AG2R Citroëns Bob Jungels vinner den nionde etappen av Touren efter han varit i utbrytning i 150 kilometer. På toppen av det näst sista kategoriserade berget ger sig luxemburgaren i väg på en 60 kilometer lång solokörning som håller hela vägen in i mål. Thibaut Pinot jagade bakom men kom aldrig närmare än 20 sekunder.

Etapp nio startade i schweiziska Aigle och hade sin målgång i Châtel les Portes du Soleil i Frankrike 192,9 kilometer bort. Etappens första halva var ganska platt men sedan väntade en andrakategoristigning och två förstakategoristigningar: Col des Mosses, Col de la Croix och Pas de Morgins. Den sistnämnda var 15,4 kilometer lång med en snittlutning på 6,1 procent. Dagen avslutades med en kort utförsåkning och en lika kort stigning. Spurtpriset passerades av cyklisterna efter 56,5 kilometer.

Inför söndagens etapp fick vi höra att Guillaume Martin tvingats dra sig ur efter han testat positivt för covid-19. Även Kasper Asgreen och Ruben Guerreiro har åkt hem på grund av olika åkommor. Gällande covid-19 så har Tadej Pogačar uttalat sig om att det inte är en motståndare men ett hot.

Söndagen bjöd åter på en intensiv inledning. Många ville komma med i utbrytningen under den sista etappen innan vilodagen. Först efter 43 kilometer kom en utbrytning loss med hela 15 cyklister. Några kilometer senare anslöt ytterligare sju cyklister.

Utbrytarna i det vackra schweiziska landskapet REUTERS/Christian Hartmann

Bland utbrytarna fanns Jungels, Pinot, Jonathan Castroviejo, Carlos Verona, Rigoberto Urán, Simon Geschke, Pierre Latour, Wout van Aert och Brandon McNulty. Utbrytarna fick som mest tre och en halv minuts försprång. Anledningen till att huvudklungan inte släppte i väg dem mer var att Urán endast låg 3 minuter och 24 sekunder efter i sammandraget.

Spurtpriset vanns ohotat av van Aert. Det första bergspriset togs hem av Castroviejo, medan det andra togs av Latour före Geschke. På det tredje bergspriset – av kategori 1 – säkrade Geschke 10 poäng före Jungels och Pinot. Även det sista bergspriset kom högst upp av en förstakategoristigning och här var Jungels först före den jagande Pinot. Geschke fick nöja sig med två poäng.

Efter den näst sista stigningen satsar Jungels i utförskörningen och lämnar Geschke bakom sig. 40 kilometer senare har han byggt upp ett försprång på 2 minuter och 25 sekunder till resten av utbrytarna. Med drygt 18 kilometer kvar och knappt två minuter efter Jungels attackerar Pinot. Han har bestämt sig för att försöka jaga i kapp.

Samtidigt leds huvudklunga av UAE-Team Emirates drygt 2 minuter och 30 sekunder efter. Pinot tar igen sekund efter sekund i stigningen. När han når toppen är han 20 sekunder efter. Bakom honom jagar Castroviejo och Verona ytterligare 20 sekunder efter.

Bob Jungels vinner efterlängtad etapp i Tour de France REUTERS/Gonzalo Fuentes

När vägen blir platt och sedan i utförskörningen är dock Jungels åter starkast. Han utökar sin ledning och tar hem sin första seger i Tour de France. Efter en tuff Tour, där allt gått fel för Ben O’Connor, var det en välkommen seger för laget. Det var även efterlängtat för Jungels, som haft ett par svåra år med operationer och olyckor.

Tadej Pogačar spurtar i mål före Jonas Vingegaard REUTERS/Gonzalo Fuentes

Pinot tröttnar på slutet och blir passerad av både Castroviejo och Veron. Kort därefter kommer resterna av huvudklungan. Den ständigt tävlingssugne Pogačar drar i gång en spurt ett par hundra meter från mål och Jonas Vingegaard lyckas hålla nere avståndet tillräckligt för att inte tappa tid. Resten av favoriterna däremot tappar minst tre sekunder. “Om jag kan spurta till mig några extra sekunder, så varför inte?” kommenterar Pogačar efteråt.

Resultat Tour de France 2022 etapp 9

1. Bob Jungels (Luxemburg) 4t46’39”
2. Jonathan Castroviejo (Spanien) +0’22”
3. Carlos Verona (Spanien) +0’26”
4. Thibaut Pinot (Frankrike) +0’40”
5. Tadej Pogačar (Slovenien) +0’49”
6. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’49”
7. Geraint Thomas (Storbritannien) +0’52”
8. Adam Yates (Storbritannien) +0’52”
9. Enric Mas (Spanien) +0’52”
10. Nairo Quintana (Colombia) +0’52”

15. Tom Pidcock (Storbritannien) +0’56”
18. Neilson Powless (USA) +1’03”
27. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +1’16”
70. Daniel Martínez (Colombia) +16’02”

Totalställning efter etapp 9

1. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 33t43’44”*
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +00’39”
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +01’17”
4. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +01’25”
5. David Gaudu (Groupama–FDJ) +01’38”
6. Romain Bardet (Team DSM) +01’39”
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +01’46”*
8. Enric Mas (Movistra) +01’50”
9. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +01’55”
10. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +02’13”

11. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’52”
12. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +03’12”
14. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) +03’40”
22. Rigoberto Urán (EF Education–Easy Post) +09’41”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 9

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 284 p
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 149 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 139 p
4. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 102 p
5. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 97 p
6. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 86 p
7. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
8. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 68 p
9. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 67 p
10. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 66 p

Bergpristävlingen efter etapp 9

1. Simon Geschke (Cofidis) 19 p
2. Bob Jungels (AG2R Citroën) 18 p
3. Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) 14 p
4. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 11 p
5. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 10 p
6. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 8 p
7. Pierre Latour (TotalEnergies) 7 p
8. Carlos Verona (Movistar) 7 p
9. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 6 p
10. Hugo Houle (Israel–Premier Tech) 6 p

Förtitt etapp 10, 2022-07-12

Efter den andra vilodagen tar sig cyklisterna an etapp 10 och Alperna. Den går från Morzine till Megève och är 148,1 kilometer lång.

Etapp tio och cyklisterna får ett första smakprov på Alperna

Etappen avslutas på toppen av en lång andrakategoristigning efter cyklisterna redan tagit sig uppför tre kategoriserade berg.

Wout van Aert spurtar hem andra segern före Michael Matthews på etapp 8

Wout van Aert vinner sin andra etapp när han spurtar förbi Michael Matthews och Tadej Pogačar på den åttonde etappen. Den siste cyklisten i utbrytningen blir ikappkörd efter 175 kilometer med 3,5 kilometer kvar. Matthews och van Aerts lag kontrollerade avståndet till utbrytarna och gjorde upp om segern. Med bonussekunder utökar Pogačar sin totalledning med fyra sekunder.

Den åttonde tävlingsdagen startade i Dole och avslutades i Schweiz och Lausanne 186,3 kilometer senare. Cyklisterna tog sig an två tredjekategoriserade och två fjärdekategoriserade berg: Côte du Maréchet, Côte des Rousses, Col de Pétra Félix samt Côte de Stade olympique. Målgången hittades på toppen av den sista stigningen. Spurtpriset passerades efter 46,9 kilometer i Montrond.

“Ska du eller jag vinna i dag?”. Tadej Pogačar och Wout van Aert i samtal inför etapp 8 REUTERS/Gonzalo Fuentes 

Jag är skyldig att meddela att en av förhandsfavoriterna Jack Haig drog sig ur efter han föll för några dagar sedan. Primož Roglič kör vidare trots sin krasch under etapp fem. Där var han tvungen att dra sin axel i led. Efter fredagens etapp sa han att varje tramptag kändes som ett knivhugg.

Sju kilometer in i etapp åtta gav sig Mattia Cattaneo, Fred Wright och Frederik Frison i väg på en utbrytning. Alla förväntade sig att en större grupp skulle gå loss och efter tre kilometer hade de ett tio sekunders försprång. Då inträffade en stor krasch i huvudklungan. Bland de som kom efter var Pogačar, Geraint Thomas, David Gaudu, Romain Bardet, Nairo Quintana, Aleksandr Vlasov, Roglič, Rigoberto Urán och Peter Sagan.

Av förståeliga skäl ville alla de större lagen att huvudklungan skulle ta det lugnt. På UAE-Team Emirates George Bennetts initiativ blockerade man vägen efter ett tag, vilket lät de tre utbrytarna öka avståndet. 13 kilometer efter kraschen stannade så Pogačar för att lätta på blåsan, vilket är den vedertagna signalen på att alla ska ta det lugnt.

Utbrytarnas avstånd till huvudklungan ökade snabbt till runt tre minuter. Jumbo-Visma och BikeExchange–Jayco var de lag som främst ville hålla avståndet på den nivån. De förstnämnde i hopp om en etappseger för van Aert och de sistnämnda med hopp om en vinst för Matthews. Cattaneo låg dessutom inför etappen 3 minuter och 58 sekunder efter täten i sammandraget.

Spurtpriset vanns av en ointresserad Wright. Bakom i huvudklungan var Jasper Philipsen snabbast före van Aert, Christophe Laporte och en måttligt intresserad Fabio Jakobsen. Utbrytarna var inte så intresserade av bergsprisen heller. Cattaneo tog tre poäng medan Frison tog två.

När huvudklungan saktade in för att lätta på blåsan med 70 kilometer kvar passade utbrytarna på att höja tempot. Avståndet ökar från en till två minuter. Frison orkar dock inte så länge utan tvingas snart släppa. Med drygt åtta kilometer kvar leder de endast med 35 sekunder och nu är det Cattaneo som får ge sig.

Wout van Aert spurtar hem sin andra etappseger i årets Tour de France REUTERS/Gonzalo Fuentes

I den avslutande stigningen kör man i kapp Wright. Först är det Patrick Konrad från BORA–Hansgrohe som leder resterna av huvudklungan och sedan UAE-Team Emirates Rafał Majka. Med 150 meter kvar drar australiensaren Matthews i gång spurten. Belgaren van Aert är dock starkare och tar sin andra seger i årets Tour.

Resultat Tour de France 2022 etapp 8

1. Wout van Aert (Belgien) 4t13’06”
2. Michael Matthews (Australien) +0’00”
3. Tadej Pogačar (Slovenien) +0’00”
4. Andreas Kron (Danmark) +0’00”
5. Alberto Bettiol (Italien) +0’00”
6. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +0’00”
7. Benjamin Thomas (Frankrike) +0’00”
8. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’00”
9. Bob Jungels (Luxemburg) +0’00”
10. Tom Pidcock (Storbritannien) +0’00”

Totalställning efter etapp 8

1. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 28t56’16”*
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +00’39”
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +01’14”
4. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +01’22”
5. David Gaudu (Groupama–FDJ) +01’35”
6. Romain Bardet (Team DSM) +01’36”
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +01’39”*
8. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +01’41”
9. Enric Mas (Movistra) +01’47”
10. Daniel Martínez (INEOS Grenadiers) +01’59”

11. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +02’10”
12. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +02’45”
13. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’49”
15. Guillaume Martin (Cofidis) +03’02”
16. Rigoberto Urán (EF Education–Easy Post) +03’24”
18. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) +03’37”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 8

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 264 p
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 149 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 128 p
4. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 102 p
5. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 97 p
6. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 86 p
7. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
8. Michael Matthews (Team BikeExchange–Jayco) 68 p
9. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 67 p
10. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 60 p

Bergpristävlingen efter etapp 8

1. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 11 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 10 p
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 8 p
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 6 p
5. Lennard Kämna (BORA–Hansgrohe) 5 p

Förtitt etapp 9, 2022-07-10

Den nionde etappen utspelas huvudsakligen i Schweiz men har sin målgång i franska Châtel les Portes du Soleil.

Den nionde etappen håller sig huvudsakligen i Schweiz letour.fr

De 192,9 kilometrarna bjuder på två förstakategoristigningar och en andrakategoristigning. Dagen efter får cyklisterna sin andra vilodag.

Pogačar tar andra raka segern på toppen av La Super Planche des Belles Filles före Jonas Vingegaard – etapp 7

Tadej Pogačar vinner sin andra raka etappseger när han pressar sig förbi Jonas Vingegaard de sista metrarna av etapp 7. Det var den första bergstoppsmålgången på årets Tour och Pogačar fick kämpa hårt för att ta sig förbi dansken. Som siste man i utbrytningen passerades Lennard Kämna 75 meter från mål. Pogačar tar ett fastare grepp om totalledningen.

Cyklisterna tog sig an Vogeserna på den 176,3 kilometer långa sjunde etappen med start i Tomblaine. Efter en ganska platt första halva tog de sig an de två tredjekategoristigningarna Col de Grosse Pierre och Col des Croix. Målgången bjöd på en förstakategoriklättring till La Super Planche des Belles Filles – 3,2 kilometer med en snittlutning på 6,3 procent. Årets första bergstoppsmålgång vars sista kilometer hade en maxlutning på 24 procent. Spurtpriset passerades efter 101,2 kilometer i Géradmer.

Den sjätte etappen på torsdagen var den fjärden snabbaste etappen i Tour de France historia. Och då var den även 220 kilometer lång. Många cyklister sa efteråt att det var den tuffaste etappen de varit med om. De tre dagarna i Danmark var kul med de många åskådarna. Men det var ganska händelsefattigt på vägarna. Sedan vi kommit till Frankrike har det slagit gnistor om cyklingen. Helt fantastiskt.

Precis som dagen innan så var det full fart från början av etapp sju. Först efter drygt 50 kilometer kom dagens utbrytning loss. Den bestod av Simon Geschke, Vegard Stake Laengen, BORA–Hansgrohes Lennard Kämna och Maximilian Schachmann, Kasper Asgreen, Imanol Erviti, Dylan Teuns, Mads Pedersen, Giulio Ciccone, Luke Durbridge samt Cyril Barthe.

UAE-Team Emirates tog kontroll över huvudklungan och höll ett avstånd till utbrytarna på runt två minuter. Efter ett tag blev Stake Laengen tillbakakallad för att hjälpa till med farthållningen. Inför den första tredjekategoriklättringen 71 kilometer från mål höjer Kämna och Schachmann tempot. Först kan endast Durbridge följa, men de hinns snart i kapp av Geschke och Teuns. 20 kilometer senare ansluter även Erviti och Barthe.

Spurtpriset vinns av Pedersen medan Wout van Aert som vanligt får hjälp av Christophe Laporte att vara först bland huvudklungan. I bergspristävlingen tar Geschke full pott i de två första stigningarna, före Teuns. I förstakategoristigningen på mållinjen är som nämnts ovan Pogačar först före Vingegaard.

Tysken Lennard Kämna starkast i utbrytningen, men det höll inte hela vägen REUTERS/Christian Hartmann

Med 12 kilometer kvar ökar tempot i huvudklungan och man börjar ta in tid. Erviti tvingas släppa från utbrytningen. Schachmann har dragit länge å Kämnas vägnar och viker åt sidan inför den avslutande klättringen 7,5 kilometer från mål. Snart attackerar Geschke. Teuns och Kämna hänger några tiotals meter efter innan Kämna kontrar och far förbi Geschke två kilometer senare.

Rafał Majka sist bland Pogačars lagkamrater i UAE-Team Emirates att leda gruppen med favoriter REUTERS/Christian Hartmann

Både huvudklungan och dess avstånd till Kämna krymper. UAE-Team Emirates håller ett högt tempo och med kilometern kvar är avståndet nere under halvminuten. När grussektionen nås viker Rafał Majka åt sidan och gestikulerar att det är dags för Pogačar att ta över. Tanken var egentligen att Majka skulle hålla tempot fram till den brantaste sektionen, men han hade inte full koll på stigningen.

Med 700 meter kvar tar Pogačar över och höjer tempot något. Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Geraint Thomas, Adam Yates, David Gaudu, Enric Mas och Romain Bardet följer. Kämna kämpar på för att ta sin etappseger. Med 150 meter kvar attackerar Vingegaard. Han skapar en lucka på upp till två cykellängder till Pogačar, som är den enda som kan följa.

Vingegaard krossar Kämnas drömmar när han passerar honom 75 meter från mål i den 24 procent branta stigningen. Han tittar bakåt och tror på seger. Pogačar är dock motiverad av att laget jobbat hela dagen, att hans familj är på plats och att han just den här dagen lanserar sin välgörenhetsorganisation för kampen mot cancer.

Tadej Pogačar passerar Jonas Vingegaard precis före mållinjen av etapp 7 REUTERS/Gonzalo Fuentes

Pogačar har en spurtkapacitet som Vingegaard saknar och över de sista metrarna gör han en sista ansträngning och tar sig förbi. Dansken tittar lite resignerat på slovenen när han passerar. Han ser ut att tänka ”åh nej, säg inte att han tar sig förbi ändå”. Vingegaard får tvärstopp efter mållinjen medan Pogačar sträcker upp sin arm för att markera sin totalt åttonde etappseger i Touren.

Resultat Tour de France 2022 etapp 7

1. Tadej Pogačar (Slovenien) 3t58’40”
2. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’00”
3. Primož Roglič (Slovenien) +0’12”
4. Lennard Kämna (Tyskland) +0’14”
5. Geraint Thomas (Storbritannien) +0’14”
6. David Gaudu (Frankrike) +0’19”
7. Enric Mas (Spanien) +0’21”
8. Romain Bardet (Frankrike) +0’21”
9. Adam Yates (Storbritannien) +0’29”
10. Sepp Kuss (USA) +0’41”

11. Daniel Martínez (Colombia) +0’45”
12. Rigoberto Urán (Colombia) +0’45”
13. Guillaume Martin (Frankrike) +0’45”
14. Tom Pidcock (Storbritannien) +0’45”
15. Nairo Quintana (Colombia) +0’45”
17. Damiano Caruso (Italien) +1’12”
19. Neilson Powless (USA) +1’23”
26. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +1’39”

Totalställning efter etapp 7

1. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 24t43’14”*
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +00’35”
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +01’10”
4. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +01’18”
5. David Gaudu (Groupama–FDJ) +01’31”
6. Romain Bardet (Team DSM) +01’32”
7. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +01’35”*
8. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +01’37”
9. Enric Mas (Movistra) +01’43”
10. Daniel Martínez (INEOS Grenadiers) +01’55”

11. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +02’06”
12. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +02’41”
13. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +02’45”
15. Guillaume Martin (Cofidis) +02’58”
16. Rigoberto Urán (EF Education–Easy Post) +03’09”
18. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) +03’33”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 7

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 203 p
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 140 p
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 108 p
4. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 89 p
5. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 87 p
6. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 86 p
7. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 p
8. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 67 p
9. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 60 p
10. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 50 p

Bergpristävlingen efter etapp 7

1. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 11 p
2. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 10 p
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 8 p
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 6 p
5. Lennard Kämna (BORA–Hansgrohe) 5 p

Förtitt etapp 8, 2022-07-09

Etapp åtta startar i Dole och tar sig över gränsen till Schweiz och Lausanne. Den kuperade banan är 186,3 kilometer lång.

Fyra kategoriserade stigningar på den åttonde etappen letour.fr

Fyra kategoriserade klättringar inklusive en tredjekategoristigning till mållinjen gör att det ser ut som att det är dags för attackcyklisterna igen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!