Rättegången mot Sepp Blatter och Michel Platini har startat i Bellinzona i Schweiz. De två tidigare mäktiga fotbollstopparna står åtalade för förskingring. Rättsprocessen pågår till 22 juni.

Enligt den schweiziske riksåklagaren har Blatter på ett felaktigt sätt betalat ut cirka 20 miljoner kronor till Platini 2011. De förnekar anklagelserna, och hänvisar till en muntlig överenskommelse om konsultarbete åren 1998 till 2002. I åtalet finns också misstanken om att de förfalskat ett dokument.

Platini sade inför rättegången att han tror på att rättvisan segrar, och att han blivit utsatt för anklagelser och förtal under många år. Den nu 86-årige Blatter sade sig också ha handlat i enlighet med lagen.

Händelsen skedde under tiden Blatter var president i Fifa. Fifa kräver tillbaka pengarna som man avser använda för rätt ändamål. Båda har varit avstängda från all fotbollsverksamhet sedan 2016 då misstankarna blev kända. De riskerar nu upp till fem års fängelse, domen faller åttonde juli.

Blatters och Platinis vänskap går bevisligen långt tillbaka i tiden. Blatter tillträdde som ordförande för Fifa 1998, efter João Havelange som suttit på posten sedan 1974. Ordförandeskapet är nästan som ett arvkungadöme och vänskapsbanden är starka, liksom fiendskapen mot konkurrenter. Blatters svärfar var Helmut Käser som var generalsekreterare i Fifa 1960–1981. Han har också haft förhållanden med två av sin dotters väninnor.

Redan 2002 blev Blatter anklagad för att ha misskött ekonomin i Fifa. Bland annat påstods han vara ansvarig för att marknadsföringspartnern ISL hade förlorat runt en miljard kronor. Detta stöddes även av dåvarande ordföranden i Uefa, Lennart Johansson. Schweiziskt rättsväsende friade dock Blatter från misstankarna den gången.

Efter valet av arrangörskap till VM 2018 fick Fifa kritik. Valet föll på Ryssland, huvudmotståndaren England fick bara 2 av 22 röster i Fifas exekutiva kommitté. Flera ledamöter som lovat lägga sin röst på England bytte sida utan förvarning inför omröstningen. Blatter menade dock att den engelska kritiken berodde på att de var dåliga förlorare.

Enligt chefen för Englands anbud som arrangör hade Blatter pratat med ledamöter och påmint dem om tidningsartiklar där de pekades ut som korrupta. Blatter själv sade också att många i västerlandet med kristen bakgrund är arroganta och inte kan acceptera att andra får en chans att förändra sig. Det finns ingen systematisk korruption inom Fifa, bedyrade Blatter.

När valet föll på Qatar som värd för VM 2022 sade Blatter att homosexuella supportrar borde avstå från sexuellt umgänge. Detta fick han sedan kritik för av HBTQ-grupper. I Qatar är homosexualitet illegalt.

Blatter vann omvalet till ordförandeskapet 2015 men avgick snart efter det. FBI och andra amerikanska myndigheter startade en stor utredning om korruption inom Fifa. Det gällde ekonomisk brottslighet, mutor och liknande mellan ledamöter från olika världsdelars fotbollsförbund. Det finns mycket pengar i rättigheter till sändningar av till exempel VM.

Ett exempel från utredningen är att Jérôme Valcke, tidigare generalsekreterare i Fifa, smusslade 100 miljoner kronor man fått från det Sydafrikanska fotbollsförbundet, till konton tillhörande Jack Warner. Warner var då ordförande för Concacaf, det nord- och centralamerikanska förbundet. Två ledamöter i exekutivkommittén röstade sedan för Sydafrika i stället för Marocko i omröstningen om arrangörskap av VM 2010.

För svensk del är Blatter mest känd för att ha besegrat Lennart Johansson i valet till Fifa-ordförande 1998. Johansson hade varit ordförande för Uefa sedan 1990 och ville ta klivet till den högsta positionen inom världsfotbollen.

Johansson förlorade med 80 röster mot 111 och anklagelser om att Blatter vunnit med hjälp av mutor, och stöd från förre ordföranden João Havelange, uppstod. Havelange ska ha gett nyss nämnde Jack Warner 60 miljoner kronor i personlig gåva för att säkra 30 röster åt Blatter.

Havelange var ordförande i Fifa 1974 till 1998, korruptionsanklagelserna innan 1995 utreddes inte på grund av preskriptionstiden. Han blev dock av med sin titel som hedersordförande 2010.

Platini var den förste före detta spelaren att bli vald till Uefa-president, en post han innehade från 2007 till 2015. I valet 2007 besegrade han Lennart Johansson, som pensionerade sig från större internationella uppdrag.

Han meddelade sin kandidatur till ordförandeskapet i Fifa, men hoppade av efter att korruptionsutredningen mot honom startade. Frågan är nu om en korrupt arvsdynasti bröts i och med att Blatter och Platini avpolletterades. Den nuvarande ordföranden Gianni Infantino har en stor och svår uppgift att sanera Fifas rykte och gå till botten med korruptionen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.