Det ska röstas om 577 platser i Frankrikes nationalförsamling, parlamentets underhus. Första omgången är 12 juni och den andra 19 juni. Kommer president Macrons regeringskoalition behålla makten? Eller blir det vänsterkoalitionen med Jean-Luc Mélenchon som premiärminister?

Uppdatering 20/6

Efter andra omgången står det klart att Ensemble tappar 102 mandat och landar på 245. Detta är inte tillräckligt för att bilda regering ensamma.

Utmanaren Nupes gör ett strålande resultat och får 131 mandat, 73 fler än förra valet.

Även nationalisterna i Nationella fronten gör en otroligt bra andra omgång och får 89 mandat. Det ska jämfördas med åtta 2017.

UDC gör ett dåligt val och får 64 mandat, 56 färre än 2017.

Resultatet ger ett hängt parlament, där det är upp till blocken, eller enskilda ledamöter, att förhandla fram en koalition med 289 mandat.

Uppdatering 13/6

Valdeltagandet i omgång ett hamnade på 47,51 procent, en majoritet av väljarna stannade hemma.

Macrons Ensemble fick 25,75 procent och utmanaren Nupes 25,66. Ensemble tar mellan 255 och 310 mandat enligt mätningar, Nupes 150 till 220. Ledaren för Nupes, Jean-Luc Melénchon, har dock inte gett upp hoppet och tror att man kommer besegra Ensemble. Och ifrågasätter det väntade höga antalet mandat som motståndaren spås få.

Le Pens högerparti Rassemblement spås öka sina mandat från åtta idag, till tio till 25.

Inför valet

Valet till Frankrikes nationalförsamling är uppbyggt kring enmans-valkretsar. Den kandidat som vinner en majoritet av rösterna och en andel av rösterna som motsvarar 25 procent av registrerade väljare vinner mandatet. Finns det ingen som når upp till detta väntar en andra omgång, då alla med över 12,5 procent av väljarna möts. I andra omgången vinner den som får flest röster.

I parlamentet är president Emmanuel Macrons parti La République En Marche! regeringsbildare, och ställer upp i valet i koalitionen Ensemble (tillsammans, reds. anm.). Där hittar vi andra mittenpartier som Demokratiska rörelsen med flera.

Man utmanas bland annat av UDC, alliansen av höger och center, som i sig består av två mindre koalitioner. Republikanerna plus deras allierade, och en förening av demokrater och oberoende liberaler.

Ett tredje block är Nupes, nya ekologiska och folkliga unionen, där socialister, kommunister och gröna samlas. Värt att nämna att Jean-Luc Mélenchons parti La France Insoumise ingår där. Mélenchon var som bekant nära att gå till andra omgången av presidentvalet i april.

Nationella fronten ställer upp, liksom Radikala vänsterpartiet, namnet till trots ett mitten-vänsterparti. Koalitionen Union för Frankrike med högerpartierna Debout la France och Patrioterna.

Éric Zemmours nya parti Reconquête (återerövringen, reds. anm.) ställer upp, liksom trotskisterna Lutte Ouvrière.

Opinionsmätningar och regeringsbildning

Ensemble har legat ganska stadigt över 25 procent i mätningarna under maj. Partiet beräknas få mellan 275 och 315 mandat, 289 räcker för absolut majoritet. Skulle man inte nå upp till 289 kommer man troligen söka bredare samarbete med center-högerpartier. Då lär man också behöva stuva om i regeringen.

Samtidigt ligger utmanaren Nupes på ungefär samma nivå, även om man haft en viss nedgång månaden innan valet. Nupes bildades 1 maj i år och det är första gången sedan 1970-talet som vänstern ställer upp i koalition.

Vid valseger för Nupes kommer president Macron och premiärministern hamna i en spänd situation gentemot varandra, och troligen göra det svårt att genomdriva konkret politik. Något Macron absolut inte vill, då hans första mandatperiod präglades av demonstrationer, terrordåd och pandemin. Dessutom är det Mélenchon som kommer att bli premiärminister, ett av hans vallöften är att spärra Macrons försök att höja pensionsåldern.

Man har en överenskommelse om att bara ställa upp i en kandidat per valkrets. 360 från Mélenchons parti, 100 från de gröna, 70 från socialisterna och 50 från kommunisterna. Man har också en målsättning att besegra den nationalistiska högern i valet.

Internt finns det dock spänningar. Många tycker Mélenchon är för radikal, som vill se en ny konstitution och en sjätte republik. Frågan om hur man ska hantera Ryssland, om kärnkraft och annat är också saker som det finns väldigt olika åsikter om.

I Frankrike stiger mat- och energipriserna och sätter hård press på vanligt folk. President Macron är visserligen kritisk till Ryssland men är den av ledarna i väst som har den mest återhållsamma synen på president Putin. Han bör inte förödmjukas anser Macron, som strax innan krigsutbrottet var på plats i Moskva för att försöka avstyra en invasion. Det går inte att överdriva vikten av att Ensemble får bilda regering igen, annars kommer Macron få en ännu svårare andra mandatperiod.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.