Kelvin Osagie mördade sin höggravida sambo Carine Ndah Ngwe med över 50 knivhugg. Han mördade också deras gemensamma barn, hon var gravid i åttonde månaden. Totalt hade hon över 70 skador på kroppen, när hon hittades i parets lägenhet i Vänersborg.

Osagie döms till livstids fängelse och utvisning, han fälldes på samtliga åtalspunkter. Eftersom Osagies två barn fanns närvarande i lägenheten fälldes han också för barnfridsbrott. Han har under rättsprocessen behövt tolk på engelska. Han döms också att betala skadestånd till sju personer på totalt 647 000 kronor.

Osagie och Ngwe träffades tidigt 2021 och hon blev gravid. Ngwe hade redan en dotter i hemlandet Kamerun.

Ganska snart i förhållandet började hon prata om att lämna honom, han talade henne ur det. Han hade själv fått ensam vårdnad om sina två tidigare barn, vilket han trodde skulle äventyras om Ngwe lämnade. Vid tidpunkten för mordet fanns en väska packad och färdig i lägenheten, med en del barnkläder till det kommande barnet.

Osagie hade en vana att spela in samtal på sin mobiltelefon. Därför finns det ett från minuterna innan mordet. Ngwe hade ett möte hos barnmorskan senare samma dag, han var orolig att hon skulle prata om att hon inte trivdes hemma. De sista 2,5 minuterna hörs hur hon skriker och ber för sitt liv.

Osagie förnekar mord och menar att han handlat i självförsvar och indirekt försvarat sina barn.

Kontrollbehov och orosanmälningar

Osagie träffade sin tidigare flickvän Maja i Norge 2015. Hon berättar i förhör att han stannade hos henne till augusti samma år, då han blev utvisad. Hon blev gravid med parets första barn och flyttade till Spanien där barnet föddes 2016. Sedan flyttade paret tillfälligt till Nigeria och gifte sig, för att återvända till Sverige i juli 2016. Maja hade ett barn sedan tidigare som skulle börja i skolan, paret bosatte sig i Årjäng.

Paret fick ett barn till, men förhållandet tog slut i augusti 2019. Enligt Maja blev hon utsatt för fysiskt och psykiskt våld i relationen.

Maja beskriver Osagie som en person med en sida privat och en sida offentligt. Privat var han kontrollerande. Han hade få vänner och umgicks mest med sin bror och sin far. Han ville heller inte umgås med grannarna. Han ville att barnen skulle städa jämt, och hade stränga regler hemma.

De två sista åren blev deras förhållande sämre. Han kunde bestämma att när barnen lagt sig skulle Maja städa alla rum. Han sov själv på dagarna eftersom han arbetade natt, ingen fick störa honom. Men själv kunde han ringa till Maja under natten och väcka henne.

Enligt Maja har Osagie slagit henne och hennes äldsta barn. Ibland har han fått vredesutbrott och förstört hennes datorer och mobiltelefoner. Han kollade också kvitton efter hon handlat, kollade igenom hennes mejl, Facebook och liknande.

Maja uppsökte sjukhus vid fyra tillfällen. Vid det första slog Osagie henne i pannan, hon föll och slog i huvudet. Andra gången slog han henne i ryggen, i nedre delen där hon hade ett diskbråck. Tredje gången åkte hon in för hon mådde dåligt psykiskt, fjärde gången var det när Osagie slog henne igen.

På sjukhuset gav hon bortförklaringar, som att hon skulle ramlat själv, och liknande. Maja har diagnosticerats med PTSD i Norge och under en tid tvångsvårdats på psyket.

Maja säger också att Osagie blivit utsatt för sexuellt våld under uppväxten i Nigeria, och att han främst bott med sina systrar som misshandlat honom. Osagie ska också ha försökt dejta en yngre kvinna två månader innan mordet, men den kvinnan fick reda på att han redan hade barn. Han ska också ha gått till biblioteket i Vänersborg för att flirta med tjejer.

Enligt Maja är det skamfyllt i Osegies kultur att bli lämnad av en kvinna. Han anser sig ha rätt att styra över kvinnor i sin närhet, vilket han gjorde även mot sin mor och sina systrar.

Orosanmälningar till socialtjänsten

2018 kom den första orosanmälan mot Osagie. Dessa fortsatte komma in till och med 2021, han utreddes i Melleruds kommun, Lysekils kommun, Uddevalla kommun och Vänersborgs kommun. Han misstänktes då ha använt våld mot sin styvson, och mot sina egna två barn.

När den första anmälan kom i januari 2018 var det från rektorn på styvsonens skola. Styvsonen ombeds dock av sin moder att ta tillbaka anklagelserna, vilket gjorde att förundersökningen lades ned.

Senare 2018 kom det en ny anmälan mot Osagie, att han slagit sin styvson. Styvsonen fick då akut familjehemsplaceras enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Familjen flyttar sedan till Lysekils kommun. Där berättar sonen för förskolepersonalen att Osagie slagit honom. Sonen berättade historien för olika personer och delar av berättelsen bekräftades av styvsonen. Inget ingripande från socialtjänsten sker.

I Uddevalla kommun upprättas en anmälan till Bup, då det finns uppgifter från styvsonen att båda Osagies barn blivit slagna. Osiage är dock inte villig att ta emot hjälp, inga åtgärder sätts in. Han och mamman har genomgående förnekat barnens berättelse. Osiage har dykt upp på möten men aldrig varit mottaglig för åtgärder, han anser sig själv varit jagad av socialtjänsten.

Enligt Maja har socialen i Lysekil och Uddevalla inte tagit henne på allvar när hon anmält problem. De ska ha sagt att det inte varit så allvarligt och att det inte förekom någon risk för livet.

Efter separationen flyttade hon först till Danmark, sedan till Norge där pandemin 2020 gjorde det svårt att resa ut. Osagie fick ett interimistiskt beslut om ensam vårdnad och barnen började på förskola i Vänersborg.

Maja har haft kontakt med två tidigare flickvänner till Osagie, som bekräftar hans dåliga beteende mot kvinnor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.