Tiotusentals bönder och fiskare i gemensamt uppror mot den nederländska regeringens nya miljölagar. 30 procent av jordbruket och hela fiskenäringen riskerar slås ut. Traktorer blockerar vägar och tömmer gödsel utanför politikers hem.

Sedan ett par veckor har ett stort bondeuppror pågått i Nederländerna. Uppemot 40 000 personer har deltagit i protesterna, som bland annat kritiserar nedläggning av jordbruk.

Vissa jordbruk har redan tvingats stänga ned på grund av nya miljölagar. En minskning av kväve från kogödsel i vissa områden med upp till 70 procent 2030 är målet från regeringen. Enligt bönderna kommer 30 procent av all boskap försvinna, om reglerna implementeras.

På sina håll har det blivit problem i trafiken då traktorer täppt till vägarna. Enligt ledaren för bondeorganisationen Agractie, Bart Kemp, är den nederländska staten i krig med bonderepubliken. En kamp, men utan vanliga vapen, pågår.

Bönder demonstrerar på motorväg utanför byn De Pan i norra Nederländerna. REUTERS

Enligt Sander van Diepen från jordbruksorganisationen LTO kommer många mindre samhällen slås sönder. De nya reglerna kommer göra det omöjligt att gå runt ekonomiskt, menar han. Även transport- och byggsektorn kommer påverkas negativt.

I ett tidigare försök att minska utsläpp har regeringen i landet sänkt maxhastigheten på landets vägar till 100 kilometer i timmen.

Två parlamentsledamöter från VVD och D66 som planerade besöka demonstrationen avbokade, efter varning från den nationella antiterrorpolisen.

Under fortsättningen av protesterna satte man eld på höbalar utmed motorvägarna. Man har också lossat gödsel utanför kommunhuset i Apeldoorn. Även miljöminister Christianne van der Wal har fått uppfarten till sitt hem gödslat flera gånger.

Polisen har sedan stängt av infarterna till staden då man befarade fler aktioner. Till exempel väntades fängslade demonstranter fritas från det lokala häktet. Borgmästare Ton Heerts utlyste undantagstillstånd i staden för att öka polisens befogenheter.

Regeringen undersöker om det går att förbjuda demonstrationer utanför politiker och offentliganställda tjänstemäns hem. Premiärminister Mark Rutte säger att debatten om protesterna spårat ur. Justitieminister Dilan Yeşilgöz föreslår att man ska kunna visitera misstänkta demonstranter i förebyggande syfte.

Rutte är högst involverad i de nya restriktionerna på gödsel. Han sade 2019 att kvävefrågan är den största frågan under hans då nio år som premiärminister. Rutte säger också att han inte vill diskutera med upploppsmakare, men med andra bönder. Flera partier vill se en medlare mellan regeringen och bönderna, för att diskussionen ska kunna återupptas.

En skojfrisk Mark Rutte på EU-toppmötet i Bryssel 23 juni 2022. REUTERS/Yves Herman

Enligt Rutte är rätten att demonstrera mycket viktig, men det måste ske under ordnade former. Hot är inte acceptabelt, menar han.

Protesterna fortsatte på måndagen med traktorer på motorvägarna och blockader av distributionscentraler. Bland annat blockerar man livsmedelsbutikers lager och hamnen i Lauwersoog. Man väntas även demonstrera vid flygplatsen Schiphol i Amsterdam och i Rotterdams hamn. Resenärer kan nu riskera inte komma fram till sitt flyg i tid.

Tillgången till färsk fisk i livsmedelsbutikerna är hotad av nya miljölagar. REUTERS/Russell Boyce

Bönderna har sagt att man är beredda att stänga ned hela landet. 54 procent stödjer deras aktioner, enligt undersökning med 4 100 tillfrågade.

Även fiskare har slutit upp bakom bönderna och har spärrat färjetrafiken mellan Texel och Den Helder. Fiskarna har redan blockerat hamnen i Groningen och planerar liknande aktioner i Ijmuiden. Enligt fiskarna fackförbund kommer de nya miljölagarna omöjliggöra fiske utanför den nederländska kusten.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.