Zlatan Ibrahimović vann Serie A-titeln med AC Milan 26 maj. Efteråt uppmärksammades det att hans återkommande skadefrånvaro berodde på ett skadat ledband. I en film på sociala medier visade han hur knäet töms på vätska en gång i veckan. Ibrahimović har visat upp en fenomenal fysik som förlängt hans karriär till över 40 års ålder.

Ibrahimović missade EM i fjol på grund av en mindre knäskada. Då gjorde han en titthålsoperation och rehabiliteringstränade sedan i två månader.

Värre var det i april 2017 då han skadade högerknät allvarligt i en match mot Anderlecht. Han spelade då för Manchester United och fick trots en lång rehabiliteringsperiod kontraktet förlängt. Han återvände till planen i slutet av november, men spelade bara sju matcher den säsongen.

Resan gick vidare till USA och Los Angeles Galaxy där han spelade två skadefria säsonger. Han vände sedan hem till Europa och AC Milan, där han under tre säsonger spelat ungefär hälften av matcherna varje säsong. Han har dragits med ett koppel av mindre skador.

Dock har det under den senaste säsongen varit värre. Under det senaste halvåret spelade han på smärtstillande sprutor, och fick tömma knät på vätska varje vecka. Direkt efter säsongen var avslutad opererades han och nu väntar runt sju månader av rehabilitering. Trots sin ålder satsar han på att spela vidare när han är återställd.

Det framgick av rehabiliteringstiden att hans ledband var skadat. Det är sällsynt att någon kan spela med en skada på ledbandet, och speciellt inte när den var så pass allvarlig att den skulle ta över ett halvår att läka.

Mer muskler i Piemonte

Ibrahimović har aldrig testats positivt för dopning, men han gick upp drygt tio kilo på ett halvår Juventus. Tittar man på bilder från hans tid i Malmö FF och Ajax ser det ut som en annan spelare än det fysmonster vi blivit vana vid. Sedan tiden i Juventus går han på en strikt diet och har en privat kock sedan flera år.

2017 uttalade sig Ulf Karlsson om Ibrahimovićs fysik, han var tidigare förbundskapten för friidrottslandslaget. Han menade att man inte kan gå upp så mycket i muskelmassa på så kort tid. Även Albin Ekdal nämns då han gick upp åtta kilo när han spelade för Juventus.

Karlsson menar också att det inte är en dopningsanklagelse mot Ibrahimović eller någon specifikt, utan pekar på klubbkulturen. Där fanns en lagläkare som senare dömdes till 22 månaders fängelse.

För uttalandet stämde Ibrahimović Karlsson för grovt förtal, och vann. Han dömdes till 60 dagsböter á 400 kronor, totalt 24 000 kronor. Han behövde inte betala Ibrahimović rättegångskostnader. Karlsson var besviken på rättsväsendet och att han förlorade mot ”den store” Zlatan.

Läkaren Karlsson syftade på var Riccardo Agricola, som 2002 åtalades för att ha försett spelare med det prestationshöjande hormonet erytropoetin. Hormonet ökar både mängden röda blodkroppar och syreupptaget. Zlatan kom till Juventus sommaren 2004 från Ajax, då var Agricola inte verksam i klubben längre.

2006 blåste det upp till storm igen kring Juventus och man blev fråntagna Serie A-titlarna från de två senaste säsongerna. Skandalen kallades calciopoli och ett flertal klubbar och ledare bestraffades.

En annan som spelat på sprutor är tennisstjärnan Rafael Nadal. Han vann Franska Öppna, mycket tack vare sprutor för att lindra smärtan i ena foten. Men inom andra sporter är detta strikt förbjudet. Franske cyklisten Guillaume Martin menar att många inom cykelsport anklagas för dopning, speciellt inom Tour de France, utan grund. Att spela på sprutor och bli hjälteförklarade går inte, säger han syrligt och syftar på Ibrahimović och Nadal.

Efter flera skandalomsusade dopningsfall, som med amerikanen Lance Armstrong, är man strikta med injektioner. De tillåts bara av medicinska skäl. Är man skadad får man vila och stå över till nästa tävling.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.