Storfavoriten Tadej Pogačar vann etapp 6 med en imponerande spurt i stigningen upp till mål. I en frenetisk etapp från start till mål visade sig Pogačar starkast. En imponerande Wout van Aert var i utbrytning i 135 kilometer men tvingades till slut ge sig. Pogačar var inte bara bäst i dag utan övertog även totalledningen.

Tadej Pogačar tar över den gula ledartröjan efter etapp 6 REUTERS/Christian Hartmann

Den sjätte etappen tog cyklisterna till Belgien. Tourens längsta etapp inleddes i Binche och slingrade sig sydost över gränsen till Longwy. Dagen bjöd på flera kortare stigningar, däribland de två tredjekategoriklättringarna Côte des Mazures och Côte de Pulventeux. Däremellan tog sig cyklisterna uppför fjärdekategoristignigen Côte de Montigny-sur-Chiers. Etappen avslutades med fyra stigningar under de sista 15 kilometrarna. Spurtpriset i Carignan kom efter 145,9 av de totala 219,9 kilometrarna.

TotalEnergies Daniel Oss drog sig ur efter onsdagens etapp efter en krasch på en gatstenssektion. Han körde på kanten bredvid gatstenarna och rakt in i en åskådare som lutade sig fram och filmade. De slog i huvudena men man ska nog inte skylla på åskådaren den här gången – Oss kunde ha hållit sig på gatstenen.

Den sjätte etappen inleddes med ett vansinnigt tempo och det fortgick i nästan 75 kilometer. Snitthastigheten under den första timmen var 52,6 km/h. Det såg ut som att alla ville vara med i utbrytningen och allra mest aktiv var Wout van Aert. Men vi såg även Filippo Ganna och till och med Pogačar längst fram vilket gjorde folk nervösa. Efter femton kilometer såg det ut som att Benoît Cosnefroy, Taco van der Hoorn och Toms Skujiņš skulle komma oss. De fick en minut, men 25 kilometer senare var de uppfångade.

Efter 47 kilometer var tio cyklister i väg ett litet tag. Gruppen inkluderade bland annat Magnus Cort, Christophe Laporte, Mads Pedersen och Kasper Asgreen. De fick dock aldrig mer än 21 sekunder. Till slut var det van Aert, Quinn Simmons och Jakob Fuglsang som kom loss. Deras försprång var som mest fyra minuter.

Trek-Segafredos Quinn Simmons, Jumbo-Vismas Wout Van Aert and Israel-Premier Techs Jakob Fuglsang i utbrytning REUTERS/Gonzalo Fuentes

Det första bergspriset vanns av Simmons före Fuglsang. Poängen i det andra bergspriset togs av van Aert, medan Alexis Vuillermoz och David Gaudu var först upp till det sista bergspriset. Vid spurtpriset var van Aert först och i huvudklungan tog Jasper Philipsen fjärdeplatsen före Fabio Jakobsen.

När försprånget minskade till under två minuter 68 kilometer från mål valde Fuglsang att stanna för att lätta på blåsan och falla tillbaka till huvudklungan. Han låg endast 1 minut och 20 sekunder efter van Aert och är en man för totalen. Han kände nog att det var meningslöst att ödsla kraft i onödan.

Med 40 kilometer kvar började huvudklungan jaga ordentligt och avståndet minskade till två minuter. Tio kilometer senare och med ett halverat försprång, ökade van Aert takten och lämnade Simmons bakom sig. Huvudklungan togs sig dock allt närmare och med elva kilometer kvar var man i kapp.

Van Aert var imponerande och gjorde etappen underhållande. Man kan dock fråga sig hur han tänkte. Hade han stannat i huvudklungan hade han varit en av favoriterna till att vinna etappen och han hade kunnat avgöra poängpristävlingen. Nu kommer han få betala för dagens insats under de tuffa etapperna i bergen.

Huvudklungan krympte rejält under hårdkörningen i de sista 15 kilometrarnas stigningar. Med knappt nio kilometer kvar ramlade Aleksandr Vlasov och han fick hjälp av sina lagkamrater för att komma i kapp. Det tog dock på krafterna och i mål tappade han fem sekunder. Rafał Majka och Brandon McNulty ledde Pogačar uppför den avslutande stigningen till mållinjen i en grupp med alla totalfavoriter.

Tadej Pogačar spurtar i från alla motståndare och vinner etapp 6 REUTERS/Christian Hartmann

Redan med mer än 300 meter till mål drar Primož Roglič i gång spurten. Många överraskas men Pogačar följer direkt utan problem. Med 200 meter kvar går Pogačar ut till höger om sin landsman och bara flyger förbi. Trots snabba cyklister såsom Michael Matthews i gruppen så är det ingen som är i närheten. Pogačar tar sin totalt sjunde etappseger i Tour de France och tar över totalledningen.

Resultat Tour de France 2022 etapp 6

1. Tadej Pogačar (Slovenien) 4t27’13”
2. Michael Matthews (Australien) +0’00”
3. David Gaudu (Frankrike) +0’00”
4. Tom Pidcock (Storbritannien) +0’00”
5. Nairo Quintana (Colombia) +0’00”
6. Dylan Teuns (Belgien) +0’00”
7. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’00”
8. Daniel Martínez (Colombia) +0’00”
9. Primož Roglič (Slovenien) +0’00”
10. Romain Bardet (Frankrike) +0’00”

Totalställning efter etapp 6

1. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 20t44’44”*
2. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +0’04”
3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0’31”
4. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +0’39”
5. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +0’40”*
6. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +0’46”
7. Aleksandr Vlasov (BORA–Hansgrohe) +0’52”
8. Daniel Martínez (INEOS Grenadiers) +1’00”
9. Romain Bardet (Team DSM) +1’01”
10. David Gaudu (Groupama–FDJ) + 1’02”

11. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) +1’05’’
12. Enric Mas (Movistar) +1’12’’
14. Jakob Fuglsang (Israel–Premier Tech) +1’16’’
20. Guillaume Martin (Cofidis) +2’03’’
25. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) +2’11’’
26. Rigoberto Urán (EF Education–Easy Post) +2’14’’
28. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +2’27’’
52. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +7’02’’

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 6

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 198 poäng
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 137 poäng
3. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 89 poäng
4. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 86 poäng
5. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 poäng
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 83 poäng
7. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) 78 poäng
8. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 67 poäng
9. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 60 poäng
10. Taco van der Hoorn (Intermarché–Wanty-Gobert) 50 poäng

Förtitt etapp 7, 2022-07-08

Den sjunde etappen tar sin start i Tomblaine och avslutas på La Super Planche des Belles Filles. Det är både årets Tours första bergstoppsmålgång och första förstakategoristigning.

Etapp sju bjuder på årets första bergstoppsmålgång letour.fr

De 176,3 kilometrarna bjuder även på två tredjekategoriklättringar efter en ganska platt första halva.

Simon Clarke och Tadej Pogačar vinnare efter mardrömsdag för Jumbo-Visma på gatstenen – etapp 5

Israel–Premier Techs Simon Clarke vinner etapp 5 efter en fantastisk spurt mellan utbrytarna. Samtidigt råder kaos i huvudklungan under gatstensetappen. Wout van Aert och Primož Roglič ramlar medan Jonas Vingegaard får punktering och tappar tid. Tadej Pogačar utökar avståndet till sina största konkurrenter efter en felfri dag, men van Aert behåller den gula ledartröjan.

Etapp fem startade i Lille Métropole och avslutades i Arenberg Porte de Hainaut som ett steg i Tourens väg mot Alperna. Det mest anmärkningsvärda med den 157 kilometer långa etappen var dess elva sektioner med gatsten. De 20 kilometrarna hämtades från Paris-Roubaix, även om de tuffaste partierna utelämnades. Spurtpriset i Mérignies kom efter 37,2 kilometer. Inför etappen hyllade Tour de France journalisten och författaren Richard Moore som avled under våren.

Under etapp fyra på tisdagen kom Jasper Philipsen in på en andraplats. Han trodde dock att han vunnit, då han missat att van Aert låg före. Efteråt sa belgaren att även om det blev snygga bilder får han bära skammen ett tag. Samtidigt erkände Tadej Pogačar att även han gjort ett misstag. Han låg för långt efter i den sista stigningen och fick cykla för fullt för att ta sig upp. Slovenen kunde pusta ut när han insåg att Jumbo-Visma inte utnyttjat situationen utan även övriga förhandsfavoriter släppt. Man kan dock ifrågasätta kvalitén på hans lag. Han ser ut att sakna Matteo Trentin som tvingades dra sig ur före Touren på grund av covid-19.

Direkt efter start av etapp fem ger sig Taco van der Hoorn i väg och får med sig Edvald Boasson Hagen och ingen mindre än vår favorit Magnus Cort. Efter 20 kilometer ansluter Neilson Powless, Simon Clarke och Alexis Gougeard. Som mest har de en ledning på drygt fyra minuter. Spurtpriset vinns av van der Hoorn och i huvudklungan spurtar Fabio Jakobsen förbi van Aert för en sjundeplats.

Med drygt 60 kilometer kvar kraschar van Aert. Han tar sig dock upp och är i kapp huvudklungan sju kilometer senare. Drygt 77 kilometer från mål tar sig cyklisterna an den första gatstenssektionen. I det varma och torra vädret rörs snabbt dammet upp av passerande bilar och cyklister.

Drygt 50 kilometer från mål får Ben O’Connor punktering. Han kommer efter och tappar över tre minuter till Pogačar. 12 kilometer senare får Vingegaard punktering. Han får först Nathan Van Hooydoncks cykel, som dock är alldeles för stor. Efter några hundra meter byter han cykel med Steven Kruijswijk. Strax kommer dock lagbilen och han får sin egen reservcykel.

Wout van Aert i gult hjälper lagkamraten i Jumbo-Visma Jonas Vingegaard REUTERS/Christian Hartmann

Wout van Aert väntar in Vingegaard för att tillsammans med flera andra Jumbo-Visma-cyklister ge honom draghjälp. Några kilometer senare kraschar dock Roglič och Jumbo-Visma tvingas allokera ett par cyklister till att ge honom hjälp. Även Caleb Ewan ramlar och hans miserabla Tour fortsätter. Samtidigt kör Pogačar och övriga i det som är kvar av huvudklungan för fullt för att maximera avståndet.

Jasper Stuyven och Tadej Pogačar rycker på en gatstenssektion REUTERS/Christian Hartmann

Jasper Stuyven ökar tempot på en av gatstenssektionerna och endast Pogačar kan följa. Belgaren är ute efter etappsegern medan slovenen vill maximera tidsavståndet. De kommer dock inte närmare utbrytarna än en dryg halvminut. Snart släpper Alexis Gougeard från utbrytargruppen och med fem kilometer kvar får även Cort ge sig.

De fyra kvarvarande utbrytarna kommer samlade till spurten. Powless drar i gång spurten redan 1200 meter från mål och ingen av de övriga vill fånga in honom. Amerikanen ser ett tag ut att gå mot segern. Efter drygt 400 meter bestämmer sig Boasson Hagen för att jaga i kapp honom. När han kör om 400 meter från mål ser det ut som att norrmannen ska vinna.

Israel-Premier Techs Simon Clarke är starkast bland utbrytarna och vinner etapp 5 Pool via Reuters/Tim De Waele

Van der Hoorn kontrar dock och alla tänker att nu måste det väl ändå vara avgjort. Clarke får dock sista ordet när han tar sig fram från sin position bakom nederländaren och spurtar förbi med några centimetrar. Australiensaren som så sent som i januari inte hade något kontrakt tar Israel–Premier Techs främsta seger för året.

Stuyven och Pogačar tröttnar på slutet samtidigt som van Aert gör en jätteinsats för att minimera Vingegaards tidsförlust. Dansken förlorar till slut endast 13 sekunder till Pogačar. Det är dock värre för Roglič som tappar hela 2 minuter och 8 sekunder till landsmannen. Även de flesta övriga som satsar på ett bra totalresultat tappar tid till Tadej Pogačar.

Resultat Tour de France 2022 etapp 5

1. Simon Clarke (Australien) 3t13’35”
2. Taco van der Hoorn (Nederländerna) +0’00”
3. Edvald Boasson Hagen (Norge) +0’02”
4. Neilson Powless (USA) +0’04”
5. Magnus Cort (Danmark) +0’30”
6. Jasper Stuyven (Belgien) +0’51”
7. Tadej Pogačar (Slovenien) +0’51”
8. Jasper Philipsen (Belgien) +1’04”
9. Fabio Jakobsen (Nederländerna) +1’04”
10. Luca Mozzato (Italien) +1’04”

Totalställning efter etapp 5

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 16t17’35”
2. Neilson Powless (EF Education–Easy Post) +0’13”
3. Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) +0’14”
4. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +0’19”*
5. Yves Lampaert (QuickStep–Alpha Vinyl) +0’25”
6. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) +0’36”
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0’40”
8. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +0’48”
9. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +0’49”*
10. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) +0’50”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Ryssen Aleksandr Vlasov, colombianen Daniel Martínez och fransmannen Romain Bardet ligger mellan 56 sekunder och 1 minut och 10 sekunder efter van Aert.

Poängpristävlingen efter etapp 5

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 178 poäng
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 126 poäng
3. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 86 poäng
4. Peter Sagan (TotalEnergies) 86 poäng
5. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 76 poäng
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 73 poäng
7. Simon Clarke (Israel–Premier Tech) 67 poäng
8. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 60 poäng
9. Taco van der Hoorn (Intermarché–Wanty-Gobert) 50 poäng
10. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 45 poäng

Förtitt etapp 6, 2022-07-07

Etapp 6 startar i den belgiska staden Binche och går i mål på andra sidan gränsen i Longwy 219,9 kilometer bort.

Många kullar på etapp sex letour.fr

Dagen bjuder på två tredjekategoristigningar och avslutas med fyra klättringar under de sista 15 kilometrarna. Det vattnas måhända i attackcyklisternas munnar.

Wout van Aert tar äntligen en etappseger efter makalös attack i sista stigningen – etapp 4

Efter tre andraplatser vinner Wout van Aert äntligen en etapp. Hans lag Jumbo-Visma sätter ett frenetiskt tempo i den sista fjärdekategoristigningen. De som såg den första etappen av Paris-Nice får en känsla av déjà vu. Efter laget gjort sitt sätter van Aert in en attack över toppen. Han ser att ingen är med honom och den helt gulklädde belgaren kör för fullt hela vägen in i mål.

Tour de France har tagit sig till sitt moderland Frankrike. Cyklisterna gav sig av från Dunkirk – precis som engelsmännen 1940 – och tog sig söderut inåt landet. Man svängde sedan åter norrut till kusten med målgång i Calais. Det var väldigt kulliga 171,5 kilometer vilka inkluderade sex fjärdekategoriklättringar: Côte du Cassel, Côte de Remilly-Wirquin, Côte de Harlettes, Côte du Ventus och slutligen Côte du Cap Blanc-Nez. Den sistnämnda på 900 meter och med en snittlutning om 7,5 procent kom 10,8 kilometer från mål. Spurtpriset i Lumbres passerades efter drygt 63 kilometer.

På den tredje etappen i söndags kände sig Caleb Ewan förfördelad i samband med spurten. Han tyckte att van Aert och Peter Sagan stängde av hans väg fram. Van Aert styrde mycket riktigt över till höger men lämnade plats åt Sagan, som inte hade något annat val än att följa. Ewan är lite otursförföljd då hans kedja fastnade mellan den inre klingan och ramen under spurten på lördagens etapp.

Precis som senast stack Magnus Cort i väg direkt vid start. Den här gången fick han dock med sig Anthony Perez från Cofidis. Som mest fick de ett nästan sju och en halv minuts försprång. Huvudklungan hade dock full koll hela vägen. Cort blev upplockad av klungan med drygt 40 kilometer kvar, medan fransmannen höll ut till drygt 11 kilometer från mål.

Cort satte ett nytt Tour de France-rekord i dag. Dansken vann dagens fem första bergspris och tog därmed hem de elva första bergsprisen i årets Tour. Det tidigare rekordet var på de sju första bergsprisen. Det sista bergspriset vanns av van Aert. Cort lät Perez ta hem spurtpriset som tack. I huvudklungan tog sedan Fabio Jakobsen 15 poäng före van Aert, Michael Mørkøv och Peter Sagan.

Med de många stigningarna ville lagen Alpecin-Deceuninck, Trek–Segafredo, Lotto Soudal och Jumbo-Visma sätta ett högt tempo för att trötta ut de snabbaste spurtarna. Inget lag satte dock ett så högt tempo som Jumbo-Visma. I den sista stigningen med elva kilometer kvar kör först Steven Kruijswijk och sedan Tiesj Benoot för fullt.

Wout van Aert vinner den fjärde etappen efter en fantastisk solokörning

När de nästan nått toppen sätter van Aert in en attack. Först kan Adam Yates och van Aerts lagkamrat Jonas Vingegaard följa, men över krönet är han ensam. Då bestämmer sig van Aert för att köra för fullt. Hans försprång blir som mest 26 sekunder före en oorganiserad huvudklunga. Belgaren flaxar med armarna när han i gul ledartröja och Redbull-hjälm på huvudet äntligen tar sin första etappseger. En helt makalös insats av fenomenet Wout van Aert.

Resultat Tour de France 2022 etapp 4

1. Wout van Aert (Belgien) 4t01’36”
2. Jasper Philipsen (Belgien) +0’08”
3. Christophe Laporte (Frankrike) +0’08”
4. Alexander Kristoff (Norge) +0’08”
5. Peter Sagan (Slovakien) +0’08’
6. Luca Mozzato (Italien) +0’08’
7. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’08’
8. Hugo Hofstetter (Frankrike) +0’08’
9. Michael Matthews (Australien) +0’08’
10. Benjamin Thomas (Frankrike) +0’08’

Totalställning efter etapp 4

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 13t02’08”
2. Yves Lampaert (QuickStep–Alpha Vinyl) +0’32”
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +0’32”*
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) +0’36”
5. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) +0’38”
6. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0’40”
7. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’41”
8. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +0’48”
9. Stefan Küng (Groupama–FDJ) +0’48”
10. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +0’49”*

* Deltar i ungdomspristävlingen

Britten Geraint Thomas, ryssen Aleksandr Vlasov, colombianen Daniel Martínez och fransmannen Romain Bardet ligger mellan 50 och 1 minut och 10 sekunder efter van Aert.

Poängpristävlingen efter etapp 4

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 170 poäng
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 109 poäng
3. Peter Sagan (TotalEnergies) 80 poäng
4. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 66 poäng
5. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 66 poäng
6. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 60 poäng
7. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 59 poäng
8. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 45 poäng
9. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 40 poäng
10. Danny van Poppel (BORA–hansgrohe) 38 poäng

Förtitt etapp 5, 2022-07-06

Den femte tävlingsdagen bjuder på ännu en platt etapp. Den sträcker sig 157 kilometer från Lille Métropole till Arenberg Porte de Hainaut på Tourens väg sydost inåt landet.

Etapp 5 bjuder på 20 kilometer gatsten letour.fr

Etappen bjuder på elva gatstensbelagda segment hämtade från Paris-Roubaix på sammanlagt 20 kilometer. Ska cyklister såsom Tom Pidcock, Mathieu van der Poel och Wout van Aert satsa på att komma loss eller kan fältet hållas ihop till en klungspurt?