INEOS Grenadiers Tom Pidcock vinner etapp 12 i sin första start i Tour de France. Pidcock attackerade utbrytargruppen knappt elva kilometer från mål uppför klassiska Alpe d’Huez. Ingen kunde svara och han tar plats i historieböckerna efter seger i en av de mest ikoniska stigningarna inom cykeln. Tadej Pogačar försöker förgäves attackera Jonas Vingegaard som inte ger en meter.

Kungaetappen på Bastiljdagen bjöd på tre berg och de var alla HC-stigningar. Först tog man sig an 23 kilometer uppför Col du Galibier för andra dagen i rad för att sedan bestiga de 29 kilometrarna till Col de la Croix de Fer. Dagen avslutades med de 13,8 kilometrarna upp till den klassiska Alpe d’Huez. Stigningens snittlutning var på 8,1 procent och bjöd på 21 serpentinsvängar. Etappen hade sin start i Briançon och spurtpriset i Le Monétier-les-Bains nåddes efter 11,8 kilometer.

UAE-Team Emirates fortsätter drabbas av positiva covid-19-prov. Den här gången var det sportdirektören Joxean Fernández Matxin som tvingades lämna Tour de France på torsdagen.

Cyklisterna tar sig fram i det vackra alpiska landskapet under etapp 12 REUTERS/Gonzalo Fuentes

Efter två kilometer av etapp tolv ger sig Neilson Powless i väg på en utbrytning. Snart ansluter Nelson Oliveira, Anthony Perez, Kobe Goossens, Matis Louvel och Sebastian Schönberger. 20 kilometer in i loppet tillkommer även Giulio Ciccone och Louis Meintjes. Kort därefter tvingas Louvel släppa.

Goossens vinner spurtpriset före Oliveira. Wout van Aert ser som vanligt till att vara först över linjen i huvudklungan. I det första bergspriset är Perez först, före Ciccone, Meintjes och Powless. Vinnare av det andra bergspriset blev Ciccone före Powless och Meintjes.

Fyrfaldige Tour de France-vinnaren Chris Froome tillbaka efter olyckan för tre år sedan REUTERS/Marco Bertorello

I slutet av den första stigningen ansluter den fyrfaldige Tour de France-vinnaren Chris Froome till utbrytningen. Han gör sin bästa tävlingsdag sedan olyckan som för tre år sedan nästan kostade honom livet. På vägen nerför berget visar Pidcock att han kanske är bäst i världen på att åka utför. Han tar igen nästan två minuter och åker i kapp utbrytargruppen.

Jumbo-Visma kontrollerar huvudklungan och låter utbrytarna få som mest närmare sju och en halv minut. Pidcock låg inför dagen drygt elva minuter efter Vingagaard. I den andra stigningen med 60 kilometer kvar höjer Pidcock tempot. Endast Meintjes, Ciccone, Powless och Froome kan följa.

Tom Pidcock imponerar stort och vinner sin första etapp i Tour de France REUTERS/Christian Hartmann

När de kommer till foten av stigningen upp till Alpe d’Huez har de ett försprång på drygt sex minuter. Tre kilometer in attackerar Pidcock. Engelsmannen får genast en lucka. Meintjes och Froome är de enda två som kan hålla sig i närheten. De tappar dock alltmer och Pidcock kan ta sin första World Tour-seger i överlägsen stil.

Favoriterna tar sig fram genom publikhavet uppför Alpe d’Huez REUTERS/Gonzalo Fuentes

Bakom drar Jumbo-Visma i en allt mindre huvudklunga. Romain Bardet och Adam Yates är bland de som släpper. Pogačar har bestämt sig för att försöka utmana Vingegaard uppför Alpe d’Huez. Med 3,2 kilometer gör han sin första attack. Vingegaard är dock som fastklistrad vid slovenens bakhjul. Han gör två ytterligare försök, men kan inte skaka av sig dansken som behåller avståndet till Pogačar.

Resultat Tour de France 2022 etapp 12

1. Tom Pidcock (Storbritannien) 4t55’24”
2. Louis Meintjes (Sydafrika) +0’48”
3. Chris Froome (Storbritannien) +2’06”
4. Neilson Powless (USA) +2’29”
5. Tadej Pogačar (Slovenien) +3’23”
6. Jonas Vingegaard (Danmark) +3’23”
7. Geraint Thomas (Storbritannien) +3’23”
8. Enric Mas (Spanien) +3’26”
9. Sepp Kuss (USA) +3’26”
10. Giulio Ciccone (Italien) +3’32”

11. Romain Bardet (Frankrike) +3’42”
12. Adam Yates (Storbritannien) +4’01”
13. David Gaudu (Frankrike) +4’17”
14. Nairo Quintana (Colombia) +4’44”
16. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +5’29”
18. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +6’06”

Totalställning efter etapp 12

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 46t31’46”
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’22”*
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +02’26”
4. Romain Bardet (Team DSM) +02’35”
5. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +03’44”
6. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +03’58”
7. David Gaudu (Groupama–FDJ) +04’07”
8. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +7’39”*
9. Enric Mas (Movistar) +09’32”
10. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +10’06”

11. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) +10’33”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 12

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 313 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 159 p
3. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
4. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 129 p
5. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 116 p
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 114 p
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 96 p
8. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
9. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 72 p
10. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 68 p’

Bergspristävlingen efter etapp 12

1. Simon Geschke (Cofidis) 43 p
2. Louis Meintjes (Intermarché–Wanty-Gobert) 39 p
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 36 p
4. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) 35 p
5. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
6. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) 35 p
7. Warren Barguil (Arkéa Samsic) 30 p
8. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 28 p
9. Anthony Perez (Cofidis) 26 p
10. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 26 p

Förtitt etapp 13, 2022-07-15

Efter tre dagar i Alperna får cyklisterna det lite lättare ett par dagar. Etappen tar sin start i Bourg d’Oisans och avslutas 192,6 kilometer senare i Saint-Étienne.

Etapp 13 bjuder på lättare åkning efter tre dagar i Alperna letour.fr

Dagen bjuder på tre mindre kategoriserade stigningar. Det kan bli en etapp där utbrytarna håller undan in i mål, då trötta cyklister kanske inte orkar åka i kapp dem.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!