Frilansjournalisten Joakim Lamotte avslutar journalistkarriären, meddelar han i ett inlägg på Facebook. I kväll kommer han hålla en presskonferens på sin Instagram där han förklarar varför, men han säger redan nu att en orsak är hot mot hans familj.

Lamotte har varit verksam som journalist i runt 20 år och blev känd för en bredare allmänhet genom SVT Debatt. Han utvecklade sedan sin egen plattform, främst på Facebook, där han direktsände reportage från platser runt om i Sverige.

Hans verksamhet som fristående journalist har inte uppskattats av alla. Eftersom han gjort reportage bland annat från stökiga förorter har han kallats rasist och högerextremist. Så sent som 2 juni blev han anklagad i ETC för att ha ”högerradikaliserats”. Där kallas han också ”Swishjournalist”, ett nedsättande epitet som används av frilansjournalister som tar emot donationer via Swish.

Etablerad media och opinionsbildare på vänsterkanten har länge haft ett horn i sidan till Lamotte. Delvis på grund av att han etablerat sig så starkt på Facebook, där han 2021 hade mest räckvidd och engagemang i Sverige, enligt Maktbarometern.

Efter Husbykravallerna 2013 påstod Lamotte på sin blogg att medarbetare i Expressen och Aftonbladet uppmuntrat till våldsamheter. Dåvarande chefredaktören för Expressen, Thomas Mattsson, kallade det falsarier. Och ansvarige utgivaren på SVT Mette Friberg bad om ursäkt, då Lamottes blogginlägg av vissa förväxlades med hans roll på SVT Debatt.

Lamotte arbetade även för SVT:s Uppdrag granskning och var krönikör i Göteborgs-Posten, där slutade han 2018. Han uppgav då att han motarbetats angående vissa krönikor han velat publicera. Lamotte påstod att webbredaktionen segade på tiden med att publicera, vilket dåvarande chefredaktör Christofer Ahlqvist förnekar. Enligt Ahlqvist var det bara en gång det hände, och då på grund av en miss.

Under 2016 och 2017 föreläste Lamotte i skolor om sexuella trakasserier. Ämnet är något han bevakat och han har till exempel varit engagerad i fallet med Fredrik Ivarsson.

Ivarsson våldtog och mördade en 16-årig flicka från Borås, men fick sluten ungdomsvård på grund av att han var omyndig. Ivarsson våldtog senare en svensk flicka under semester på Cypern och dömdes till sju års fängelse. Han släpptes på fri fot efter två tredjedelar av tiden. Sedan 2019 har Ivarsson ett nytt namn och letar tjejer på dejtingsajter, något Lamotte kontinuerligt uppmärksammat.

Lamotte sökte först upp honom i Onsala i sitt föräldrahem, något som fick kritik. Lamotte har samtidigt ett stort stöd bland sina följare som uppskattar hans arbetsmetoder.

Men arbetet har också kostat på, inte minst med en konstant hotbild mot Lamotte och hans familj med fru och två döttrar.

Under kravallerna i Kronogården i Trollhättan 2019 fick Lamotte en del av sin utrusning stulen. Efter domen mot Mohammed Zorkot, som var den som stal hans utrustning, uttryckte Lamotte tydlig besvikelse mot det svenska rättssystemet.

Zorkot dömdes för grov stöld, hot mot tjänsteman i tre fall, vapenbrott, två fall av brott mot knivlagen, två fall av rattfylleri och fyra fall av narkotikabrott. Straffet blev 200 timmars samhällstjänst och 900 kronor i skadestånd till Lamotte. Zorkot fanns innan domen i tolv avsnitt i belastningsregistret.

Lamotte kommenterar:

Det är bara att säga grattis till kriminella i vårt land. Om ni inte kände till det innan så vet ni nu att brott lönar sig i Sverige.

Jag undrar varför vi ens hade rättegång för två veckor sedan? Det hade väl varit bättre att bara ge Mohammed Zorkot en medalj för gott uppförande, så hade vi sparat både tid och pengar.

Trots Lamottes något ironiska ton är det en svidande kritik mot rättsväsendet och landets politiker. Klockan 19.00 i kväll får vi veta mer på Lamottes Instagramkanal, kanske vad han kommer ta sig för efter journalistbanan är avslutad.

Filip är reporter på Morgonposten.