Vid halvtid i turneringen Candidates Tournament 2022 hade Ian Nepomnjasjtjij och Fabiano Caruana etablerat sig som ensamma i toppen. Båda tog vinster i den sjunde omgången.

Många hade trott att någon av de yngre spelarna skulle kunna utmana, men varken Ding Liren eller Alireza Firouzja hade lyckats väl och låg tillsammans med Teimour Radjabov i botten av tabellen. Ett mellanskikt av Jan-Krzysztof Duda, Richárd Rapport och Hikaru Nakamura hade formats, men bara de två i toppen hade ännu vunnit en match.

Det kändes som avgörande för övriga att ta en första matchseger om de ville ha en chans att utmana när returmatcherna inleddes på söndagen i den åttonde omgången.

Ian Nepomnjasjtjij – Ding Liren

Ian Nepomnjasjtjij verkade spela för ett oavgjort resultat mot Ding Liren, trots övertaget att få spela med de vita pjäserna. Matchen var över efter en timme, utan att någondera spelare tagit risker eller hotat. Troligen sparade Nepomnjasjtjij sina krafter för mötet med Caruana på måndagen. Tre upprepade drag gav det oavgjorda resultatet efter 37 spelade drag.

Richárd Rapport – Jan-Krzysztof Duda

Det blev en bra match mellan Rapport och Duda. Flertalet gånger blev det intressant och Duda med de svarta pjäserna visade att han försökte spela för en seger. Båda spelarna attackerade på kungssidan, och en tät position utvecklade sig till ett övertag för Rapport.

Efter en och en halv timmes spel såg Duda, som var mäkta irriterad på sig själv, hur det utvecklat sig. Några mindre missar hade föregått några större, vilket lämnat hans kung ensam och oskyddad. Medan Rapport var borta från bordet tillkallade Duda domaren, resignerade och reste sig upp. Rapport hann precis tillbaka för att få ett handslag som erkände hans första hela poäng i turneringen.

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana

Amerikanerna möttes, denna gång Nakamura med de vita pjäserna. Utvecklingen av pjäserna blixtrade fram, och ett pjäsbyte, svarts löpare och två bönder mot vits torn, gav en intressant obalans tidigt i matchen. Först efter tjugo drag, med endast åtta minuter sammanlagd tid, sågs tillstymmelser av tankepauser och tvekan innan svart började använda längre betänketider.

Caruana hotade på kungssidan där vit gjort sin rockad, tills Nakamura med ett mycket fint drag, h4, tog udden ur attacken och satte press på svart som nu också hamnat i tidspress.

Snart tvingades Caruana ge upp sina offensiva förhoppningar, han erbjöd ett dambyte som accepterades och spelade därefter för att nå ett oavgjort resultat. Nakamura hade vinstkänning och fann åter ett mycket fint drag med en bonde, denna gång b4. Caruana tog sig till drag 40 där spelarna får var sin timmes betänketid tillagd, och kunde ta en paus från brädet där han suttit fokuserad sedan den snabba öppningen.

Caruana använde merparten av tidstillägget, men kunde inte finna några drag som räddade hans situation. Nakamura spelade säkert utan att tappa koncentrationen och fick vid drag 74 sin första seger under turneringen.

Alireza Firouzja – Teimour Radjabov

En tät position fanns i matchen mellan den unge Alireza Firouzja och Teimour Radjabov.

Spelarna hade fyra minuter kvar vardera att spela fyra drag för att efter fyra timmar komma till tidstillägget som infaller efter fyrtio spelade drag. Firouzja som med vit ville undvika upprepning och oavgjort, letade stressat efter säkra drag. Den erfarne Radjabov tvingade honom att göra den första attacken och fortsätta att frenetiskt leta säkra drag. Det var dramatiskt när de båda med ytterst lite tid kvar kunde resa sig upp och andas ut, när en timme lades till på deras klockor.

Matchen fortsatte att vara tät, även efter drag 60 när ett tidstillägg ges om 30 sekunder för varje spelat drag. Efter drag 80 var båda spelarna i tidsnöd, och åter i tät position och med Firouzja frenetiskt letande efter säkra drag för att dra ut på matchen. När det knappast kunde bli mer spännande involverade Radjabov sin kung i en attack, och den än en gång stressade Firouzja blickade oroligt mellan brädet, klockan och sina anteckningar. Till slut, vid drag 93 kom det oavgjorda resultatet, på grund av upprepade drag, och nu såg Firouzja mer lättad än besviken ut över att han fortfarande saknar en vinst i turneringen.

Det blev en intressant utveckling i och med resultaten efter den åttonde omgången. Ian Nepomnjasjtjij drygade ut sitt försprång när Fabiano Caruana tappade poäng. Två spelare, Richárd Rapport och Hikaru Nakamura tog sina första segrar i turneringen och närmade sig ledarduon. Möjligheten ges för dem att närma sig än mer när de topplacerade möts på måndagen, denna gång med Caruana bakom de vita pjäserna.

Ställningen efter den åttonde omgången är

1 Ian Nepomnjasjtjij 6p

2 Fabiano Caruana 5p

3 Hikaru Nakamura 4,5p

4 Richárd Rapport 4p

5 Ding Liren 3,5p

6 Jan-Krzysztof Duda 3p

7 Teimour Radjabov 3p

8 Alireza Firouzja 3p

22 juni, fjärde omgången: Ian Nepomnjasjtjij leder Candidates Tournament 2022

Efter den första vilodagen väntade den fjärde omgången. Hikaru Nakamura satte sig till bords en stund innan match, bara för att få vända in och ut på plånboken inför domarsekretariatet. En kontroll medelst metalldetektor hade gett utslag, och en besvärad Nakamura fick tålmodigt plocka fram och visa de halvdussin kreditkort som gömde sig i hans plånbok. Annat fann inte domaren, och godkände vad spelaren hade med sig till mötet med Richárd Rapport.

Det såg ut som att Nakamura, möjligen uppretad av kontrollen, började aggressivt, men det lugnade sig till en enkel öppning från båda spelarna. Okomplicerat tog de sig till mellanspelet med bådas pjäser fokuserade mot mitten av brädet. Snart kom pjäsbyten som öppnade för vad som såg ut att bli ett intressant slutspel. Merparten av bönderna var ännu i spel, men i övrigt endast varsin springare och ett torn. En del betänketid och längre beräkningar kunde dock inte skapa några möjligheter på någon sida brädet. Mest nöjd är troligen Rapport som höll oavgjort med svart.

Även mellan Ding Liren och Fabiano Caruana var det slutspelet där fokuset låg. I mellanspelet var de flesta lätta pjäserna ur spel och ytor fanns på damsidan efter att båda spelare gjort korta rockader. Ding Liren såg ut att ha initiativet med vitt när Caruana offrade sin b-bonde, troligen i syfte att gå på motoffensiv. Den kinesiska spelaren accepterade raskt offret och gjorde det tydligt att amerikanen försämrat sin position. Caruana spelade till sig ett dambyte för att förenkla för sig i återstoden av matchen där han fick spela defensivt för att försöka nå ett oavgjort resultat, vilket han lyckades med.

Den fjärde omgångens intressantaste match blev mellan Ian Nepomnjasjtjij och Alireza Firouzja. För åskådarna såg det ut som något av en pokermatch inledningsvis. Det var två samlade och lätt skeptiska motståndare, som stirrade ner den andres drag och med viss pondus försökte flytta fram sina pjäser. Det bjöds på spänning och i tidigt mellanspel kunde positionen beskrivas som romantisk. Med rockader på motsatta sidor, Nepomnjasjtjij på damsidan och Firouzja på kungsidan, tillät ställningen samtidiga attacker från båda spelare.

Nepomnjasjtjij första attack såg ut att ge överhanden, han spelade fram sin g-bonde och skapade en öppen linje framför svarts kung. Firouzja parerade med sina springare innan han skyndade till motsvarande drag på b-linjen, men lyckades inte sätta vits kung under någon press. Kort senare, efter lång betänketid offrade Firouzja sin b-bonde för att få ny kraft i sin attack. Nepomnjasjtjij gjorde en förvånad men nöjd grimas innan han tog offret, vilket tydliggjorde vits flertal attackmöjligheter, på båda sidor brädet.

Firouzja såg omgående stressad ut och började vicka på stolen. Han behövde återigen använda mycket tid, och bara några få drag senare är matchen så gott som avgjord. Nepomnjasjtjij hade kavlat upp ärmarna och kunde spela säkert för vinst. Han närmade sig att sätta svarts kung i matt, samtidigt som klockan rann ut för Alireza Firouzja. Med 3,7 sekunder kvar, bara några drag från matt, tvingades den yngre spelaren ge upp.

Dagens fjärde match mellan Jan-Krzysztof Duda och Teimour Radjabov såg tidigt ut att kunna bli spännande. Även här skedde rockaderna på motsatta sidor och tillät attacker från båda spelarna. Radjabov i svart kom dock snart att balansera positionen för att säkra ett oavgjort resultat. Remi kom efter tre upprepade drag när matchen hamnat i det tidiga slutspelet med bönder och vardera torn kvar i spel.

I och med resultaten tar Ian Nepomnjasjtjij ledningen i den sammanlagda resultaträkningen. Med två vinster och två oavgjorda resultat är han ensam ledare med 3 poäng. Han följs på andra plats av Fabiano Caruana på 2,5 poäng. Alireza Firouzja, efter gårdagens förlust är på sista plats med 1,5 poäng. Den femte omgången spelas i dag onsdag, den sjätte på torsdag och följs av nästa vilodag på midsommarafton fredag.

Ställningen efter den fjärde omgången är

1 Ian Nepomnjasjtjij 3p

2 Fabiano Caruana 2,5p

3 Jan-Krzysztof Duda 2p

4 Richárd Rapport 2p

5 Hikaru Nakamura 2p

6-7 Ding Liren 1,5p

6-7 Teimour Radjabov 1,5p

8 Alireza Firouzja 1,5p

Ställning 20 juni: Fabiano Caruana leder Candidates Tournament 2022 i Madrid, spelade remi mot toppmotståndaren Ian Nepomnjasjtjij

Måndagen, den fjärde dagen av Candidates Tournament 2022, är en vilodag. Turneringen i klassisk schack, med åtta av de absolut främsta spelarna i världen började på fredagen i sommarheta Madrid. Alla möter alla med både vita och svarta pjäser, innan avslutningsdagen med avgörande matcher den femte juli. Turneringen arrangeras av det internationella världsschackförbundet Fide.

Den sammanlagda vinnaren, han med högst poäng av 14 möjliga, är kandidaten att utmana Magnus Carlsen från Norge om världsmästartiteln 2023.

I första rundan vann ​​Fabiano Caruana med de vita pjäserna mot landsmannen Hikaru Nakamura. Passande nog är de både representanterna från USA matchade mot varandra tidigt, för att undvika att de i senare rundor kan hjälpas åt genom att spela taktiskt på poäng.

Bobby Fischer anklagade för 50 år sedan högljutt de sovjetiska spelarna för att spela samman, och söka hålla honom borta från vad som kom att bli den mycket kända världsmästerskapsmatchen. Den spelades i Reykjavik, mellan honom och Boris Spassky.

Förra årets utmanare till världsmästartiteln, Ian “Nepo” Nepomniachtchi, vann med de svarta pjäserna sin första match mot den Ding Liren från Kina. Matchen var den första att avsluta premiärdagen. Med 32 drag kunde Nepo med sin dam och löpare sätta sådan press på världstvåans kung i det nedre hörnet, att Ding fick ge upp mot den ryske Nepo, som spelar under internationell flagg.

Vinnaren av turneringen möter den norska slutbossen, Magnus Carlsen, eventuellt. Carlsen sade i ett känt citat efter förra årets världsmästarmatch att han troligen skulle stå över framtida världsmästerskapsutmaningar, såvida hann inte stod att möta underbarnet Alireza Firouzja.

Firouzja är den yngste spelaren att nå 2800 rankingpoäng och är den yngste i startfältet för Madridturneringen. Han mötte i första matchen åldermannen i startfältet, Teimour Radjabov, 35 år gammal från Azerbajdzjan. Firouzja visade i inledningsmatchen sin begåvning och satte press genom ett fräckt pjäsbyte, där han gav upp sitt torn mot en löpare. Han kunde dock inte behålla trycket utan hamnade i visst underläge mot slutet av matchen, innan han fick hålla emot för att nå oavgjort med sina svarta pjäser.

I den fjärde matchen spelade Jan-Krzysztof Duda, från Polen, mot Richárd Rapport, som representerar Ungern, i en match där Duda hade ett övertag och länge höll trycket uppe. En besviken Duda fick dock inte mer än oavgjort mot den pressade Rapport, efter sex timmars spel.

Den andra dagen var något mindre intensiv än den första, tre oavgjorda matcher, däribland i matchen som var dagens naturliga huvudpunkt. De två ledarna, Caruana och Nepomniachtchi började intressant, men styrkorna jämnade ut sig till remi vid drag 33.

Endast Nakamura lyckades hämta en hel poäng i den andra omgången, när han med de vita pjäserna vann sin match mot Radjabov.

På söndagen spelades den tredje omgången, och Firouzja fick för första gången i turneringen spela med de vita pjäserna. I sina båda tidigare matcher hade han spelat djärvt, men hamnat i visst underläge, för att behöva rädda sig kvar till oavgjort. Nu mot Nakamura såg det ut som att djärvheten skulle ge resultat. Den unge spelaren spelade planerat och bytte sin häst mot två bönder på g5. Han fick med det en attacklinje mot svarts kung, men också två öppna linjer för sina bönder att avancera. Med de två avancerande bönderna såg vit ut att säkra en poäng, men Nakamura som var under tidspress lyckades mirakulöst beräkna sig till en oavgjord position.

Av de övriga matcherna, som också slutade oavgjort, var det annars Ding mot Rapport som bjöd på spänning. Ding hade ett övertag, men tappade det och initiativet och fick sent byta pjäser, för att nå oavgjort.

Ställningen efter den tredje omgången

1 Fabiano Caruana 2p

2 Ian Nepomniachtchi 2p

3 Jan-Krzysztof Duda 1,5p

4-5 Alireza Firouzja 1,5p

4-5 Richárd Rapport 1,5p

6 Hikaru Nakamura 1,5p

7 Teimour Radjabov 1p

8 Ding Liren 1p

Matcherna fortsätter på tisdagen från tjusiga palatset Santoña i Madrid. De inleds varje speldag klockan 15.00 lokal tid, och kan följas direkt på flertalet internetkanaler. Till exempel på Fides egen kanal.