Den väldige mongolen Ichinojo vinner sin första turnering

Ichinojo vinner sensationellt sin första yusho i makuuchi. Han besegrade Ura på senshuraku och fick sedan vänta på den sista matchen. Senshuraku no ichiban bjöd på Terunofuji mot Takakeisho. Takakeisho var den starkaste vilket innebar att Ichinojo var den ende som nådde tolv segrar.

Resultat makuuchi senshuraku

I dag var det Hakkaku beyas tur att bli utslängda för att någon i stallet testat positivt för covid-19. I makuuchi drabbade detta Okinoumi och Hokutofuji. Det innebär att sammanlagt 14 av 42 brottare i makuuchi var kyujo på grund av covid-19-smitta i sina stall. Man kan ifrågasätta värdet av den här turneringen. Det ska också bli intressant att se hur de gör med nästa banzuke. Alla spekulationer känns meningslösa.

Ichinojo får genast ett grepp med vänster hand på utsidan. Efter det handlar det bara om att bida sin tid för mongolen. Ichinojo använde sedan sin överlägsna tyngd och kraft för att forcera ut Ura. Ichinojos yusho och tolv segrar borde normalt innebära en plats bland sanyaku.

Sist ut var Terunofuji och Takakeisho. I och med Ichinojos seger hade Takakeisho inte länge någon chans att vinna yushon. Ozekin tycktes trots detta inte sakna motivation – att besegra yokozunan, ta en jun-yusho och bli bäste ozeki är värt en del. Takakeishos kraftfulla tachiai får Terunofuji på hälarna. Ozekin drar snabbt och Terunofuji hamnar i obalans. Han växlar sedan mellan väldiga knuffar och vågrörelser och till slut kliver Terunofuji utanför.

Shodai besegrar Wakatakakage och slutar på tio segrar efter han vunnit nio av de sista tio matcherna. Takakeisho vinner till slut elva matcher efter sju segrar de sista åtta dagarna. Tvåsiffrigt är godkänt resultat för en ozeki. Det ser genast lite bättre ut på ozeki-fronten, även om de aldrig riktigt var med i kampen om yushon. Det är det som förväntas av dem.

Midorifuji imponerar och vinner tio matcher, även om segern i dag mot Hoshoryu var tveksam. Mongolen förtjänade åtminstone en monoii. Hoshoryu klarar dock ett vinstresultat, precis som de båda komusubi. Vad Mitakeumis 2-5-8 och Daieishos 6-7-2 kommer innebära får vi avvakta och se. Kiribayamas vinstresultat gör det än trängre däruppe. Även Nishikifuji nådde tvåsiffrigt i sin debut-basho i makuuchi.

Yusho 12-3
Ichinojo (första)

Jun-yusho 11-4
Terunofuji (åttonde)
Takakeisho (sjunde)

Specialpriser
Shukun-sho (pris för enastående insats)
Ichinojo (tredje)

Kanto-sho (pris för kampanda)
Nishikifuji (första)

Gino-sho (teknikpris)

Juryo yusho 12-3
Ryuden (andra)

Makushita yusho 7-0
Yoshii (första)

Sandanme yusho 7-0
Asanoyama (första)

Jonidan yusho 7-0
Hitoshi (andra)

Jonokuchi yusho 6-1
Takahashi (första)

Banzuke makuuchi

Terunofuji och Ichinojo i ledningen inför helgen efter stort manfall på grund av covid-19-regelverk

Mongolerna Terunofuji och Ichinojo leder med elva segrar vardera inför helgens matcher. Ichinojo fick en fusensho-seger på fredagen då han stod att möta Nishikigi. Nishikigi tillhör ett av stallen som tvingats lämna turneringen på grund av covid-19-regelverket. Frånfällena är nu så många att turneringen börjar likna en fars.

Resultat makuuchi dag 13

Inför fredagens matcher meddelades att alla brottare i Kataonami, Isenoumi och Oitekaze beya tvingats bli kyujo. Detta då minst en brottare eller ledare i stallen testat positivt för covid-19. I makuuchi drabbade detta Tamawashi, Nishikigi, Daiamami, Tsurugisho, Tobizaru, Endo och Daieisho. Tamawashis svit på 1448 raka matcher och Nishikigis på 1013 raka matcher bröts därmed. Tidigare i veckan var det Sadogatake beyas tur och det var färdigbrottat för Kotonowaka, Kotoeko och Kotoshoho.

Ichinojo med en fusensho-seger – en vanlig syn på fredagen

I nuläget har 20 av 70 sekitori tvingats avbryta turneringen av den här anledningen. Totalt har 12 stall och 157 brottare har berörts. Notera att nästan inga av dessa har testat positivt för covid-19. Med så många brottare borta är det oklart hur man gör med nästa banzuke. Ska alla 157 brottare behålla sin plats? Eller borde man behålla banzuken från den här turneringen? På lördagen har vi endast 16 matcher planerade i makuuchi och då lånar man ändå upp fyra brottare från juryo.

Så till dagens matcher. Terunofuji mötte Wakatakakage. Wakatakakage försökte med ett grepp om mawashin med vänsterhanden få yokozunan i rörelse. Terunofuji var dock för stadig och kunde enkelt forcera ut sekiwaken. Wakatakakages drömmar om att bli ozeki känns långt borta. Han får i stället fokusera på att klara ett vinstresultat. Terunofuji har Shodai och Takakeisho kvar att möta.

I ozeki-slaget var Takakeisho den som genast tog initiativet efter en svag tachiai av Shodai. Takakeisho följer upp sin tunga tachiai med att backa undan för att sedan köra över Shodai. Shodais segerrad om sju matcher bröst därmed. Takakeisho är fortsatt med i slaget om yushon. Shodai får nöja sig med att klarat sig undan från sin kadoban.

Bland övriga sanyaku imponerade Hoshoryu mot Wakamotoharu. Han fick Wakamotoharu upprätt, låser hans arm och vinner med en kotenage. Det innebär ett vinstresultat för Hoshoryu som blir kvar som komusubi. Om inte Wakatakakage förlorar mot Takakeisho och Shodai, i vilket fall de båda troligen byter plats. Wakamotoharu får ett förlustresultat, men har lärt sig mycket inför framtiden.

Det ser i nuläget inte ut som att det kommer öppnas upp en lucka bland sanyaku, om inte Abi förlorar sina två kvarvarande matcher mot lägre rankade brottare. Ichinojo kan nå 13 segrar och en yusho. Ska det räcka för att skapa en extra komusubiplats?

Toppen efter sju dagar
Två förluster
Terunofuji
Ichinojo

Tre förluster
Takakeisho

Banzuke makuuchi efter dag 13

Sex brottare i fortsatt delad ledning efter covid-19-frånfällen på allvar börjar ta på sig en huvudroll – dag 9

Ichiyamamoto fick dra sig ur inför dagen på grund av positiva covid-19-prov i stallet. Övriga sex brottare på två förluster vann på måndagen. Samtliga sanyaku utom kyujo Mitakeumi har i nuläget ett vinstresultat, vilket kan göra det svårt för Kotonowaka och Ichinojo att avancera ordentligt.

Resultat makuuchi dag 9

Terunofuji fortsätter att få kämpa för sina segrar. I dag var det Endos tur att sätta hårt mot hårt även om yokozunan aldrig var riktigt illa ute. Endo känns för snäll för att nå allra högst upp i banzuken.

Ozeki Shodai grundlurar Abi och trycker ner honom till marken

Våra två kvarvarande ozeki har även de börjat rada upp segrar. Shodai lät Abi köra på med sina slag under hakan. När han backat till risbalarna gjorde han först en ansats att ta ett steg åt höger för att trycka ner Abi till vänster om sig. Ozekin skiftade dock snabbt, tog ett steg åt vänster och tryckte ner Abi åt höger i stället. Snyggt av en nyuppväckt Shodai.

Takakeisho ger Wakamotoharu en initial knuff, stiger sedan åt vänster och det är Wakamotoharus tur att falla framstupa. Vi får se om ozekin kan bryta mönstret under turneringen och ta en seger i morgon. Det här är Wakamotoharus debut så här högt upp på banzuken där han får möta alla högst rankade brottare.

I dagens waka-match ställs Wakatakakage mot Kotonowaka. Det är den sistnämnde som tar initiativet och driver Wakatakakage bakåt. Sekiwaken försöker komma undan men till slut tar dohyon slut.

Både sekiwake och komusubi står på 5-4, vilket gör att det i nuläget inte finns någon lucka för att släppa in några andra förmågor bland sanyaku. Närmast har vi maegashira 2 Kotonowaka och Ichinojo på 7-2. Två segrar till och de skulle vara förtjänta av en komusubi-plats.

I botten ligger M16 Daiamami på 1-6-2 och M17 Chiyomaru på 3-6 illa till för nedflyttning. Den förstnämnde måste nog vinna resten medan den sistnämnde har råd med en förlust. Från juryo ser J1 Ryuden på 7-2, J1 Hidenoumi på 5-4 och J3 Kagayaki på 6-3 ut att vara intresserade av en plats i makuuchi.

Tidigare ozeki Asanoyama har som väntat inlett starkt i sandanme, med fem raka segrar. Vi förväntar oss två raka yusho i sandanme och sedan fortsatt uppåt i makushita.

Även om jag inte är så förtjust i Ichiyamamotos sumo så är det tråkigt att han ska behöva lämna på grund av covid-19-smitta i hans stall. Hanaregoma oyakata har testat positivt vilket innebär att hela stallet avbrutit turneringen. Samma sak gäller Naruto beya.

Toppen efter sju dagar (två förluster)
Ichinojo
Terunofuji
Kotonowaka
Tobizaru
Nishikigi
Nishikifuji

Banzuke makuuchi efter dag 9

Sju brottare i delad ledning efter Ichinojo förlorat andra raka matchen, gyoji Inosuke gör bort sig i den sista matchen – dag 8

Talangen Kotonowaka fortsätter att göra bra ifrån sig. I söndagens match mot Ichinojo utnyttjade han samma svaghet som Shodai visade på dagen innan. Mongolen klarar inte av lateral förflyttning. I den avslutande matchen mellan Terunofuji och Wakamotoharu tog tyvärr gyoji Inosuke över huvudrollen. Han avbröt matchen trots att brottarna var i full rörelse.

Resultat makuuchi dag 8

Terunofuji fick i dag hjälp av domare Inosuke. Wakamotoharu gjorde en väldigt stark insats och yokozunan hade stora svårigheter. Över två minuter in i matchen, i vilken brottarna haft grepp om varandras mawashi från start, trädde Inosuke fram. Wakamotoharus mawashi hade blivit lite lös.

Gyoji Inosuke avbryter matchen mellan Terunofuji och Wakamotoharu

Vid ett dödläge kan gyojin då pausa matchen, rätta till mawashin och sedan låta brottarna fortsätta utifrån samma läge. Den här gången var dock brottarna i rörelse. Närmare bestämt hade Wakamotoharu precis inlett en offensiv. När matchen startades igen kunde Terunofuji enkelt ta hem segern. Häpnadsväckande.

I dag kunde båda kvarvarande ozeki vinna. Först var det Takakeisho som tämligen enkelt kunde få Endo på fall. Han varierade sina tunga knuffar med sina vågrörelser och den håglöse Endo föll pladask till marken. Shodai höll emot Tamawashis attacker på risbalarna på klassiskt Shodai-manér. Han kunde samtidigt komma in under mongolens armar och då var det avgjort.

Jag har fryst Mitakeumis värden i ozekimetern. Låt er inte luras av att de övriga två inte har minusvärden. En ozeki förväntas nå minst tio segrar. Det är fortfarande teoretiskt möjligt, men inte så sannolikt.

Värt att notera att Ichiyamamoto även länge fanns med på topplistan under förra turneringen.

Toppen efter sju dagar (två förluster)
Ichinojo
Terunofuji
Kotonowaka
Tobizaru
Nishikigi
Ichiyamamoto
Nishikifuji

Banzuke makuuchi efter dag 8

Den väldige mongolen Ichinojo fortsatt i ensam ledning efter sin första förlust på den sjunde dagen

Mongolen Ichinojo imponerade stort under de sex första dagarna. Han besegrade bland andra Terunofuji dag fem. Då fick vi till och med se en inkastad zabuton. Han gjorde det dessutom efter en kraftmätning med yokozunan. Terunofujis styrka är förvisso reducerad, men det är ingen sedan Hakuho som klarat något sådant. Sju brottare ligger en seger efter Ichinojo.

Resultat makuuchi dag 7

Ichinojo är i ensam ledning efter han endast mött sanyaku. Det ska sägas att det normalt skulle låta mer imponerande än det gör i dagsläget. Kvaliteten bland våra högst rankade brottare är inte vad den brukade vara. Mongolen var borta från den senaste bashon på grund av ett positivt covid-19-test. Vilan tycks ha gjort honom gott och han har sett beslutsam och stark ut. Dag sju åkte han dock på sin första förlust. Det var ozeki Shodai som överlistade Ichinojo. Han fick mongolen i obalans genom att variera mellan att attackera och förflytta sig i sidled.

Ichinojo besegrar yokozuna Terunofuji dag fem

Trots att Terunofuji till och från sett instabil ut står han där en seger från toppen. Hans försluster har kommit mot Abi och ovan nämnda Ichinojo. Med det motstånd som finns på banzuken bör yokozunan dock fortfarande ses som favorit till yushon.

Våra tre ozeki fortsätter bekymra. Takakeisho är den som inlett bäst, men fyra segrar på de sju första dagarna är ett katatrofalt resultat för en ozeki. I dag blev han grundlurad av en halv-henka från Abi som sedan kastade ozekin med en uwatenage. Komusubi Abi har även ha fyra segrar.

Sedan har vi mysteriet Shodai. Han inledde med tre förluster efter sin numera patenterade lojja brottning. Det såg ut som att han var på väg mot sekiwake. Nu har han ordnat tre segrar de senaste fyra dagarna och det ser inte lika hopplöst ut. Han behöver dock fem segrar på de avslutande åtta dagarna.

Den tredje ozekin är den axelskadade Mitakeumi. Från dag sju blev han dessutom kyujo då en brottare i hans stall Dewanoumi testats positiv för covid-19. Mitakeumi har två segrar och sumoförbundet beslutar efter turneringen vad det innebär för ozekins plats på banzuken. Normalt får en brottare behålla sin plats om det rör sig om covid-19, men det är om det sker före turneringen. Kan det vara så att stallet medvetet ordnade ett positivt testresultat för att rädda Mitakeumi?

Den aktuella ozekimetern. Allt sämre än totalt tvåsiffrigt efter tio dagar är underkänt.

I övrigt fortsätter Kotonowaka imponera. Han borde kunna ta en plats bland sanyaku, förutsatt att det öppnas upp en lucka. Även nykomlingen Nishikifuji ser intressant ut. Jag skulle gärna kasta superlativ över Midorifuji, men jag blev lite besviken på hans henka i dagens match.

Toppen efter sju dagar
En förlust

Ichinojo

Två förluster
Terunofuji
Kotonowaka
Tobizaru
Nishikigi
Midorifuji
Ichiyamamoto
Nishikifuji

Banzuke makuuchi efter dag 7

Yokozuna Terunofuji tar sin första seger medan Kotonowaka besegrar sin andra ozeki – dag 2

Terunofuji lyckas efter stor möda besegra sin landsman Kiribayama. Våra ozeki fortsätter samtidigt att underprestera. De båda sekiwake står fortfarande utan seger. Kotonowaka, Ichinojo och Tamawashi ljuspunkterna.

Resultat makuuchi dag 2

Det blir snabbt ett ställningskrig mellan Terunofuji och Kiribayama. Den sistnämnde kommer in lågt under yokozunans haka, medan båda har varsin hand om mawashin. Kiribayama försöker dra ner Terunofuji ett par gånger utan att lyckas. Slutligen får yokozunan ett ryggrepp om Kiribayamas mawashi och kan lyfta ut honom. Terunofuji visar på ett stort tålamod.

Takakeisho trycker upp Hoshoryus haka. Mongolen kommer därefter in under ozekins armar och får ett grepp om hans mawashi. När han ska ta sats att föra ut Takakeisho halkar han på sanden och ozekin får sin första seger. En föga imponerade seger för Takakeisho.

Kotonowaka besegrar sin andra raka ozeki

Shodai gör återigen inget motstånd och den här gången är det Takanosho som för ut ozekin. Mitakeumi försöker använda råstryka för att trycka ut Kotonowaka. Kotonowaka står dock emot och när han får ett grepp om Mitakeumis mawashi kan han vända på steken och föra ut honom. Jag var fel ute i går, då Mitakeumi rättmätigt vann. Men i dag såg det inget vidare ut.

Med de svaga resultaten känns det som att det är dags för en ozeki-barometer.

Bland sekiwake fortsatte kräftgången. Wakatakakage fick en liten knuff, halkade och förlorade mot Tamawashi. Daieisho hade ingen chans mot den 211 kilogram tunge Ichinojo, som bara körde över honom. De står fortfarande utan seger.

Även våra båda komusubi förlorade i dag. Först förlorade Abi mot Ura, som gjorde en henka. Sedan förlorade Hoshoryu mot Takakeisho, som nämndes ovan. Sanyaku har så här långt resultatet 5-11. Räknar man bort inbördes matcher landar vi på 3-9. Det här ska vara våra bästa brottare. Vi kanske borde ha en sanyaku-barometer i stället.

Banzuke makuuchi efter dag 2

Yokozuna Terunofuji och två ozeki förlorar när Nagoya basho drar i gång – dag 1

Precis som på första dagen under Natsu basho har toppen svårt att imponera. Yokozuna Terunofuji förlorar och haltar på vänsterbenet efter han landat utanför ringen. Både ozeki Takakeisho och Shodai förlorar efter svaga insatser. Då båda sekiwake samtidigt förlorar vinner endast en av topp sex på banzuken.

Resultat makuuchi dag 1

Abi kör upp händerna under Terunofujis haka, men yokozunan står emot. När Terunofuji går på motoffensiv, backar dock Abi. Han greppar tag i yokozunans vänsterarm och drar honom förbi sig och ut från dohyon. Terunofuji ser ut att ha ordentligt ont i vänsterknät när han landar. Vi får avvakta och se hur illa det är.

Abi skräller och besegrar yokozuna Terunofuji

Shodai försöker få ett grepp om Kotonowakas mawashi. När han misslyckas försöker han dra, men blir då snabbt utforcerad av Kotonowaka. Det är fjärde raka segern för Kotonowaka mot ozekin. Shodai är kadoban och det här bådar inte gott för framtiden.

Mitakeumi får Takanosho på flykt. Vid risbalarna trycker dock Takanosho ner ozekin, som faller framåtstupa. Gyojin bedömer att Takanosho trampade utanför ringen innan Mitakeumi landade. Reprisen tyder snarare på det motsatta. Efter en dag med tre monoii valde man nu att gå på gyojins domslut.

Takakeisho försöker sig på att knuffa och slå Kiribayama ur balans. Mongolen står dock stadigt och när han får ett grepp om ozekins mawashi är det i praktiken över. Takakeisho fullbordar en mörk dag för våra ozeki, som endast klarade av att leverera en tveksam seger.

I den förväntade sluggerfesten mellan Daieisho och Tamawashi, lyckas sekiwaken aldrig komma innanför mongolens armar med sina knuffar. Tamawashi avstyr effektivt Daieishos offensiv och slår slutligen ner honom till marken.

Wakatakakage får ett grepp om Ichinojos mawashi med vänsterhanden, men han lyckas inte få den giganiske mongolen i rörelse. Ichinojo utnyttjar sina över 200 kilogram till att promenera ut med Wakatakakage. Ichinojo fick en välkommen vila senast på grund av covid-19-smitta. Wakatakakages hopp om att avancera till ozeki fick sig en rejäl törn.

Banzuke makuuchi efter dag 1

Sumo – dags för 2022 års Nagoya basho

Välkommen till vår bevakning av Nagoya honbasho 2022. För första gången sedan covid-19 finns det inga restriktioner på antalet åskådare under bashon. Antalet kensho banners – sponsorer – har också ökat från 1088 förra året till 1500. Turneringen pågår i 15 dagar och brottarna i de två högsta divisionerna brottas en gång om dagen medan övriga brottas under sju av dagarna.

Banzuken

Inför starten av bashon i morgon tar vi först en titt på banzuken.

Takakeisho var den ende av våra tre ozeki som klarade ett vinstresultat i Natsu basho. Det var inget imponerande resultat, utan endast 8-7. De andra två fick ett förlustresultat och de såg inte bra ut. Mitakeumi på 6-9 skadade axeln redan under den första matchdagen, vilket syntes. Shodai var Shodai och även det syntes. Båda dessa är kadoban i Nagoya, vilket betyder att de måste få ett vinstresultat för att inte ramla ner till sekiwake.

Bland sanyaku kan vi i övrigt nämna att Daieisho och Abi bytte plats. Det fanns spekulationer om att man skulle skapa extra komusubi- eller sekiwake-platser, då det var så många som förtjänade att flyttas upp. Sumoförbundet har varit väldigt restriktiva med detta de senaste par årtiondena, så jag tror aldrig det var på tapeten.

För att få plats med alla flyttade man i stället ner Ichinojo en plats, trots att han var frånvarande förra turneringen på grund av covid-19-smitta. Azumaryu, Ishiura, Kotokuzan och Kagayaki åkte ur makuuchi. De lämnade plats åt Tsurugisho, Daiamami, Nishikifuji och Chiyomaru.

Favoriter

Som vanligt är Terunofuji favorit, om han bara kan hålla sig tillräckligt frisk. Han har nu vunnit sju turneringar och siktar på tvåsiffrigt. Wakatakakage är dubbelt motiverad. Dels vill han vinna sin andra turnering, dels vill han bli ozeki. Med minst 12 segrar kan båda förverkligas.

Det är svårt att identifiera andra favoriter. Takakeisho har inte nått tvåsiffrigt sedan november, Mitakeumi har en skadad axel och Shodai är Shodai. Kan någon av mongolerna Hoshoryu eller Kiribayama lyfta sig en nivå till och utmana? Eller vad sägs om Daieisho och Kotonowaka? Turneringen känns som Terunofujis att förlora.

Notiser

Tidigare ozeki Asanoyama gör comeback efter sin långa avstängning. Han blev avstängd under sex turneringar för att ha brutit mot covid-19-restriktionerna. Under sin avstängning har han behandlats som vilken annan lågt rankad rikishi. Han har städat, lagat mat och delat rum med tre andra brottare. Han är rankad som sandanme 22 i Nagoya.

Brottarna har åter tillåtits att göra degeiko – träna hos andra stall – och det har utnyttjats av bland andra Takakeisho, Shodai, Daieisho och Kiribayama. Takakeisho har haft problem med nacken de senaste månaderna, vilket är extra dåligt för någon som går in med huvudet före vid tachiai. Han kommenterade att ”den dag jag är rädd för att attackera med huvudet vid tachiai är den dag jag pensionerar mig”.

Mitakeumi har dock inte setts till och han har inga andra sekitori i sitt stall. Axelskadan har gjort att han inte heller kunnat träna mot sina lägre rankade stallkamrater. Han sa drygt två veckor innan turneringen att han inte var otålig, men kände sig osäker.

Tamawashi tränar med två motståndare

Tamawashi har tagit tre raka kinboshi mot Terunofuji och siktar på en fjärde raka seger. Han är det förste att ta tre raka kinboshi mot samma yokozuna sedan 1957. Han har tränat hårt och bland annat gjort benböj samtidigt som han lyft en jonidan-brottare med vardera armen. Han säger att han inte är så skicklig, men genom att använda sin styrka kommer segrarna. Han vill ta en yusho till för sina barn.

Ura drog sig ur på den trettonde tävlingsdagen förra bashon. Han säger att han för närvarande har bristande teknik och styrka. Det är skadorna som håller honom tillbaka, inte att han fyllt 30. Han har gått upp i vikt men har inte kunnat utnyttja det till fullo. Det är där hans potential finns, avslutar han.

Onosho bröt ett revben under den femte tävlingsdagen i matchen mot Takakeisho i förra bashon. Han har varit tvungen att sitta upp även när han sovit. Han mår nu bättre och har kunnat delta i degeiko. I den första matchen möter han sin goda vän Nishikigi. De växte upp tillsammans och han ser fram emot matchen.

Takayasu har ytterligare en gång tvingats lämna återbud på grund av covid-19-smitta. Först testade han själv positivt och blev frisk. Dock testade senare en lägre rankad brottare i stallet positivt. Hela stallet tvingas stå över i Nagoya. Takayasu såg väldigt bra ut under degeiko.

Shohozan har beslutat sig för pensionering. 38-åringen var på väg att ramla ur Makushita, vilket fick honom att bestämma sig. Han var som bäst rankad som komusubi och brottades i makuuchi under 50 turneringar. Han kommer inte fortsätta verka inom sumo.