Ni som spelar golf kommer snart att på banorna runtom i landet kunna notera mycket stora nyuppförda byggnader. Medan ni nyfiket närmar er dem kommer ni att förvirrat undra vad det är för konstruktioner. Har Amazon byggt en lagerhall på golfbanan? Om så är fallet – varför?

Men när ni nått fram till byggnaden ser ni två dörrar. På den ena står det ”WC Herrar”, på den andra ”WC Damer”. Redan av dörrarnas placering förstår ni att herrarnas del av byggnaden upptar en mycket mindre del än damernas. När vi som tillhör det kvinnliga släktet kliver in genom dörren som är ämnad för oss förstår vi varför. Vad vi träder in i är en enorm lagerhall, där hyllorna är fyllda med tamponger och bindor. Alla varumärken finns där, Libresse, Always, Natracare, OB och så vidare. Här finns till och med Renée Voltaires ”Lingonvecka”-serie. Där är bindor och tamponger av 100 procent ekologisk bomull som är skonsam mot huden. Helt fria från klorblekning, kemikalier, parfym, tillsatser och plaster. Totalekologiska alltså! En binda till och med Greta Thunberg kan använda om hon någon gång får mens.

Den är säkert jättebra för naturen, men jag kan av egen erfarenhet berätta att den är mindre bra för den som behöver stilla blodflödet.

I lagerhallen finns inte bara alla varumärken, utan också alla storlekar och varianter – med och utan vingar, för dag- eller nattbruk, från mini till extra large.

Och vad kan orsaken tänkas vara till att dessa lagerhallar uppförts?

Jo, golfsporten ska bli jämställd.

På årets SM-vecka – som äger rum 28 juni till 3 juli – ska Linköpings Golfklubb ”menssäkra” sina banor. Andra klubbar säkrar banorna mot torka, vattensjuka, bökande vildsvin, och invasiva växter. Linköpings Golfklubb säkrar mot ”mensblod”.

Så här förklaras det på svenskgolf.se:

”I likhet med ett växande antal skolor och arbetsplatser runt om i landet kommer även SM-veckans arenor att menssäkras under tävlingarna. I praktiken innebär detta att alla toaletter kommer ha bindor och tamponger som deltagare och besökare kan ta vid behov.

– Eftersom vi siktar på att genomföra den mest jämställda SM-veckan någonsin är det självklart för oss att göra det enkelt och tryggt för alla idrottare och besökare genom att erbjuda gratis mensskydd på evenemangets toaletter, säger Anders Thorén, projektledare för SM-veckan i Linköping.”

Det är alltså en fråga om jämställdhet. Jag trodde först faktiskt att det var en fråga om att golfklubbarna såg mensblod som ett hot mot gräsmattorna, och att faran liksom måste dämmas upp.

Givetvis kommer Linköpings Golfklubb att använda det här i sin marknadsföring, typ: ”Kom och spela på Sveriges mest jämställda banor!”. Andra kommer att tvingas följa efter, konkurrensmedlet blir vem som kan erbjuda det största utbudet.

Men jag kan då förutspå att då kommer det att bli kulturkrig på golfbanorna. Feminister kommer att stå mot miljökämpar – för ni har väl inte missat den växande trenden med ”friblödning”? Aktivisterna som förespråkar detta menar att alla former av mensskydd innebär en miljöpåverkan – resurser förbrukas, sopbergen växer. Låt det alltså flöda fritt. En del av dessa aktivister anlägger också ett mer andligt perspektiv på friblödningen. De menar att man kommer i kontakt med sin kropp, sin själ och naturens kretslopp om man blöder fritt. De hävdar också att man kan lära sig kontrollera flödet, vilket väl strider mot kvinnors erfarenhet i allmänhet – men sedan när har något sådant hindrat dem som vill ligga i frontlinjen med att framföra banbrytande politiskt korrekta åsikter?

Vi får se vem som vinner det kommande kulturkriget på golfbanorna. Blir det miljöaktivisterna väntar ett blodbad.