt som avståndet till huvudklungan når 14 minuter och 40 sekunder. I det skedet låg Meintjes på en virtuell andraplats i sammandraget.

Lotto Soudals otur fortsätter när Kron får punktering 26 kilometer från mål. När de tre i ledningen kommer till den sista stigningen har avståndet minskat till 26 sekunder. Matthews ökar tempot i backen och Sánchez och Großschartner måste släppa. Bakom lämnar Bettiol övriga bakom sig och han närmar sig australiensaren.

Michael Matthews lämnar Alberto Bettiol bakom sig i den avslutande stigningen REUTERS/Gonzalo Fuentes

Bettiol kommer i kapp Matthews och åker ifrån honom. Matthews ser ut att tvingas släppa, men mot slutet av stigningen får han nya krafter och tar sig upp till italienaren igen. Han attackerar och nu är det Bettiol som måste släppa. Matthews kan ohotat ta sin totalt fjärde etappseger i Touren.

Tadej Pogačar försöker förgäves lämna Jonas Vingegaard bakom sig REUTERS/Christian Hartmann

Kort senare kommer totalfavoriterna till foten av stigningen. UAE-Team Emirates Brandon McNulty och Rafał Majka sätter ett högt tempo och de enda som kan följa är Pogačar, Vingegaard, Geraint Thomas och Adam Yates. När Pogačar attackerar distanserar han alla utom dansken, som är som fastklistrad vid hans bakhjul. Slovenen skämtar efteråt att han kanske ska attackera igen redan under söndagens etapp.

Resultat Tour de France 2022 etapp 14

1. Michael Matthews (Australien) 4t30’53”
2. Albert Bettiol (Italien) +0’15”
3. Thibaut Pinot (Frankrike) +0’34”
4. Marc Soler (Spanien) +0’50”
5. Patrick Konrad (Österrike) +0’58”
6. Jakob Fuglsang (Danmark) +0’58”
7. Felix Großschartner (Österrike) +1’06”
8. Lennard Kämna (Tyskland) +1’12”
9. Simon Geschke (Tyskland) +1’12”
10. Louis Meintjes (Sydafrika) +1’12”

23. Tadej Pogačar (Slovenien) +12’34”
24. Jonas Vingegaard (Danmark) +12’34”
25. David Gaudu (Frankrike) +12’51”
26. Geraint Thomas (Storbritannien) +12’51”
27. Nairo Quintana (Colombia) +12’51”
28. Adam Yates (Storbritannien) +12’56”
29. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +13’00”
30. Romain Bardet (Frankrike) +13’00”
31. Enric Mas (Spanien) +13’00”
32. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +13’24”
33. Tom Pidcock (Storbritannien) +13’44”

Totalställning efter etapp 14

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 55t31’01”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’22”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +02’43”
4. Romain Bardet (Team DSM) +03’01”
5. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +04’06”
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +04’15”
7. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) +04’24”
8. David Gaudu (Groupama–FDJ) +04’24”
9. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +8’49”*
10. Enric Mas (Movistar) +09’58”

11. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +10’32”
12. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +11’23”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 14

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 333 p
2. Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) 164 p
3. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 132 p
5. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 129 p
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 121 p
7. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 118 p
8. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 116 p
9. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 96 p
10. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p

Bergspristävlingen efter etapp 14

1. Simon Geschke (Cofidis) 46 p
2. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
3. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 37 p
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 36 p
5. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 35 p
6. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 28 p
8. Anthony Perez (Cofidis) 26 p
9. Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) 26 p
10. Chris Froome (Israel–Premier Tech) 22 p

Förtitt etapp 15, 2022-07-17

Den 202,5 kilometer långa femtonde etappen sträcker sig från Rodez till Carcassonne. Det är den sista tävlingsdagen inför den sista vilodagen.

Etapp 15 bjuder på många små kullar

Det är en kullig etapp med två tredjekategoriserade stigningar. Etappen tar cyklisterna ner mot Pyrenéerna och den avslutande veckan. Ska vi få se en klungspurt?

Mads Pedersen spurtar hem etapp 13 efter 144 kilometer i utbrytning efter attack tolv kilometer från mål

Trek–Segafredos Mads Pedersen är starkast bland de tre kvarvarande utbrytarna och spurtar hem etapp 13. Han var loss i en grupp av sju cyklister under 144 kilometer. I den sista stigningen med drygt tolv kilometer kvar attackerar han. Två följer men dansken är överlägsen i spurten och han tar sin första seger i Tour de France. Ingen förändring i bland cyklisterna i sammandraget under etappen.

Efter tre etapper i de alpiska bergen väntade nu lite plattare dagar. Den 192,6 kilometer långa trettonde tävlingsdagen tog cyklisterna från Bourg d’Oisans till Saint-Étienne. Banan sträckte sig från Alperna västerut inåt landet. På vägen passerade de tre kategoriserade klättringar: tredjekategoristigningarna Côte de Brié och Côte de Saint-Romain-en-Gal med andrakategoriberget Col de Parménie däremellan. Spurtpriset på La Côte-Saint-André kom efter 101,6 kilometer.

QuickStep–Alpha Vinyls Yves Lampaert råkade ut för en olycka under den tolfte etappen. En hund sprang ut på vägen och tvingade vinnaren av den första etappen till marken. Geraint Thomas uppmanade efter etappen supportrarna längs vägen att låta cyklisterna fokusera på tävlandet. Detta sedan han blivit slagen på armen ett flertal tillfällen uppför Alpe d’Huez.

Vi måste även meddela att Warren Barguil i Arkéa Samsic testat positivt för covid-19. Det innebär att hans Tour de France tog slut innan fredagens etapp. Under etappen bröt även Cofidis Victor Lafay. Han har haft ett antal tunga dagar.

Under etappen utbyter Alberto Contador från motorcykeln några ord med Primož Roglič. Contador frågar Roglič om han försöker återhämta sig. ”Ja, jag förbereder mig för Vuelta a España”, svarar slovenen. På tal om Eurosport så återberättade Dan Lloyd en anekdot om torsdagens segrare Tom Pidcock. När han gick i skolan bad läraren alla lista sina svagheter att arbeta på. Pidcock vägrade eftersom han inte hade några svagheter.

Etapp 13 började lika frenetiskt som alla andra. Ett par grupper var loss ett litet tag – en med Mads Pedersen – men först efter knappa 30 kilometer kom dagens utbrytning i väg. I den första stigningen satte Filippo Ganna, Stefan Küng och Matteo Jorgenson ett högt tempo. 19 cyklister försöker komma i kapp, men Alpecin–Deceuninck kör i kapp dem.

De sju utbrytarna arbetar på under den trettonde etappen REUTERS/Christian Hartmann

Pedersen, Fred Wright, Quinn Simmons och Hugo Houle ansluter till utbrytarna 142 kilometer från mål. Utbrytarna fick länge som mest två minuters försprång. Bakom är det främst Lotto Soudal och Alpecin–Deceuninck som kontrollerar avståndet. De jobbar å Caleb Ewans respektive Jasper Philipsens vägnar.

Vinnare av det första bergspriset var Ganna före Küng. På det andra kategoriserade berget var Pedersen först före Küng och Ganna. Det tredje bergspriset såg åter Pedersen passera först före Küng. Spurtpriset vanns av Pedersen och i huvudklungan såg van Aert till att vara först.

Huvudklungan jagar bakom under etapp 13 REUTERS/Christian Hartmann

Kantvind under etappen skapar luckor i huvudklungan vid några tillfällen. Den återsamlas dock vid varje tillfälle. Med drygt 71 kilometer kvar kommer Lotto Soudals cyklister fel in i en kurva. Caleb Ewan kör rakt in i framförvarande cyklist, ramlar och slår i knät. Han försöker komma tillbaka men får ge sig för dagen 20 kilometer senare.

Alpecin–Deceuninck fortsätter jaga efter Ewans krasch. QuickStep–Alpha Vinyl kommer nu fram och hjälper till. Det var lite oklart varför, då både Fabio Jakobsen och Florian Sénéchal hade problem med tempot. QuickStep–Alpha Vinyl och Lotto Soudal har länge varit rivaler. Det är även prat om att Soudal från och med nästa år i stället ska sponsra QuickStep-laget.

När Ewan kommit i kapp slutar QuickStep–Alpha Vinyl dra. Alpecin–Deceuninck får också snart ge sig då de har gjort slut på sina krafter. Först när avståndet når tre och en halv minut med 43 kilometer kvar vaknar Team BikeExchange–Jayco till. De vill ge Dylan Groenewegen eller Michael Matthews chansen att spurta hem etappen. Det är dock för lite och för sent.

Simmons har jobbat hela dagen för Madsen och släpper 47 kilometer från mål. Alla vet att Madsen är den klart bäste spurtaren bland utbrytarna och att de måste göra sig av med honom tidigare. Avståndet till huvudklungan är dock länge för litet för att de ska börja utmana varandra. När BikeExchange–Jayco slutar jaga med knappt 13 kilometer kvar ökar dock avståndet snabbt.

Pedersen tänker att det är bättre att förekomma än förekommas. Han attackerar därför i den sista stigningen och de tre ursprungliga utbrytarna tvingas släppa. Pedersen, Wright och Houle samarbetar väl och har snart ett över 20 sekunder långt försprång.

Mads Pedersen spurtar ifrån Fred Wright och Hugo Houle och vinner etapp 13 REUTERS/Christian Hartmann

Både Houle och Wright försöker skaka loss Pedersen varsin gång, men dansken fångar upp dem med lätthet. De inser att de får chansa på att försöka besegra honom i en spurt trots allt. Med 250 meter kvar är det Pedersen som inleder spurten och han tar hem segern utan problem.

Resultat Tour de France 2022 etapp 13

1. Mads Pedersen (Danmark) 4t13’03”
2. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”
3. Hugo Houle (Kanada) +0’00”
4. Stefan Küng (Schweiz) +0’30”
5. Matteo Jorgenson (USA) +0’30”
6. Filippo Ganna (Italien) +0’30”
7. Wout van Aert (Belgien) +5’45”
8. Florian Sénéchal (Frankrike) +5’45”
9. Luca Mozzato (Italien) +5’45”
10. Andrea Pasqualon (Italien) +5’45”

Totalställning efter etapp 13

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 50t47’34”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’22”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +02’26”
4. Romain Bardet (Team DSM) +02’35”
5. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +03’44”
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +03’58”
7. David Gaudu (Groupama–FDJ) +04’07”
8. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +7’39”*
9. Enric Mas (Movistar) +09’32”
10. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +10’06”

11. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +10’33”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 13

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 333 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 164 p
3. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 132 p
5. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 129 p
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 121 p
7. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 116 p
8. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 96 p
9. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
10. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 76 p

Bergspristävlingen efter etapp 13

1. Simon Geschke (Cofidis) 43 p
2. Louis Meintjes (Sydafrika) 39 p
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 36 p
4. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 35 p
5. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
6. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 35 p
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 28 p
8. Anthony Perez (Cofidis) 26 p
9. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 26 p
10. Chris Froome (Israel–Premier Tech) 22 p

Förtitt etapp 14, 2022-07-16

Etapp 14 tar sin start i Saint-Étienne och har sin målgång vid Mende Airport. Det är en tuff etapp med fem kategoriserade berg. Samt ett par till.

Etapp 14 bjuder på fem kategoriserade klättringar letour.fr

Etappen är 192,5 kilometer lång. Avslutningen bjuder på en tre kilometer lång brant stigning och slutligen en och en halv kilometer platt cykling. En dag för utbrytarna kanske, även om någon sammanlagdcyklist kanske vill försöka ta igen några sekunder.