Nederländernas Dylan Groenewegen spurtar hem den tredje etappen efter ytterligare en stor krasch i huvudklungan några kilometer från mål. Han besegrar Wout van Aert som nu har tre raka andraplatser. Groenewegen orsakade Fabio Jakobsens allvarliga krasch under Polen runt 2020 och har haft svårt att mentalt ta för sig i spurter sedan dess. Det här är hans första seger i Tour de France sedan 2019.

Danmark sa farväl med en 182 kilometer lång etapp mellan Vejle och Sønderborg på Jylland. Cyklisterna tog sig an tre mindre fjärdekategoristigningar, på Koldingvej, Hejlsminde Strand och Genner Strand. Spurtpriset kom halvvägs vid Christiansfeld.

Direkt efter start attackerar Magnus Cort. Ingen höjer på ögonbrynen, utan huvudklungan låter honom sticka i väg. Han fick som mest över sex och en halv minut, men blev uppfångad med knappt 53 kilometer kvar. Cort har varit den klart mest offensiva cyklisten så här långt.

Cort var ute efter att ta en poäng för att säkra den prickiga bergatröjan ytterligare en dag. Han tog dock inte bara en utan alla tre poäng, inför en jublande hemmapublik. Även spurtpriset vanns av Cort. Bakom slogs spurtarna om övriga poäng och Wout van Aert kom först, före Fabio Jakobsen, Christophe Laporte, Peter Sagan och Caleb Ewan.

En stor krasch i huvudklungan med drygt 10 kilometer kvar gör att vissa topp-10-cyklister tappar tid. Kvar i den första gruppen fanns de stora favoriterna både i sammandraget och i spurten. QuickStep–Alpha Vinyl leder gruppen mot mål för att försöka ge Fabio Jakobsen en andra raka seger. I den sista vänstersvängen med knappt 800 meter kvar tappar dock Jakobsen Michael Mørkøvs hjul och han är borta från kampen om etappsegern.

Dylan Groenewegen vann etapp 3

I stället är det Jumbo-Visma och Christophe Laporte som leder fram van Aert. Närmast bakom lurar Peter Sagan, Caleb Ewan och Groenewegen. När van Aert drar åt höger följer Sagan med och blockerar därmed Ewans väg. På vänstersidan kommer Groenewegen med full fart och vinner etappen med minsta möjliga marginal.

Resultat Tour de France 2022 etapp 3

1. Dylan Groenewegen (Nederländerna) 4t11’33”
2. Wout van Aert (Belgien) +0’0”
3. Jasper Philipsen (Belgien) +0’00’
4. Peter Sagan (Slovakien) +0’00’
5. Fabio Jakobsen (Nederländerna) +0’00’
6. Christophe Laporte (Frankrike) +0’00’
7. Alberto Dainese (Italien) +0’00’
8. Hugo Hofstetter (Frankrike) +0’00’
9. Caleb Ewan (Australien) +0’00’
10. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00’

Totalställning efter etapp 3

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 9t01’24”
2. Yves Lampaert (QuickStep–Alpha Vinyl) +0’07”
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +0’14”*
4. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) +0’18”
5. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) +0’20”
6. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0’22”
7. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’23”
8. Adam Yates (INEOS Grenadiers) +0’30”
9. Stefan Küng (Groupama–FDJ) +0’30”
10. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +0’31”*

* Deltar i ungdomspristävlingen

Britten Geraint Thomas, ryssen Aleksandr Vlasov, colombianen Daniel Martínez och fransmannen Romain Bardet ligger mellan 32 och 52 sekunder efter van Aert.

Poängpristävlingen efter etapp 3

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 107 poäng
2. Fabio Jakobsen (QuickStep–Alpha Vinyl) 90 poäng
3. Dylan Groenewegen (Team BikeExchange–Jayco) 60 poäng
4. Peter Sagan (TotalEnergies) 54 poäng
5. Magnus Cort (EF Education–Easy Post) 42 poäng
6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) 37 poäng
7. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 37 poäng
8. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 36 poäng
9. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) 35 poäng
10. Danny van Poppel (BORA–hansgrohe) 26 poäng

Förtitt etapp 4, 2022-07-05

Efter en resdag fortsätter Touren i norra Frankrike. Etappen tar cyklisterna från Dunkirk till Calais.

Etapp 4 startar i Dunkirk

Den 171,5 kilometer långa etappen bjuder på sex fjärdekategoriklättringar och flera andra kullar. Det ger utbrytarna chansen, då den sista stigningen kommer endast knappt tio kilometer från mål. Annars kan det bli en tredje klungspurt på raken.

Favoriten Fabio Jakobsen vinner spurt efter klungkrasch och utebliven kantvindskörning – etapp 2

QuickStep–Alpha Vinyls Fabio Jakobsen tar hem lagets andra raka etappseger i årets Tour de France. Han vinner spurten efter en stor krasch i klungan 2,3 kilometer från mål. Många totalfavoriter var inblandade, men då det var mindre än 3 kilometer kvar fick de samma tid som segraren. Tvåa kom Wout van Aert som tack vare bonussekunderna tog över den gula ledartröjan.

Den andra etappen tog sin start i Roskilde på Sjælland, 30 kilometer väst om Köpenhamn. 202,2 kilometer senare tog cyklisterna sig i mål i Nyborg på ön Fyn. Etappen bjöd på de tre fjärdekategoristigningarna Asnæs Indelukke, Høve Stræde och Kårup Strandbakke under de första 90 kilometrarna. Efter 127 kilometer hade vi det enda spurtpriset. Etappen avslutades med den 18 kilometer långa Stora Bältbron.

Redan efter fem kilometer kom Magnus Cort, Sven Erik Bystrøm samt Pierre Rolland och Cyril Barthe i B&B Hotels–KTM loss i en utbrytning. Vid den första klättringen drog norrmannen Bystrøm i gång spurten, men dansken Cort var starkast och tog den enda poängen som delades ut. Samtidigt tvingades Rolland och Barthe släppa.

Bystrøm och Cort fick som mest ett drygt tre minuter stort försprång. Även vid de två efterföljande bergsprisen var dansken först och säkrade med sina tre poäng ledningen i bergspristävlingen. Vid spurtpriset lät Cort norrmannen ta förstaplatsen. I klungan efter var Caleb Ewan först, följde av van Aert och Peter Sagan. Med drygt 31 kilometer kvar blev Bystrøm som siste man kvar i utbrytningen ikappkörd.

På Stora Bältbron förväntade sig alla kantvindskörning, men den uteblev. Vi fick dock se en del dramatik i alla fall. Med knappt 22 kilometer kvar blir Rigoberto Uran inblandad i en krasch och kommer efter. Med hjälp av sitt lag är han dock i kapp 14 kilometer senare.

Med 2,3 kilometer kvar av etappen inträffar en krasch lång fram i huvudklungan. Den involverar många cyklister. Bland de drabbade fanns flera sammanlagdcyklister, däribland Tadej Pogačar. Då det var inom tre kilometer från mål så förlorade de dock ingen tid. Den reducerade klungan inkluderade de flesta spurtarna.

En spurt och en seger i Touren för Fabio Jakobsen

Jasper Philipsen inledde spurten och van Aert var närmast efter. När van Aert passerade Philipsen kom Jakobsen förbi på högerkanten och var först över mållinjen. Jakobsen tog därmed sin första etappseger i sin första klungspurt i Tour de France, mindre än två år efter sin krasch i Polen runt där han var nära att mista livet. Jakobsens lagkamrat Yves Lampaert blev samtidigt av med ledartröjan till van Aert, som med sin andraplats tog sex bonussekunder. Caleb Ewan kom först på trettonde plats.

Resultat Tour de France 2022 etapp 2

1. Fabio Jakobsen (Nederländerna) 4t34’34”
2. Wout van Aert (Belgien) +0’0”
3. Mads Pedersen (Danmark) +0’00’
4. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00’
5. Jasper Philipsen (Belgien) +0’00’
6. Peter Sagan (Slovakien) +0’00’
7. Jérémy Lecroq (Frankrike) +0’00’
8. Dylan Groenewegen (Nederländerna) +0’00’
9. Luca Mozzato (Italien) +0’00’
10. Hugo Hofstetter (Frankrike) +0’00’

Totalställning efter etapp 2

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 4t49’50”*
2. Yves Lampaert (QuickStep–Alpha Vinyl) +0’01”
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +0’08”**
4. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) +0’11”
5. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) +0’12”
6. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) +0’14”
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0’16”
8. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’17”
9. Bauke Mollema (Trek–Segafredo) +0’18”
10. Dylan Teuns (Bahrain–Victorious) +0’21”

* Leder även poängpristävlingen
** Deltar i ungdomspristävlingen

Förtitt etapp 3, 2022-07-03

Den sista etappen i Danmark sträcker sig mellan Vejle to Sønderborg på Jylland.

Touren tar farväl av Danmark med den tredje etappen

Etapp tre är 182 kilometer lång och bjuder på tre mindre fjärdekategoristigningar. Den platta etappen förväntas göras upp i en klungspurt. Efter etappen får cyklisterna en vilodag för att ta sig till norra Frankrike.

Tårögd Yves Lampaert i gult efter regnig inledande tempoetapp i Tour de France – etapp 1

Belgaren Yves Lampaert överraskar och vinner den första etappen i Tour de France 2022. Flera av favoriterna valde att starta tidigt för att får ett torrt underlag. Regnet kom dock tidigare än väntat och alla fick ta sig an en blöt bana. Wout van Aert var näst snabbast medan Tadej Pogačar slutade trea. Lampaert vinner inte bara sin första etapp i Touren utan trär också på sig den gula ledartröjan.

Yves Lampaert i gul ledartröja efter den första etappen

Tour de France var tänkt att ta sin start i Danmark redan förra året. Restriktionerna införda på grund av influensan covid-19 gjorde dock att det sköts upp till i år. De cykeltokiga danskarna slöt upp i regnet och gjorde den inledande etappen till en publikfest. Den 13,2 kilometer långa tempoetappen var platt men bjöd även på några tekniskt utmanande kurvor. Regnet gjorde sitt till för att göra det till en etapp för cyklisterna med bäst cykelkontroll.

Vi fick se ett antal nya specialframtagna hjälmar för tempokörning i dagens etapp. De var inte så vackra, men är säkert bra för att minska luftmotståndet. En cyklist som brukar bära stora hjälmar är schweizaren Stefan Bissegger, som var en av förhandsfavoriterna. Han föll dock i vätan två gånger och slutade långt ner i resultatlistan.

Den tekniskt briljante cykelcrossåkaren Mathieu van der Poel satte tidigt en bra tid. Det var först när det var dags för supertrion Filippo Ganna, Wout van Aert och Tadej Pogačar som van der Poel kunde hotas. De tre startade med en minuts intervall och tempospecialisten Ganna tog över ledningen. Den höll dock inte länge, då van Aert – även han tidigare en cykelcrosscyklist – slog honom med över fem sekunder. En tredje cyklist med erfarenhet inom cykelcross är Pogačar. Även han slog Ganna och kom in drygt två minuter efter van Aert.

Regnet tilltog och en cyklist som drabbades var Geraint Thomas. Han tog det väldigt försiktigt i början, vilket gjorde att han tappade tid. Han var även så tankspridd så han glömde ta av sig sin överdragsväst. Han slutade 20 sekunder efter van Aert.

De flesta trodde nu att det var avgjort. Men Lampaert, som startade lite senare, ville annat. Han låg före i mellantiden och höll undan i mål med fem sekunder. Den överlycklige QuickStep–Alpha Vinyl-cyklisten och bondsonen var tårögd när han intervjuades efter loppet.

Bland övriga favoriter för totalen kan nämnas britten Adam Yates 23 sekunder efter, Aleksandr Vlasov från Ryssland 31 sekunder efter, fransmannen Romain Bardet som har 45 sekunder att ta igen, Jack Haig 51 sekunder efter samt Ben O’Connor en dryg minut efter Lampaert.

Resultat Tour de France 2022 etapp 1

1. Yves Lampaert (Belgien) 15’17”
2. Wout van Aert (Belgien) +0’05”
3. Tadej Pogačar (Slovenien) +0’07”
4. Filippo Ganna (Italien) +0’10”
5. Mathieu van der Poel (Nederländerna) +0’13”
6. Mads Pedersen (Danmark) +0’15”
7. Jonas Vingegaard (Danmark) +0’15”
8. Primož Roglič (Slovenien) +0’16”
9. Bauke Mollema (Nederländerna) +0’17”
10. Dylan Teuns (Belgien) +0’20”

Totalställning efter etapp 1

1. Yves Lampaert (QuickStep–Alpha Vinyl) 15’17”*
2. Wout van Aert (Jumbo-Visma) +0’05”
3. Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) +0’07”**
4. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) +0’10”
5. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) +0’13”
6. Mads Pedersen (Trek–Segafredo) +0’15”
7. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0’15”
8. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’16”
9. Bauke Mollema (Trek–Segafredo) +0’17”
10. Dylan Teuns (Bahrain–Victorious) +0’20”

* Leder även poängpristävlingen
** Deltar i ungdomspristävlingen

Förtitt etapp 2, 2022-07-02

Vi är kvar i Danmark för vår andra tävlingsdag som tar cyklisterna från Roskilde to Nyborg.

Etapp 2 bjuder på kantvindskörning på Stora Bältbron

Den 202,2 kilometer långa etappen har några små backar men kommer troligtvis avslutas med en klungspurt. Många av cyklisterna fruktar den 18 kilometer långa Stora Bältbron, där vi troligen kommer få se på rejäl kantvindskörning.