I Köpenhamn på fredag gör sig 22 lag med totalt 176 cyklister klara. Det är dags för den 109:e upplagan av Tour de France. En 40 kilometer lång tempoetapp på den näst sista dagen samt fem bergtoppsmålgångar gör årets Tour som klippt och skuren för Tadej Pogačar. Fast vi har även en gatstensetapp hämtad från Paris-Roubaix. Bland de startande ser vi även Primož Roglič, Peter Sagan, Wout van Aert och Mathieu van der Poel.

Vi går igenom bansträckningen, men tar först en titt på startfältet i 2022 års Tour de France.

Totalsegern

Den 23-åringe slovenen Tadej Pogačar är den store favoriten att vinna Tour de France 2022. UAE Emirates stora stjärna överraskade när han vann 2020, men ingen var överraskad 2021. Båda åren vann han även bergspristävlingen och ungdomstävlingen, vilket han är den förste att göra. Han har även vunnit sex etapper. 2019 var han trea i Vuelta a España, vann ungdomstävlingen och tog hem tre etapper.

Utöver detta har han även hunnit vinna monumenten Liège–Bastogne–Liège och Lombardiet runt, klassikern Strade Bianche samt etapploppet Tirreno–Adriatico två gånger. Han är en komplett cyklist som bemästrar bergen, spurter och tempoetapper. Han jämförs med Eddy Merckx även om det naturligtvis är lite tidigt. När han vann Touren 2020 var han den yngste vinnaren sedan den 19-årige Henri Cornet vann 1904.

Pogačars lag har blivit bättre för varje år och nu har han bland annat polacken Rafał Majka att hjälpa honom i bergen. Om Pogačar inte råkar ut för en olycka så är det svårt att se att han inte tar sin tredje raka seger. I år har han utöver Tirreno–Adriatico även vunnit UAE Tour och Slovenien runt. Ryktena säger att han ska delta i Vuelta a España i höst. Vi får se när han sneglar mot Giro d’Italia.

Pogačars främste utmanare är landsmannen Primož Roglič. Jumbo–Vismas kapten slutade tvåa 2020 och har vunnit tre etapper i Touren. Han har även stått som slutsegrare i Vuelta a España de tre senaste åren. I år har han vunnit etapploppen Paris–Nice och Critérium du Dauphiné. Förra året råkade han ut för ett par olyckor i Touren och var tvungen att bryta efter den åttonde etappen.

Rogličs lagkamrat Jonas Vingegaard är en annan utmanare. Dansken slutade tvåa förra året drygt fem minuter efter Pogačar. I år har han vunnit La Drôme Classic och kommit tvåa i både Tirreno–Adriatico och Critérium du Dauphiné, där han även vann en etapp.

Även Ineos Grenadiers har ett par cyklister som har aspirationer på pallen. Geraint Thomas vann Touren 2018 och slutade på andra plats året efter. Han har vunnit tre etapper i Tour de France. Walesaren har haft svårt att återfinna den goda formen men som uppvärmning till Touren vann han Schweiz runt.

Thomas lagkamrat Daniel Martínez är även han en man för sammandraget. Han har tidigare vunnit en etapp i Touren och kom femma i Girot 2021. I år har colombianen vunnit Baskien runt och slutade trea i Paris–Nice. Engelsmannen Adam Yates nämns också för totalen, men han får nog fokusera på att klara alla tre veckor efter sitt positiva covid-19-test under Schweiz runt. Han vann ungdomstävlingen 2016, slutade tvåa i UAE Tour i år och fyra i Paris–Nice.

Aleksandr Vlasov i Bora–Hansgrohe vill gärna bygga vidare på Jai Hindleys framgångar i Giro d’Italia. Ryssen vann tidigare i år etapploppen Romandiet runt och Volta a la Comunitat Valenciana. Han vann även en etapp i varje lopp. Han hade precis vunnit en etapp i Schweiz runt och övertagit ledningen, när han blev tvungen att bryta på grund av ett positivt covid-19-test. Vi får se om han tillfrisknat tillräckligt för att kunna utmana.

De främsta hemmahoppen är Romain Bardet i Team DSM, David Gaudu och Thibaut Pinot i Groupama–FDJ samt Cofidis Guillaume Martin. Bardet har sedan tidigare två pallplatser i Touren och tre etappsegrar. Han vann Tour of the Alps i år och var i storform i Giro d’Italia, men var tvungen att bryta på grund av en magåkomma.

Pinot vann ungdomstävlingen i Touren 2014 och har tre etappsegrar. Han har i år vunnit en etapp i Tour of the Alps och en i Schweiz runt. Gaudu har vunnit två etapper i Vuelta a España. Martin avvaktar nog till sista veckan för att se om han kan satsa på en topp tio-placering.

AG2R Citroëns Ben O’Connor har en etappseger i Touren och en i Girot. I år slutade australiensaren på en tredjeplats i Critérium du Dauphiné. Bahrain Victorious utmanar om en plats bland topp tio med Jack Haig och Damiano Caruso. Även värda att nämnas är Arkéa–Samsics Nairo Quintana, Movistars Enric Mas, Astana Qazaqstans Miguel Angel López och EF Education–Easy Posts Rigoberto Urán.

Spurtare

Jumbo–Vismas Wout van Aert är den andre av dagens storstjärnor. Förra året vann han tre etapper. En i bergen, en tempoetapp och så den avslutande spurten på Champs-Élysées. Belgaren har en imponerande bredd, men har satsat mer på kraft och spurt i år. Han kan få det svårt i de tuffaste bergen, men kommer glänsa i spurterna, på tempoetapperna och de mer kulliga etapperna.

Quick Step–Alpha Vinyl valde att satsa på Fabio Jakobsen i stället för Mark Cavendish, som fick nöja sig med Girot. Nederländaren har varit den bättre av de två under det senaste året, men det hade varit kul att se båda på startlinjen. Michael Mørkøv leder Jakobsens spurttåg under Touren. Jakobsen har i år vunnit Kuurne–Brussels–Kuurne, Elfstedenronde samt åtta etappsegrar i bland annat Paris-Nice och Volta a la Comunitat Valenciana. Han har vunnit fem etapper i Vuelta a España.

Lotto Soudals Caleb Ewan har vunnit fem etapper i både Touren och Girot samt en i Vueltan. Han tvingades dra sig ur Girot i år efter en tidig krasch. Australiensaren har i år bland annat vunnit etapper i Tirreno–Adriatico och Turkiet runt. Ewan brukar inte fullfölja de Grand Tours han ställer upp i.

Jasper Philipsen i Alpecin–Fenix vann poängpristävlingen både i årets UAE Tour och Turkiet runt. Han har vunnit tre etapper i Vueltan. Andra spurtare att hålla ett öga på är Alberto Dainese i Team DSM, Bora–Hansgrohes Sam Bennettt, BikeExchange-Jaycos Dylan Groenewegen, Magnus Cort i EF Education-EasyPost samt Cofidis Bryan Coquard.

Etappsegrar

Vår tredje storstjärna är Mathieu van der Poel i Alpecin-Fenix. Nederländaren vann en etapp i fjolårets Tour och bar den gula ledartröjan under sex etapper. I år vann han en etapp i Girot och bar den rosa ledartröjan i tre dagar. Han var otroligt offensiv i Girot. Man kan misstänka att han testade sig själv. Testade sig inför Tour de France. Det kan slå gnistor om van der Poel under Touren. Han har i år bland annat vunnit monumentet Flandern runt och halvklassikern Dwars door Vlaanderen.

Den gamle storstjärnan Peter Sagan i Team TotalEnergie har börjat visa lite form igen. Han har vunnit poängpristävlingen rekordmånga sju gånger och tolv etapper. Han vann poängpristävlingen i Girot 2021 och har två etappsegrar. I Vueltan har han vunnit fyra etapper. I år har han vunnit en etapp i Schweiz runt, där han tvingades bryta efter att ha testat positivt för covid-19.

Bora-Hansgrohes Lennard Kämna är i utmärkt form och har i år vunnit en etapp i såväl Tour of the Alps och Vuelta a Andalucía. 2020 vann han en etapp i Touren och i år en etapp i Girot. Bland övriga som jagar etappsegrar kan nämnas Sepp Kuss, Bob Jungels, Matej Mohorič, Stefan Küng, Michael Matthews, Alberto Bettiol, Tom Pidcock, Jakob Fuglsang, Michael Woods, Andreas Leknessund, Giulio Ciccone samt Tim Wellens.

Bansträckning

För första gången besöker Tour de France Skandinavien. Närmare bestämt det cykeltokiga Danmark. Vi kommer få se rekordstora skaror av åskådare från bland annat Sverige, Norge och norra Tyskland. Bansträckningen bjuder på fem målgångar på bergstoppar och sammanlagt knappt 54 kilometer tempokörning. Det blir även gatsten och kantvindskörning.

Touren inleds med en platt 13 kilometer lång tempoetapp i Köpenhamn. Favorit att ta den första gula ledartröjan är Filippo Ganna, tätt följd av Wout van Aert och Stefan Küng. Den första linjeetappen går från Roskilde till Nyborg. Den avslutas troligen med en klungspurt, även om cyklisterna tar sig an tre fjärdekategoristigningar. Den stora utmaningen kan i stället bli den förväntade kantvindkörningen på den 13,4 kilometer långa Stora Bältbron.

Den tredje och sista etappen i Danmark tar cyklisterna från Vejle till Sønderborg. Det här är en 182 kilometer lång platt etapp som förväntas avslutas med en klungspurt. Cyklisterna får därefter en extra vilodag för att ta sig till Frankrike.

Touren i Frankrike inleds med en etapp från Dunkirk till Calais. De sex fjärdekategoribergen gör det till en dag för utbrytarna. Kommer vi få se en lika offensiv Mathieu van der Poel under Touren som under Giro d’Italia? Den femte etappen mellan Lille och Arenberg bjuder på 20 kilometer gatsten hämtad från Paris-Roubaix.

Etapp sex är Tourens längsta och inleds i belgiska Binche och avslutas 220 kilometer senare i Longwy på andra sidan gränsen. Sex kilometer från mål har vi en 800 meter lång klättring med en lutning på 12,3 procent innan en målgång uppför. Huvudklungan kan mycket väl splittras upp innan de tar sig över mållinjen.

Vogeserna bjuder på den första bergtoppsmålgången på La Planche des Belles Filles. Den första halvan är ganska platt, men sen väntar först två tredjekategoristigningar innan den avslutande förstakategoriklättringen. Den avslutande kilometern är på grusväg. Etapp åtta från Dole till schweiziska Lausanne är väldigt kuperad. En utbrytning kan mycket väl hålla undan hela vägen.

Den sista etappen innan den andra vilodagen utspelas huvudsakligen i Schweiz, även om den avslutas i franska Châtel. En andrakategoristigning och två förstakategoriklättringar kan innebära att totalfavoriterna visar upp sig. Det som kan ta udden av är den korta utförskörningen innan den lika korta avslutande stigningen.

Etapp tio avslutas med en andrakategoriklättring upp till Megève. Det kan bli en händelserik dag. Dagen efter bjuder på den första riktigt tuffa etappen i Alperna. Den inleds i Albertville och avslutas med en andra hors categorie (HC) i Col du Granon. De 11,9 kilometrarna upp till Télégraphe med en snittlutning på 7,1 procent följs snart av den första HC-stigningen till Galibier – 17,7 kilometer med en snittlutning på 6,9 procent. Den avslutande stigningen är på 11,3 kilometer med en snittlutning på 9,2 procent.

Ingen rast och igen ro. Etapp 12 är kungaetappen och avslutas även den med en HC-stigning. Denna gång på den berömda Alpe d’Huez. Och innan det så måsta cyklisterna ta sig upp för ytterligare två HC-berg – Col du Galibier och Col de la Croix de Fer. Det var här Bernard Hinault passerade mållinjen hand i hand med lagkamraten Greg LeMond 1986.

Etapp 13 från Bourg d’Oisans till Saint-Etienne är kullig, men ingen stigning är särskilt brant. Utbrytarna kan få svårt att undvika en klungspurt. Centralmassivet står på menyn under den fjortonde tävlingsdagen och utbrytarna kommer försöka hålla undan till mål. Totalfavoriterna kan dock mycket väl göra upp i den branta tre kilometer långa avslutningen med en lutning på drygt 10 procent.

Den sista etappen dagen innan den sista vilodagen bjuder åter på en etapp där utbrytarna kommer behöva kämpa för att hålla sig undan. En klungspurt är mest trolig. Etapp 16 tar cyklisterna till Pyrenéerna. Två förstakategoristigningar gör det till en tuff etapp, men den avslutade utförsåkningen ger stora möjligheter för en utbrytning.

Pyrenéerna bjuder på två raka etapper med avslutning på en bergstopp. Först etapp 17 med en förstakategoristigning till Peyragudes. Dagen efter en HC-klättring till Hautacam. Den första etappen bjuder på två ytterligare förstakategoriberg medan den andra på en förstakategoriklättring och en HC-stigning till. Det här är sista chansen i bergen så vi kan förvänta och attacker bland totalcyklisterna.

Etapp 19 bjuder på en extra dag för spurtarna innan Paris, vilket de kan vara värda efter de tuffa dagarna i bergen. På den näst sista dagen har vi Tourens långa tempoetapp. 40,7 kilometer cykling från Lacapelle-Marival till Rocamadour på en platt bansträckning. Här kan i alla fall vissa av pallplatserna avgöras i årets Tour. Den sista dagen avgörs med en klungspurt på Champs-Élysées.