Jumbo-Visma dominerar Critérium du Dauphiné genom att ta första och andra plats, vinna poängpristävlingen samt tre etapper. I Schweiz härjar covid-19 och tiotals cyklister drog sig ur under veckan, däribland fyra hela lag. Samtidigt dominerar UAE Emirates och Tadej Pogačar i Slovenien runt.

Primož Roglič, Jonas Vingegaard och Wout van Aert valde Critérium du Dauphiné i södra Frankrike som förberedelse inför Touren. Övriga större namn var Ben O’Connor, Jack Haig, Damiano Caruso, Wilco Kelderman, Filippo Ganna, Enric Mas, Dylan Groenewegen och Brandon McNulty. Men det var Jumbo-Visma som dominerade från start.

De första sex etapperna tillhörde van Aert. Han vann den första och sjätte etappen. Han trodde först att han vann etapp tre, men David Gaudu hann precis förbi. Han var även tvåa på tempoetappen efter Ganna. De övriga två etapperna vanns av utbrytarna. Wout van Aert cyklade i den gula ledartröjan.

De två sista etapperna tog cyklisterna upp i Alperna. Klättringarna var för tuffa för van Aert som tog på sig rollen som hjälpryttare. Etapp sju vanns av Carlos Verona. Roglič attackerade och försökte ta sig i kapp men fick nöja sig med andraplatsen, medan Vingegaard slutade trea. I den sista etappen kom Roglič och Vingegaard ensamma in i mål. Roglič lät Vingegaard vinna etappen. I slutställningen bytte de plats. De blir båda farliga i Tour de France.

Slutresultat Critérium du Dauphiné 2022

1. Primoz Roglič (Slovenien/Jumbo-Visma)   29t11’22’’
2. Jonas Vingegaard (Danmark/Jumbo-Visma) +0’40’’
3. Ben O’Connor (Australien/AG2R Citroën) +1’41’’
4. Damiano Caruso (Italien/Bahrain Victorious) +2’33’’
5. Jack Haig (Australien/Bahrain Victorious) +3’13’’
6. Louis Meintjes (Sydafrika/Intermarché-Wanty-Gobert) +3’17’’
7. Esteban Chaves (Colombia/EF Education-Easy Post) +3’18’’
8. Tao Geoghegan Hart (Storbritannien/Ineos Grenadiers) +3’44’’
9. Ruben Guerreiro (Portugal/EF Education-Easy Post) +3’48’’
10. Tobias Halland Johannessen (Norge/Uno-X Pro) +3’51’’

Schweiz runt

I Schweiz runt stal corona en av huvudrollerna. Flera tiotals cyklister drog sig ur, däribland fyra hela lag – Jumbo-Visma, UAE Emirates, Alpecin-Fenix och Bahrain-Victorious. Bland övriga som bröt hittade vi bland andra Aleksandr Vlasov, Peter Sagan, Daryl Impey och Adam Yates.

Walesaren Stephen Williams överraskade på den första etappen och vann sin första World Tour-tävling. Han tog därmed den gula ledartröjan, som han behöll under fyra etapper. Han tappade under etapp fem efter vilken han blev ett av offren för covid-19. Andreas Leknessund vann den andra etappen, vilket var den första World Tour-segern även för honom.

Peter Sagan var tillbaka och vann spurten på etapp tre. Den första World Tour-segern på ett år. Det bådar gott inför Touren, så vi får hoppas han blir frisk snabbt. Sydafrikanen Daryl Impey tog etapp fyra, vilket även det var en stark comeback efter två år. Aleksandr Vlasov vann den femte etappen och tog över totalledningen, innan även han fick dra sig ur.

Så var det någon kvar? Den väldigt reducerade huvudklungan innebar en annorlunda cykling. Det var svårt för något lag att kontrollera fältet. Jakob Fuglsang övertog ledningen från Vlasov under en etapp, men förlorade den till Sergio Higuita efter etapp sju, som Thibaut Pinot vann. Inför den avslutande tempoetappen ledde Higuita två sekunder före Geraint Thomas och 19 sekunder före Fuglsang. Thomas var favorit till slutsegern, då han normalt är den klart starkaste tempocyklisten.

Geraint Thomas vinner Schweiz runt efter han kommit tvåa i tempoetappen

Tempoetappen blev en kamp mellan Thomas, Remco Evenepoel och Stefan Küng. Evenepoel visade sig vara starkast och räddade därmed en tävling som för honom varit en stor besvikelse så långt. Thomas tog andraplatsen och vann totalen. Higuita lyckades hålla Fuglsang bakom sig och tog andraplatsen. Den store Küng överraskade stort i bergen och klarade en sensationell femteplats.

Slutresultat Schweiz runt 2022

1. Geraint Thomas (Storbritannien/Ineos Granadiers) 33t07’09”
2. Sergio Higuita (Colombia/BORA-hansgrohe) +1’12”
3. Jakob Fuglsang (Danmark/Israel-Premier Tech) +1’16”
4. Neilson Powless (USA/EF Education-Easy Post) +2’10”
5. Stefan Küng (Schweiz/Groupama–FDJ) +2’25”
6. Bob Jungels (Luxemburg/AG2R Citroën) +2’59”
7. Felix Großschartner (Österrike/BORA-hansgrohe) +3’37”
8. Daniel Martínez (Colombia/Ineos Granadiers) +3’39”
9. Domenico Pozzovivo (Italien/Intermarché-Wanty-Gobert) 3’42”
10. Maximilian Schachmann (Tyskland/BORA-hansgrohe) +3’45”

Slovenien runt

För andra året i rad valde Tadej Pogačar att ladda upp i sitt hemmalopp i Slovenien. Som väntat var det fullständig dominans av honom och hans lag UAE Emirates. Den näst starkaste cyklisten var lagkamraten Rafał Majka, som kommer bli väldigt värdefull i Tour de France. De två vann tillsammans fyra av de fem etapperna, tog två andraplatser och två tredjeplatser.

Slutresultat Slovenien runt 2022

1. Tadej Pogačar (Slovenien/UAE Emirates) 19t18’09”
2. Rafał Majka (Polen/UAE Emirates) +0’12”
3. Domen Novak (Slivenien/Bahrain Victorious) +2’32”
4. Vincenzo Albanese (Italien/Eolo-Kometa) +2’42”
5. Vojtěch Řepa (Tjeckien/Equipo Kern Pharma) +3’10”