Den förre Malmöbon Osama Krayem dömdes i går kväll till 30 års fängelse för sin inblandning i terrordåden i Paris 2015. Han kan ansöka om villkorlig frigivning efter 20 år. Åklagaren hade yrkat på livstid.

Den mycket uppmärksammade rättegången har pågått i tio månader. 20 personer har stått åtalade, 19 av dem för terroristbrott. De dömdes alla till fängelsestraff på mellan två år och livstid.

Terrordåden

Det var på kvällen den 13 november 2015 som IS-terrorister slog till på flera platser i Paris. De lyckades döda 130 personer och skada fler än 400. Flest dog i konsertlokalen Bataclan, där tre terrorister tog sig in och började meja ner publiken med automatkarbiner. 1 500 personer hade tagit sig dit för att se och höra rockbandet Eagles of Death Metal. 90 av dem dog.

Den svenskfödde Krayem var medlem i den Brysselbaserade terroristcellen, och han var med och planerade och förberedde dåden i Paris.

Terroristerna nöjde sig inte med 130 döda i Paris. Krayem och hans vänner genomförde några månader senare, den 22 mars 2016, nya terrordåd i Bryssel.

Planen var att fem självmordsbombare med bombbälten skulle spränga sig i luften på två platser i Bryssel – två på Maalbeeks tunnelbanestation och tre på Bryssels flygplats. Krayem var en av de två som skulle självmordsbomba Maalbeeks tunnelbanestation, men han fegade ur i sista stund. På flygplatsen misslyckades medterroristen Mohamed Abrini med att detonera sin bomb.

De övriga tre lyckades och tog med sig 32 oskyldiga in i döden.

Polisen var redan terroristcellen på spåren och hade genomfört räder i Bryssel veckan innan dåden på tunnelbanestationen och flygplatsen. Bland annat hade man gripit Salah Abdeslam, som är den ende överlevande av dem som utförde dåden i Paris.

Osama Krayem och Mohamed Abrini greps den 8 april 2016. 2018 överlämnades de till fransk polis för att kunna utredas för inblandningen i Parisdåden.

Abrini dömdes i går till livstids fängelse med möjlighet att ansöka om villkorlig frigivning efter 22 år.

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam är den som fått mest uppmärksamhet under den nu avslutade rättegången i Paris, och det var han som fick det strängaste straffet. Han dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Den 13 november 2015 körde Abdeslam tre självmordsbombare till fotbollsarenan Stade de France, och tog sig sedan vidare för att detonera sitt eget bombbälte på ett kafé. Det blev aldrig så, och frågan under rättegången var varför han inte sprängde sig själv i luften.

Hans bälte hittades senare och kunde knytas till honom med hjälp av DNA-teknik. Själv hävdade han att han ångrade sig och att han inte ville döda. En undersökning av bältet visade det inte fungerade. Domstolen kom fram till att han försökt utlösa sprängladdningarna men misslyckats.

“Terrorsvensken”

Osama Krayem föddes i Malmö 1992 och växte upp i Rosengård. Hans far är syrier och hans mor är palestinier. Till domstolen sa han att han inte kände sig integrerad i det svenska samhället under uppväxten, för det fanns inga svenskar där han bodde.

Det gick inte bra i skolan, och han gick ut nian med underkänt i sex ämnen. Som 17-åring kom han ändå in på gymnasiet och byggprogrammet på Mölledalsgymnasiet i Malmö. Hans klasskompisar från den tiden har beskrivit honom som något tystlåten men att han ändå lyckades skaffa sig vänner.

Han verkar ha skaffat sig lite dåligt sällskap under gymnasietiden, vilket styrks både av gymnasiekompisar och det han berättat under rättegången. Till domstolen sa han att han hade vänner som sysslade med olagliga saker, och han hjälpte dem för att tjäna pengar. Polisen visste vem han var och att han umgicks med kriminella i stadsdelen Seved i Malmö.

Under perioder sysselsatte han sig med nystartsjobb och vikariat.

Någon gång runt 2013 så radikaliserades han. Han började samla in pengar som han påstod skickades till föräldralösa barn i Gaza. Under rättegången sa han att det inte handlade om stora summor, och när åklagaren påstod att han fört över 21 649 Euro nekade han till att det var så mycket.

2014 bröt han upp med sin flickvän och reste till Raqqa i Syrien för att ansluta sig till IS. Han fick militär träning och utbildning i sprängämnen. Han börjar göra våldsbejakande inlägg på Facebook och enligt fransk underrättelsetjänst ska han ha ingått i en elitstyrka som agerade som livvakter åt IS-ledare.

Han har också pekats ut som en av 13 maskerade IS-terrorister i en film som visar mordet på en jordansk stridspilot, som bränns till döds levande. Belgiska utredare har kunnat visa hur han skrutit om dådet i chattkonversationer med familjemedlemmar hemma i Sverige. Hans hjärta hårdnade under kriget i Syrien, berättade han under rättegången.

2015 tog han sig till Europa under annat namn, gömd bland flyktingströmmarna. Han hade då fått uppdraget att ingå i terroristcellen i Bryssel.

Nu väntar lång tid i fängelse och ny rättegång för inblandningen i Brysselattentaten.

Peter är reporter på Morgonposten.