Vad är skillnaden mellan zombier och en galen pöbel?

I ett datorspel ingen alls. Man kan argumentera för att zombiebegreppet egentligen symboliserar just en viljelös massa, som bara agerar och inte har nåtgot att göra med den populärkulturella varianten. Själv brukar jag undvika allt med zombier, normalt tycker jag sådant är… hjärndött och ointressant. Normalt!

I spelet Acquitted som utspelar sig i en fiktiv värld, fast närmare verkligheten än fiktionen, är du en karaktär inspirerad av Kyle Rittenhouse. Om någon mot förmodan inte vet vem det är, är det en ung man som ville hjälpa till och försvara butiksägare mot våldsamma upplopp, under den tiden upplopp var helt okej enligt politiker. Strax innan presidentvalet i USA, hösten 2020.

Han gick runt, patrullerade och försökte hjälpa till så gott han kunde. En scoutliknande och uppriktig person, som anfölls av en grupp människor som gick runt och plundrade och försökte döda honom.

Om man objektivt försökte se vad som hänt blev det klart att fyra ganska osympatiska människor med rätt hemska saker i sitt bagage – pedofili, grov misshandel och generellt aggressiva tendenser – försökte bränna ner och förstöra butiker och byggnader. Han försökte stoppa dem, de jagade honom och när de försökte döda honom försvarade han sig.

Det var lite lustigt att alla de som då skulle vara del av Black Lives Matter var vita med privilegierad bakgrund från rika, välutbildade familjer. Men som av egen kraft och livsval inte direkt sett till att bli framstående, laglydiga, eller sympatiska personer. Kanske för att “bryta mot normerna”?

Rittenhouse blev sedan en symbol för motståndet mot upploppsmakarna, och domstolsförhandlingarna fick stor uppmärksamhet. Eftersom den politiska hysterin lagt sig lite när det väl blev domslut blev han helt rätteligen friad. Om det han gjorde inte var självförsvar, finns det inget som är självförsvar.

I detta spel spelar man i vändor, man kommer ut från domstolen och jagas av horder av galna kommunister och progressiva aktivister.

Här är det precis som när man kommit ut från domstolen och man “välkomnas” av zombierna!

Man har några olika vapen att välja på, eller att slåss med bara nävarna. Det är i princip ett våg efter våg-spel. Svårighetsgraden ökar. Och man kan försöka klara det med bara pistol i stället för automatkarbin eller med bara nävarna. Vilket är mycket svårt på de högre svårighetsnivåerna.

Spelet är lite enahanda, men delvis beroendeframkallande. Man vill ju klara nivåerna. Det mest frustrerande är nivå åtta där jag fastnade länge, med både automatkarbin och pistol. Nivå 15 var också en sådan nivå som var otroligt frustrerande. Förstod först inte hur upplåsning av vissa nya vapen fungerade men tydligen bara för de nivåer man fått dem och man kan inte gå tillbaka till tidigare nivåer och använda dem där. Minigun till exempel.

Frustrerande skärm när man blivit övermannad.

Det är ett långvarigt projekt att ta sig igenom detta spel!

För priset, åtta euro är det ett prisvärt spel. Det jag saknar är lite små detaljer för att piffa upp det. Någonting lite annorlunda när man klarar en nivå, någon rolig grafisk grej eller animation då och då. Zombierna med lila, grönt eller blått hår och kommunistflaggor är sådana detaljer. Bossarnas lite nyare utseende och nya förmågor är kul. Idén är rolig och jag tror en uppföljare som är lite mer slipad med lite mer variation skulle vara kul. Frustrationen (i en positiv bemärkelse) när jag försökt klara det med pistol eller nävarna har varit stor. Man blir väldigt arg av det ibland.

Jag har spelat ganska mycket i mitt liv, men få spel har stört mig som när jag dött på samma ställe flera gånger i detta spel. Sen när man väl försöker klara det med olika vapen (i stället för automatkarbin och handgranater, pistol eller bara med nävarna) blir det hiskeligt svårt. Trodde jag klarat alla nivåer vid 30 och började försöka klara tidiga nivåer med bara pistol eller till och med nävarna. Men sedan såg jag att det fanns fler nivåer. Och då var det mycket svårare än tidigare. Lite slut och kanske lite trött på spelet, men sakta ska jag ta även de sista nivåerna!

Kul spel, kul idé, saknar lite variation men värt pengarna, är summa summarum.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Har spelat poker i snart 20 år, rest och upplevt mycket. Vill försöka berätta saker som är underhållande och som även säger något om själva tiden och samhället vi lever i och människorna runt omkring oss. Jag började som nätspelare men föredrar att spela live med riktiga människor på ett ställe där jag trivs.