Fyra utländska män står åtalade i Örebro tingsrätt för grovt blåljussabotage, alternativt våldsamt upplopp, under påskhelgen. Det är första gången som någon åtalas för grovt blåljussabotage, där maxstraffet är livstids fängelse. Upploppen skedde när Rasmus Paludan planerade bränna en koran i Sveaparken.

De fyra personerna som åtalas är samtliga medborgare i andra länder, två i Syrien, en i Irak och en i Somalia.

Hussein Ali Luaibi Al-Maliki är medborgare i Irak, född 2001 och har tolkbehov i arabiska. Först riktade han verbala hot mot polisen, sedan maskerade han sig och kastade stenar mot poliser. Han var med och forcerade polisens avspärrningar, delar av händelserna filmade han. Han har också varit pådrivande och försett andra personer med stenar och tillhyggen.

Abdullahi Abdiwali Ibrahim är medborgare i Somalia och Sverige, född 2000 och har tolkbehov i teckenspråk. Han har kastat sten mot poliser och flyttat bort kravallstaket, samtidigt har han filmat mycket av detta.

Hussain Kafarnawi är medborgare i Syrien, född 2000 och har tolkbehov i arabiska. Han har kastat ett stort antal stenar mot polisen och forcerat avspärrningar. Han har varit pådrivande i händelserna, exempelvis genom att få andra att kasta sten.

Ali Kafarnawi är medborgare i Syrien, född 1993 och har tolkbehov i arabiska. Han har kastat sten mot polisen.

Enligt åklagaren har männen i samförstånd och tillsammans med andra okända gärningsmän angripit och stört polisverksamhet. Detta genom att använda våld och hot om våld, skadat och tillgripit polisfordon och skadat polishundar. Åklagaren yrkar på utvisning för alla utom Abdullahi Abdiwali Ibrahim som kom till landet innan han fyllt 15 år. Samtliga vidgår händelseförloppet, men förnekar brott.

Polisen i Örebro har ett omfattande bevismaterial i form av film. Man har identifierat ett 30-tal personer och har minst 70 till som man arbetar med. Under upploppen skadades 71 poliser, 8 polisfordon skadades varav 4 totalförstördes, 4 polishundar skadades lätt. Skador på polisens tjänsteutrustning uppgår till 563 000 kronor. Kostnader för skador på polisfordonen tas inte upp i stämningsansökan.

Emelie Bodegrim är kommenderingschef för utredningarna i Örebro. Man hade i slutet av april 30 misstänkta och ett stort och komplext material att hantera. Men hon tror att man kommer kunna få personer dömda.

64 av poliserna som var kommenderade till Sveaparken har efteråt rapporterat om påtagligt psykisk påverkan. Totalt skadades 71 poliser varav 50 fick uppsöka vård.

Områdespolisen Björn från Motala beskrev påskupploppen som en krigszon, i SVD.

När vi har försökt att svara upp för yttrandefriheten och demokratin har vi mötts med ett våld jag aldrig har mötts av tidigare.

Polisen Jonas beskriver sin upplevelse av händelserna i Örebro.

Det vi möts av där går inte att beskriva. Total kaos och total katastrof. Flertalet skadade kollegor med benbrott, käkfraktur, jag blev själv träffad av säkert 10–20 stenar på ryggen, armarna, benen och på huvudet.

I övriga landet

I Stockholm har man bilder på 47 personer och har identifierat 13. Kammaråklagare Lotta Karlsson kommer väcka åtal i omgångar.

En man som deltog blev dömd till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Han var innan upploppen efterlyst av polis med ett utvisningsbeslut hängande över sig. Mannen är 34 år och medborgare i Tadzjikistan.

I Skåne är 12 personer skäligen misstänkta för brott, man har 23 personer till som man identifierar. Polisutredare Håkan Persson tror det finns många flera, och anser att även passiva deltagare borde lagföras.

I Östergötland var det upplopp i Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping. Där uppskattar man att upp till 100 personer per stad kan komma att identifieras. I slutet av april var tre personer häktade i Norrköping och två i Linköping.

Justitieombudsmannen har beslutat att inte gå vidare med anmälningar mot polisen. Detta då polisen själva kommer göra en omfattande utredning av händelserna. Anmälarna menade i många fall att polisen gjort fel som beviljat tillstånd åt Rasmus Paludan. I ett fall har uppgifter lämnats vidare till åklagare, där anklagelser om polisvåld finns.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.