Dansken Jonas Vingegaard imponerar stort när han vinner etapp 11 och tar över totalledningen. Efter Jumbo-Visma isolerat Tadej Pogačar attackerade Vingegaard och Primož Roglič om vartannat 60 kilometer från mål. Pogačar tvingades svara varje gång. 4,6 kilometer från mål knäcks Pogačar när Vingegaard ger sig av mot etappsegern.

Efter en imponerande insats tar Jonas Vingegaard över den gula ledartröjan REUTERS/Christian Hartmann

Etapp elva bjöd på två hors categorie (HC)-berg och en förstakategoristigning i Alperna. Vissa sa att det var här Touren började på riktigt med nästan 4000 höjdmeter klättring. Dagen började i Albertville och tog cyklisterna de 151,7 kilometrarna till bergstoppsmålgången på Col du Granon.

De tävlande tog sig an andrakategoristigningen Lacetes de Montverrier, förstakategoristigningen Col du Télégraphe samt HC-bergen Col du Galibier och Col du Granon. Galibier var 17,7 kilometer lång med en snittlutning på 7,1 procent medan den 11,3 kilometer långa stigningen till Granon hade en snittlutning på 9,2 procent. Spurtpriset i Aiguebelle passerades redan efter 16,5 kilometer.

Inför start satt Wout van Aert och Mathieu van der Poel och konspirerade tillsammans. Mycket riktigt gav de sig båda av direkt. Det jagades bakom för att ansluta, men det var först runt 30 kilometer senare som 17 cyklister slutligen anslöt. Bland dessa fanns Simon Geschke, Pierre Latour, Christophe Laporte, Warren Barguil och Dylan Teuns.

Spurtpriset vanns av van Aert före van der Poel. I andrakategoristigningen vanns bergspriset av Latour före Geschke och Barguil. Förstakategoristigningens bergspris vanns även det av Latour, den här gången följd av Barguil före Geschke. Den första HC-stigningens bergspris togs hem av Barguil före Geschke och Latour.

Redan i den första stigningen får van der Poel släppa. 30 kilometer senare avbryter han sin Tour de France. Han har inte varit i närheten av den form han visade under Giro d’Italia. Utbrytningen tillåts bygga upp ett stort försprång, trots två cyklister från Jumbo-Visma. Som mest har de drygt nio minuter. Det är UAE-Team Emirates som leder huvudklungan.

Redan på toppen av klättringen till Col du Télégraphe 68 kilometer från mål börjar det hända saker bland favoriterna. Roglič attackerar och både Adam Yates och Pogačar svarar. I utförsåkningen kommer tre cyklister från Jumbo-Visma – Vingegaard, Roglič och Laporte som lämnat utbrytningen – samt Pogačar och Geraint Thomas loss.

Primož Roglič, Tadej Pogačar, Geraint Thomas och Jonas Vingegaard under stigningen till Col du Galibier REUTERS/Christian Hartmann

Med knappt 60 kilometer kvar börjar Vingegaard och Roglič attackera. Vi har inte sett något liknande på flera årtionden. Det påminner om cyklingens gyllene tidsålder när Fausto Coppi och Gino Bartali gjorde upp. Pogačar tar på sig att köra i kapp varje gång. Han passar även på att attackera själv ett par gånger. Det är tydligt att Jumbo-Visma har en plan för dagen. Pogačars lagkamrat Marc Soler ansluter efter ett tag och sätter ett tempo.

Jumbo-Visma är dock inte klara utan Roglič går på offensiven igen. Tempot sjunker och snart ansluter de favoriter som distanserats tidigare. Efter Roglič attackerat igen tröttnar Pogačar och han beslutar sig för att sätta ett högt tempo. Alla utom Vingegaard tvingas släppa.

Jonas Vingegaard i utförsåkningen före Ion Izagirre, Tadej Pogačar och Romain Bardet REUTERS/Christian Hartmann

I den sista utförsåkningen kommer först Thomas, Romain Bardet, Yates, Nairo Quintana och Steven Kruijswijk i kapp. Samtidigt har van Aert saktat in och anslutit sig för att hjälpa Vingegaard. Jumbo-Visma ångrar sig dock snart och skickar van Aert ända tillbaka till Rogličs grupp för att han ska kunna ansluta.

Tempot i gula ledartröjans grupp är inte så högt så efter några kilometer har van Aert lyckats med sin uppgift. Med i samma grupp fanns bland andra David Gaudu och Pogačars lagkamrat Rafał Majka. Goda nyheter för totalledaren. Van Aert sätter ett högt tempo fram till foten av det sista berget, varefter han släpper. Gruppen är nu endast tre och en halv minut efter de kvarvarande utbrytarna Barguil, Geschke och Teuns.

I stigningen tar Majka över farthållningen. Kvar blir endast Pogačar, Vingegaard, Quintana, Thomas, Yates och Bardet. Quintana ger sig av för att ansluta till lagkamraten Barguil som är i ledningen med över två minuter. Fyra kilometer senare är det Bardets tur att attackera. Övriga i gruppen oroar sig inte över dem utan fortsätter följa Majka.

4,6 kilometer från mål kommer den avgörande attacken. Vingegaard ger sig av och Pogačar ser först ut att försöka följa. Han väljer i stället att försöka låta Majka ta attacken. Han släpper dock Majkas hjul och polacken har samtidigt gjort sitt. Vingegaard far i väg och blåser snart förbi både Bardet och Quintana.

En trött Jonas Vingegaard orkar knappt fira sin etappseger REUTERS/Christian Hartmann

Pogačar försöker minimera tidsförlusten, men han får se sig distanseras även av Thomas, Gaudu och Yates. Vingegaard gör en otrolig avslutning och vinner etappen i överlägsen stil 59 sekunder före Quintana. Med bonussekunder tar han totalledningen med över två minuter före Bardet. Dansken säger efteråt att vinna en etapp i Touren och trä på sig den gula ledartröjan har alltid varit hans stora dröm.

Pogačar tappar tre minuter till Vingegaard, bonussekunder inkluderade. Det är första gången vi sett honom i riktig kris. Jumbo-Vismas taktik fungerade utmärkt och vi fick se en helt fantastisk etapp i en fantastisk upplaga av Tour de France. Pogačar valde att svara på Rogličs attacker, trots att han låg nästan tre minuter efter. Och som det visade sig så hade han heller inte benen för dagen. Det var dock inget Pogačar kunde veta.

Pogačar sa efteråt att han inte gett upp utan vill ta revansch. Han förlorade tre minuter på onsdagen, och sa att han kanske kan han ta igen tre minuter på torsdagens etapp till Alpe d’Huez. Han kommer i alla fall kämpa hela vägen till Paris.

Resultat Tour de France 2022 etapp 11

1. Jonas Vingegaard (Danmark) 4t18’02”
2. Nairo Quintana (Colombia) +0’59”
3. Romain Bardet (Frankrike) +1’10”
4. Geraint Thomas (Storbritannien) +1’38”
5. David Gaudu (Frankrike) +2’04”
6. Adam Yates (Storbritannien) +2’10”
7. Tadej Pogačar (Slovenien) +2’51”
8. Alexey Lutsenko (Kazakstan) +3’38”
9. Steven Kruijswijk (Nederländerna) +3’59”
10. Warren Barguil (Frankrike) +4’16”

12. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +4’40”
15. Enric Mas (Spanien) +8’08”
18. Tom Pidcock (Storbritannien) +9.55”
20. Primož Roglič (Slovenien) +11’31”
36. Neilson Powless (USA) +26’44”
62. Lennard Kämna (Tyskland) +28’45”
78. Damiano Caruso (Italien) +29’50”
79. Luis León Sánchez (Spanien) +29’50”

Totalställning efter etapp 11

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 41t29’59”
2. Romain Bardet (Team DSM) +02’16”
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +02’22”
4. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +02’26”
5. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +02’37”
6. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +03’06”
7. David Gaudu (Groupama–FDJ) +03’13”
8. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +07’23”
9. Alexey Lutsenko (kaz) +08’07”
10. Enric Mas (Movistar) +09’29”

11. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +11’12”*
14. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +13’54”
20. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +28’10”
23. Luis León Sánchez (Bahrain–Victorious) +31’11”
27. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) +33’01”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 11

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 304 p
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 155 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 148 p
4. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 129 p
5. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 114 p
6. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 109 p
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 86 p
8. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
9. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 72 p
10. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 68 p

Bergspristävlingen efter etapp 11

1. Simon Geschke (Cofidis) 43 p
2. Pierre Latour (TotalEnergies) 35 p
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 30 p
4. Warren Barguil (Arkéa Samsic) 30 p
5. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 18 p
6. Bob Jungels (AG2R Citroën) 18 p
7. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 17 p
8. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) 15 p
9. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 14 p
10. Romain Bardet (Team DSM) 12 p

Förtitt etapp 12, 2022-07-14

Etapp tolv och det är dags för den klassiska Alpe d’Huez. Tourens kungaetapp är 165,1 kilometer lång och den tredje och sista i Alperna.

Den tolfte etappen avslutas uppför Alpe d’Huez letour.fr

Etappen tar sin början i Briançon och bjuder på två HC-stigningar innan det är dags för den tredje uppför Alpe d’Huez. Vi kommer att få se på sprakande cykling.

Magnus Cort vinner etapp 10 på bergstopp efter corona-flopp, proteststopp och krossat tröjhopp

Magnus Cort i EF Education–Easy Post starkast i spurten bland utbrytarna i de alpiska bergen. Cort spurtar förbi Nick Schultz på mållinjen. Samtidigt missar Lennard Kämna att ta över den gula ledartröjan med elva sekunders marginal. Tidigare satte sig demonstranter på vägen och stoppade etappen under 17 minuter.

Etapp tio gav cyklisterna ett första prov på Alperna efter den andra vilodagen. Starten var i Morzine och målet i Megève efter 148,1 kilometer. En kullig etapp vars första 100 kilometer inkluderade de två fjärdekategoristigningarna Côte de Chevenoz och Côte de Châtillon-sur-Cluses samt tredjekategoriberget Col de Jambaz. Dagen avslutades med en 21,2 kilometer lång andrakategoriklättring upp till Montée de l’altiport de Megéve. Spurtpriset vid Passy-Mariloz passerades knappt 24 kilometer från mål.

Inför etappen meddelades vi åter covid-19-nyheter. Både George Bennett och Rafał Majka i UAE-Team Emirates lämnade positiva prov. Bennett skickades hem medan Majka får vara kvar då mängden virus var under gränsen. Bob Jungels klarade sig undan likaledes för ett par dagar sedan. Även Ben O’Connor avbröt sin Tour efter en skada i sätesmuskeln som han burit på sedan en tidig krasch.

Man fortsätter behandla covid-19 annorlunda än en vanlig förkylning eller influensa. Detta trots att ingen blir allvarligt sjuk. Corona riskerar därmed avgöra årets Tour de France. Tadej Pogačar är redan hårt drabbad då två av hans lagkamrater redan uteslutits. Vi får hoppas att ingen av topp tio-cyklisterna blir utkastade.

Demonstrant med nedräkning till datum då jorden går under på tröjan avlägsnas REUTERS/Gonzalo Fuentes TPX IMAGES OF THE DAY

Tyvärr tvingades vi även fokusera på annat som inte hade med cykling att göra. Åtta individer satte sig på vägen med 36 kilometer kvar i klimatprotest. Arrangörerna visade ingen pardon och en demonstrant ska ha setts kastas i diket. Eurosports Bradley Wiggins berättade att han såg sportchefer som passade på att utdela ett par sparkar.

Cyklisterna tvingades vänta i 17 minuter på att få fortsätta etappen REUTERS/Gonzalo Fuentes

Så äntligen till cyklingen under etapp tio. Dagen inleddes lugnt men efter några kilometer blev det så intensivt som det brukar under den här Touren. Efter några försök till utbrytningar kom Dylan van Baarle, Luis León Sánchez, Philippe Gilbert och Pierre Rolland loss 52 kilometer från start. Drygt 10 kilometer senare hade ytterligare 21 cyklister anslutit.

Bland de nytillkomna fanns Cort, Schultz, Kämna, Pierre Latour, Matteo Jorgenson, Christophe Laporte, Benjamin Thomas, Fred Wright och Alberto Bettiol. Huvudklungan var nöjda med att låta den stora gruppen komma i väg. Bäst till i sammandraget låg Kämna, 8 minuter och 43 sekunder efter. UAE-Team Emirates hade nog inget emot att släppa den gula tröjan efter de förlorat två cyklister.

Det första bergspriset vanns av Latour, medan Rolland var först över de två nästföljande. På tredjekategoriberget var Kämna andre man. Vid det andrakategoriserade bergspriset tog Sanchez full pott, före Schultz, Jorgenson och Kämna. Spurtpriset togs hem av Bettiol före Laporte.

43 kilometer från mål attackerade Bettiol och kom loss. Utbrytarna släpptes i väg och fick uppemot nio och en halv minuts försprång. Kämna var nu virtuell ledare. Med tolv kilometer kvar var tolv cyklister i ledningen. I gruppen ingick även Wright, Cort, Sanchez, Jorgenson, Schultz och van Baarle.

En kilometer från mål är Sanchez, van Baarle, Jorgenson och Schultz i ledning. Van Baarle, som är sist att ansluta, kör i gång sin spurt redan 800 meter från mål. De andra tre kommer dock i kapp och de fyra börjar bevaka varandra. De kör så långsamt att 450 meter från mål kommer nästa grupp i kapp. Den inkluderar Thomas, Kämna, Wright och Cort.

Magnus Cort spurtar hem etapp 10 före Nick Schultz REUTERS/Gonzalo Fuentes

Thomas kör i gång sin spurt med Wright i hälarna. Alla utom Kämna kan följa. Sanchez är nästa man att öka takten 250 meter från mål och får endast med sig Schultz och Cort. Schultz drar i gång sin spurt 100 meter från mål, med Cort vid bakhjulet. Cort kommer ut till vänster om Schultz och lyckas passera precis på mållinjen.

Vid målområdet väntar Kämna tålmodigt på att huvudklungan ska ta sig i mål. Han hoppas ta över totalledningen och få trä på sig maillot jaune. Pogačar väljer dock att spurta i mål först i huvudklungan, 8 minuter och 54 sekunder efter Cort, i tid för att behålla totalledningen.

Resultat Tour de France 2022 etapp 10

1. Magnus Cort (Danmark) 3t18’50”
2. Nick Schultz (Australien) +0’00”
3. Luis León Sánchez (Spanien) +0’07”
4. Matteo Jorgenson (USA) +0’08”
5. Dylan van Baarle (Nederländerna) +0’10”
6. Georg Zimmermann (Tyskland) +0’15”
7. Benjamin Thomas (Frankrike) +0’18”
8. Andres Leknessund (Norge) +0’20”
9. Fred Wright (Storbritannien) +0’22”
10. Lennard Kämna (Tyskland) +0’22”

Totalställning efter etapp 10

1. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 37t11’28”*
2. Lennard Kämna (BORA–Hansgrohe) +00’11”
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +00’39”
4. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +01’17”
5. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +01’25”
6. David Gaudu (Groupama–FDJ) +01’38”
7. Romain Bardet (Team DSM) +01’39”
8. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +01’46”*
9. Enric Mas (Movistra) +01’50”
10. Luis León Sánchez (Bahrain–Victorious) +01’50”

11. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +01’55”
12. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +02’13”
13. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’52”
14. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +03’12”
16. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) +03’40”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 10

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 284 p
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 149 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 139 p
4. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 129 p
5. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 114 p
6. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 102 p
7. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
8. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 72 p
9. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 68 p
10. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 66 p

Bergspristävlingen efter etapp 10

1. Simon Geschke (Cofidis) 19 p
2. Bob Jungels (AG2R Citroën) 18 p
3. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 14 p
4. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 11 p
5. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 10 p
6. Pierre Latour (TotalEnergies) 8 p
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 8 p
8. Carlos Verona (Movistar) 7 p
9. Lennard Kämna (BORA–Hansgrohe) 6 p
10. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 6 p

Förtitt etapp 11, 2022-07-13

Etapp elva och nu är vi i Alperna på riktigt. Den 151,7 kilometer långa etappen tar oss från Albertville till bergstoppsmålgången på Col du Granon.

En bergstoppsmålgång i Alperna under etapp elva letour.fr

Dagen tar cyklisterna uppför två hors categorie-berg och en förstakategoristigning. Vi kommer få se totalcyklisterna göra upp.