Nu har de anlänt, de första bilderna från James Webb-teleskopet som nått fram till sin omloppsbana vid den andra Lagrangepunkten (L2) – 1,5 miljoner kilometer från jorden långt bort på andra sidan månen.

Webb-teleskopet rör sig i en bana runt solen (i motsats till sin föregångare Hubble som rörde sig runt jorden. Webb-teleskopets omloppsbana gör att det ligger i linje med jorden när klotet rör sig runt solen, det gör att satellitens stora solskärmar kan skydda teleskopet från solens hetta.

En Ariane 5-raket på startplattan i Franska Guyana med James Webb-teleskopet ombord, 23 december 2021. NASA/Bill Ingalls

Bilderna som kommer från teleskopet gör att vi kan närma oss en förståelse för hur universum uppstått. Teleskopet ska kunna urskilja ljus från de allra första galaxerna som bildades i universum. De detaljerade bilderna ska visa hur galaxer utvecklas, hur planetsystem uppstår. De ska svara på frågor kring hur planeter föds och dör.

Första bilden som släpps från teleskopet avbildar en del av stjärnhimlen ungefär så stor som ett sandkorn som hålls på armlängds avstånd. Nästan alla föremål som syns i bilden är galaxer. NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Frågorna är lika många som stjärnorna. Kan vi få veta mer om exoplaneterna – som liknar jorden? Kan vi få veta mer om hur liv uppstår?

Södra ringnebulosan (NGC 3132), även känd som Caldwell 74 och Eight-Burst Nebula, är en planetarisk nebulosa belägen i stjärnbilden Seglet, 2000 ljusår från jorden. NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

I förgrunden ser man på de första bilderna anhopningen av galaxer som benämns som SMACS 0723. De befinner sig på fem miljarder ljusårs avstånd från jorden. Denna galaxanhopning förstärker ljuset från galaxer som ligger bortom den och gör det möjligt att se dem mycket tydligare än vad som tidigare varit möjligt.

Stephans kvintett är en galaxhop bestående av fem galaxer i stjärnbilden Pegasus. Det är den mest studerade av alla galaxhopar. NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Forskarna räknar med att kunna studera galaxer som befinner sig miljarder ljusår bort – och vem vet – kanske kunna fastställa tidpunkten för universums födelse.

I Carinanebulosan (NGC 3372), runt 8500 ljusår från jorden, finns några av de tyngsta och ljusstarkaste stjärnorna vi känner till. NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

• Storlek: Huvudspegeln mäter 6,5 meter i diameter (nästan tre gånger större än föregångaren hos Hubble-teleskopet. Exponeringsytan är 25,4 meter.

Vikt: 6,5 ton.

• Svensk medverkan i projektet: forskare vid Chalmers och Stockholms universitet har varit med i utvecklingen av kameran, liksom det svenska företaget Spectrogon. Ruag Systems i Göteborg har utvecklat systemet för dataöverföring till jorden.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!