Styckmordet i Nyköping är makabert, men inte det första av sitt slag i Sverige. Redan 1954 mördades en man och packades i två koffertar i Bandhagen. Urbaniseringen delförklaring till det spektakulära tillvägagångssättet, enligt rättsläkaren Denise Guggenheimer. Styckmorden lever ofta kvar länge i det allmänna medvetandet genom avhandlingar, böcker och filmer.

Den tidigare sverigedemokraten Anders Eberhardt åtalas för mord, grovt vapenbrott och brott mot griftefriden. Kroppsdelar från offret hittades i plastpåsar av en städare i Karlbergskanalen i Stockholm. Eberhardt förnekar brott men medger att han riktat en pistol mot offrets bakhuvud, och av misstag avfyrat ett skott.

Han misstänks sedan ha styckat offret och först förvarat kroppsdelarna, sedan transporterat dem och slängt dem på olika platser. Hittills har tre kroppsdelar hittats, huvudet fanns i en av plastpåsarna i Karlbergskanalen. Andra kroppsdelar har hittats i vattnet utanför Junibacken på Djurgården.

Ordföranden för Sverigedemokraterna i Nyköping är Thom Zetterström. Han hoppades länge att allt skulle dementeras. Men det visade sig vara sant. Partikollegan Eberhardt var förtroendevald för partiet i närmare tio år och hade offentliga uppdrag.

Efter mordet så startade Eberhardt en stor renovering av sin lägenhet, i vad polisen tror var ett försök att dölja spåren. Det finns stark teknisk bevisning, dna och många vittnesmål. Han är sedan 25 april utesluten ur Sverigedemokraterna. Rättegången startar i dag 22 juni i Stockholms tingsrätt.

Styckmord och urbanisering

Enligt rättsläkaren Denise Guggenheimer har styckmord blivit vanligare. Forskningen går tillbaka till 1960-talet och ökningen beror på urbaniseringen. Enligt Guggenheimer är det besvärligare att göra sig av med en kropp i urban miljö, till skillnad från när man bor lantligt.

Sedan 1991 har det skett 43 styckmord, som kan delas in i offensiva och defensiva styckningar. Den defensiva görs i syfte att undkomma rättvisan. Den offensiva innehåller sadistiska mord som kan drivas av psykoser.

Ett styckmord som blev uppmärksammat på sin tid var det i Bagarmossen 1954. Det kallades även Koffertmordet i Bagarmossen, då likdelarna lades i koffertar. Slaktaren Lasse Andersson sköt Per Gunnar Löthberg med ett salongsgevär, mordplatsen var Lagavägen 3. Det som utlöste mordet var ett gräl över ett munspel.

Slaktaren Andersson styckade upp Löthberg med hjälp av köksknivar, utan att ta av offret kläderna först. Sedan placerades kroppsdelarna i två koffertar, en brun och en svart. Andersson sökte sedan hjälp av en tredje person för att göra sig av med likdelarna, men personen slog larm. Andersson dömdes till sluten psykiatrisk vård.

Margareta af Forselles styckmördades i Göteborg 1968. Hennes kropp hittades i en koffert i havet utanför Gåsö. Initialt misstänktes två finnar, som hängdes ut i media med öknamnen ”Grisen” och ”Ärransiktet”. Misstankarna mot dem avskrevs dock efter fem veckor.

1971 misstänktes en då avliden läkare, med kopplingar till Gåsö, för mordet. Han hade troligen köpt sex av af Forselles och sedan mördat henne. Enligt vittnen tog han med sig två koffertar ut på en båtfärd från Gåsö, och kom hem tomhänt. Mordet fick dock aldrig en rättslig lösning.

Den svarta dahlian

Ett av de mest kända styckmorden är det på Elizabeth Short. Hon mördades i januari 1947 i Los Angeles. Fallet är olöst och blev mycket omskrivet i media på sin tid. Short fick smeknamnet “Den svarta dahlian”, efter blomsorten.

Short flyttade från östkusten till Los Angeles för att satsa på en skådespelarkarriär. Hon var 22 år när hennes kropp hittades naken och lemlästad. Kroppen var kluven itu och dränerad på blod. Enligt rättsläkarna var hon död minst tio timmar innan kroppen hittades. Hennes ansikte var skuret i ett så kallat “Glasgow smile”, från mungiporna till öronen. Det fanns också misstankar om att hon blivit våldtagen innan mordet.

Shorts öde har levt kvar i media, kultur och film in i vår tid. Det räknas som ett av de mest kända olösta morden i världen. Filmen The Black Dahlia kom 2006 och är baserad på en roman med samma namn från 1987. Både film och roman blev uppmärksammade men är bara löst baserade på det faktiska mordet.

Mordet påskyndade processen med att lagstadga register över sexualförbrytare. Kalifornien blev 1947 första delstat att göra det obligatoriskt för dömda sexualförbrytare att registrera sig.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.