Islamisten Zaniar Matapour gick till attack mot en gaybar i Oslo, två dog och 21 skadades. Detta ledde till att den officiella prideparaden ställdes in.

Matapour är 42 år gammal och norsk medborgare, född i den kurdiska delen av Iran. Han flyttade till Bergen som tolvåring. Han har hittills inte varit medgörlig under polisförhören och vägrar låta sig spelas in. Han har under 1990-talet blivit diagnosticerad med schizofreni, paranoia, PTSD och vanföreställningar. Han har tidigare dömts för narkotikabrott och för ha burit kniv.

Dådet utförs som en misstänkt terrorhandling. Polisadvokaten Christian Hatlo menar att man har fog för terrormisstanken, att Matapour ville sätta skräck i befolkningen. Han utreddes som ett potentiellt hot för en månad sedan av norsk säkerhetstjänst, men det ledde inte till några åtgärder. Han ska också haft nära kontakt med andra islamister i Norge.

Premiärminister Jonas Gahr Støre menar att många muslimer nu är förskräckta. Att det är viktigt att inte peka ut någon än gärningsmannen själv som ansvarig för dådet.

Låt det inte råda några tvivel, vi är ett samhälle, ett mångkulturellt samhälle, säger han.

Helt klart är dock att HBTQ är illa ansett och ofta förbjudet i muslimska länder. Vi har tittat på fyra stora, inflytelserika muslimska länder, däribland Matapours hemland Iran. Men också Saudiarabien, Afghanistan och Algeriet.

Iran

All sexuell aktivitet utanför äktenskapet är strikt förbjudet. Äktenskap kan bara ingås mellan män och kvinnor, i enlighet med landets islamiska lagar.

Den iranska regimen anses vara en av de mest hårdföra i världen och straffet för att bryta mot sedlighetslagar kan bli döden. Efter den islamistiska revolutionen 1979 avrättades 20 homosexuella på order av ledaren Ayatollah Khomeini.

Två kön är juridiskt accepterade, för att byta juridiskt kön krävs en könsbytesoperation. Homosexuella uppmanas att genomgå operationen, som är betald av staten. Många gör detta för att slippa bli förföljda eller riskera fängslas.

Saudiarabien

Saudiarabien har precis som Iran ett juridiskt system baserat på sharia. Sex mellan samkönade personer är förbjudet, både för kvinnor och män. Homosexualitet, transsexualism ses som omoraliskt och är straffbart. Straffskalan är från dödsstraff och nedåt till böter, fängelse och deportering.

Det är omöjligt att leva som sambos eller gifta sig borgerligt, enbart äktenskap mellan heterosexuella par är tillåtet.

Transvestiter och transsexuella är förbjudna att genomföra pilgrimsresan till Mecka, hadj.

2014 blev en 24-årig homosexuell man dömd till tre års fängelse och 450 piskrapp för att ha sökt upp andra män på Twitter. Han blev påkommen av en saudisk polis som låtsas vara en potentiell dejt.

Afghanistan

Trots 20 år av amerikanskt inflytande är Afghanistan ett land där dödsstraff kan utmätas mot homosexuella. Landet styrs enligt sharialag och sex mellan personer av samma kön är förbjudet. Enbart äktenskap mellan muslimer av olika kön är sanktionerade enligt lag.

Talibanregimen lurar ibland homosexuella män att stämma träff, via sociala medier. Sedan misshandlas och våldtas dem. Situationen förvärrades drastiskt i och med talibanernas övertagande av landet 2021. Sedan dess har 60 fall av riktat våld mot HBTQ-personer rapporteras av Human Rights Watch.

I allmänhet ses homosexualitet och transvestism som onormalt och tabu. Fenomenet bacha bazi är dock utbrett, där män har sex med yngre pojkar. Detta har också blivit förbjudet av talibanerna, men sågs mellan ögonen med av den USA-stödda regeringen.

Algeriet

Algeriet har lagar som förbjuder homosexualitet sedan 1966. Straffet kan bli från två månader till tre års fängelse. Att homosexuella attackeras av folksamlingar och blir slagna och torterade händer. Landets lagar bygger på islam, där homosexualitet och transvestism ses som onaturligt. Samkönade äktenskap är förbjudna.

Det finns inga organisationer som öppet tillåts förespråka HBTQ-rättigheter i landet. 2019 blev en homosexuell student mördad. Den allmänna hållningen är negativ och ofta fientlig mot HBTQ-personer. All form av socialt liv mellan homosexuella hålls i hemlighet.

Pride och islam i Sverige

I Sverige har man sett palestinska flaggor i pridetågen genom åren. Man kan få intrycket att Palestina skulle vara ett undantag i den islamiska världen, men så är inte fallet.

Detta trots att myndigheterna i Gaza, som utgör den enda delen av det politiska Palestina, förbjuder homosexualitet. Det är avkriminaliserat på Västbanken sedan 1951.

Ledare för muslimerna som är medborgare i Israel har över lag mycket negativa åsikter om HBTQ-frågor. Det finns uppgifter om att både Palestina och Israel utpressar homosexuella att bli informanter åt underrättelsetjänsterna.

2016 avrättade Hamas en av sina ledande officerare Mahmoud Ishtiwi för misstänkt homosexuellt beteende, och stöld. Den Palestinska myndigheten, som regerar på Västbanken, förbjöd 2019 HBTQ-grupper från att mötas där. Motivet var att de är skadliga för högre värderingar och ideal i Palestina.

Många palestinska homosexuella tar sig till Israel, det uppskattas bo runt 2 000 i Tel Aviv.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.