Sjätte juli drar damernas mästerskap Uefa Women’s Euro 2022 i gång i England. Sverige har kvalificerat sig för turneringen och möter Schweiz, Nederländerna och Portugal i gruppspelet. En het och förhoppningsvis framgångsrik sommar väntar för det svenska damlandslaget.

Till skillnad från herrfotbollen så är inte sporten bara en arena för träning och tävling. Det är också en plats där kärlek spirar, där relationer uppstår, och ibland tar slut.

Vi har gjort ett nedslag i den svenska truppen och tittat på vem som är tillsammans med vem. Vi listar också ett par internationella exempel på damspelare som hittat kärleken på planen.

Ett bekant ansikte inom svensk damfotboll är Marta. Brasilianskan dominerade i Umeå IK fram tills hon blev såld till Los Angeles Sol 2009. Men amerikanerna värvade också Johanna Frisk, lagkamrat till Marta i Umeå IK. Enligt uppgift var det ett krav från Martas sida, för att hon skulle acceptera övergången.

Att de skulle varit ett kärlekspar förnekades av Frisk, klubben ville inte ge några kommentarer till spekulationerna. Det blev bara en match för Frisk i Los Angeles, Marta var mer framgångsrik med tio mål på 19 matcher. Marta spelar nu i Orlando Pride och är förlovad med lagkamraten Toni Pressley.

En annan känd spelare som aktivt lobbat för feminism och HBTQ-rättigheter är amerikanskan Megan Rapinoe. Hon var en stark kritiker av Donald Trump när han var president och knäböjde inför matcherna i solidaritet med NFL-spelaren Colin Kaepernick. Hon har också varit offentlig med sitt privatliv, och förlovade sig med basketspelaren Sue Bird 2020.

Damlandslaget och deras relationer

Nathalie Björn och Aurora Galli. Paret träffades i Everton där båda spelar. Vill det sig så kan de mötas i kvartsfinal i sommarens EM, Galli är uttagen till Italiens trupp.

Pernille Harder och Magdalena Eriksson. De blev ett par när de spelade tillsammans i Linköping. Nu spelar båda för Chelsea i Women’s Super League. Harder är lagkapten i danska landslaget som spelar EM i sommar.

Lina Hurtig är anfallare i Juventus till vardags. Privat är hon gift med Lisa Lantz, som spelade för Linköping till 2020. Paret har en dotter.

Caroline Seger är en av landslagets mest erfarna spelare med 229 landskamper. Hon var tidigare tillsammans med sin lagkamrat i FC Rosengård, Malin Levenstad.

Zećira Mušović är målvakt i Chelsea. Hennes pojkvän Alen Bibić är ishockeyspelare, senaste klubbadressen var TPS Åbo.

Kärleken spirar även i tulpanlandet

I Sveriges motståndare Nederländerna spelar måldrottningen Vivianne Miedema som är tillsammans skotska landslagsspelaren Lisa Evans. Paret spelar tillsammans i Arsenal, men Skottland kvalificerade sig inte till sommarens EM.

Även lagkamraten och stjärnan Lieke Martens är tillsammans med en elitfotbollsspelare, Sparta Rotterdams målvakt Benjamin van Leer.

Merel van Dongen är tillsammans med den före detta fotbollsspelaren Ana Romero, som avslutade karriären i Real Betis 2020.

Vi önskar nederländskorna all lycka till med kärleken, men otur i matchen mot Sverige.

Sveriges gruppspelsmatcher i mästerskapet

9 juli: Nederländerna – Sverige, Bramall Lane, Sheffield

13 juli: Sverige – Schweiz, Bramall Lane, Sheffield

17 juli: Sverige – Portugal, Leigh Sports Village, Leigh

 

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.