Vi följer här röstningen om misstroendeförklaringen mot inrikesminister Morgan Johansson, som sker klockan 12.00 7 juni.

13.10 Magdalena Andersson håller presskonferens. Talar om Nato-ansökan och räknar upp alla de utländska ledare hon träffat. Biden, Boris Johnson, Macron samt hela den tyska regeringen. Hon förklarar att detta inte kunde varit möjligt utan Morgan Johansson. Hon förklarar dock inte vilken roll han spelat i detta sammanhang – vilket lämnar fältet öppet för spekulationer – är det han som bokat resor och möten?

13.05 Omröstningen över. Morgan Johansson sitter kvar. Det hade behövts 175 röster för att misstroendeförklaringen skulle gå igenom. Det blev som väntat 174. 97 röstade mot misstroendeförklaringen. 70 avstod. Åtta var frånvarande.

12.57 Miljöpartiets Annika Hirvonen går igång med att påminna om att Morgan Johansson ljugit om möjligheten att ta afghanska tolkar – som tjänstgjort hos svenska förband – till Sverige. Morgan Johansson tar några mycket djupa andetag, ser förgrymmad ut. Håller andan en stund, släpper sedan långsamt ut luften.

Hirvonen berör gängkriminaliteten bara i förbigående vilket gör att hon avviker från alla andra som talat. Hon avslutar med att lova att “inte göra kaos” i den här frågan.

12.50 Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar börjar tala och inleder med sin egen variant på samma tema som alla andra berört, det gäller att uttrycka sin oro för gängkriminaliteten. Detta är i sig fascinerande, tror alla partiledarna att de måste köra sådana haranger för att vi ska övertygas om vad de tycker i frågan? Tror de att vi misstänker att de egentligen inte bryr sig.

Dadgostar förklarar nu att hon tycker att misstroendeförklaringen är “ovärdig”.

Magdalena Andersson sitter uppenbarligen och sms:ar – på tal om “ovärdigt”.

12.43 Moderaternas Ulf Kristersson förklarar att regeringen inte alls behöver avgå om Morgan Johansson fälls. Han konstaterar också att enbart Kroatien möjligen kan mäta sig med Sverige när det gäller gängkriminalitet.

När Kristersson börjar tala om att Johansson alltid skyller på andra börjar det röra på sig i regeringsstolarna. Magdalena Andersson spärrar upp ögonen som Annika Strandhäll, Mikael Damberg skakar på huvudet, Lena Hallengren skrattar märkbart men ljudlöst. Ygeman dock fortsatt sömnig.

12.36 KD:s Ebba Busch tar tid på sig att ställa talarstolen i ordning. Går när allt är på plats igång med att tala om “vänstervilden som tagit regeringen som gisslan”. Ygeman rycker till.

Busch är liksom de flesta andra som talat bekymrad över vad detta gör med “Sverigebilden”, och angriper regeringen för att den “haft kontakter med kurdiska organisationer i Syrien den senaste tiden” – och att detta skadar Nato-processen.

Försvarsminister Peter Hultqvist har börjat se sig om i riksdagssalen. Han verkar söka någon med blicken, men det ser inte ut som om han får kontakt. Söker han lunchsällskap?

12.28 Kurdistans representant i den svenska riksdagen äntrar nu talarstolen. Amineh Kakabaveh inleder med att förklara att hennes förtroende för Johansson är obrutet eftersom denne gjort så mycket när det gäller hedersvåld när det gäller lagstiftning. Hon undviker att tala om det lett till något praktiskt resultat.

Kakabaveh tar upp Saddam Husseins gaskrig mot kurder och rör sig snabbt därefter till att förklara att hon värnar Sveriges intressen genom att påtala att Erdogan försöker bestämma över Sverige. Sambandet lite oklart.

Kakabaveh förklarar att hon utgår från att den kurdiska republiken i Rojava fortsatt kommer att få stöd av Socialdemokraterna.

Mattaste applåderna hittills.

12.22 Liberalernas representant menar att Johansson måste gå därför att han “slarvar med sanningen”, chansar när han ska ge svar, samt skyller på andra när han ska försvara att brottsvågen inte kunnat brytas.

Magdalena Andersson sitter rak i ryggen med händerna knäppta i knät och ser bekymrad ut. Klädd i ljusblå dräkt. Ger lite intrycket av lärarinna i gamla folkskolan som tvingas lyssna på en mindre begåvad elev.

12.17 Annie Lööfs tur. Hon är för dagen klädd helt i vitt. Hon berättar för riksdagen att det pågår ett krig i Ukraina. Hon hävdar också därefter att världens blickar är riktade mot Sverige. Hennes talskrivare verkar ha fått med ordet “ansvarsfullt” i varje mening. Detta ansvar gör att man inte kan rösta för att fälla Johansson.

12.05 Nu avger Henrik Vinge från SD partiets röstförklaring. Han konstaterar att Johanssons tid som justitieminister har varit en katastrof. Han menar att Johanssons verksamhet präglats av likgiltighet för brottsoffer och mjukhet mot förövare av mord och våldtäkter. Jimmie Åkesson betraktar partiets företrädare med beslöjad blick, några stolar från honom sitter Annie Lööf och verkar smala ansiktet till ett avståndstagande uttryck.

Kakabaveh gnider sin haka och verkar lyssna på en inre röst. Har hon plugg i örat och får talet simultantolkat?

12.00 Innan omröstningen börjar ska det avges röstförklaringar från partierna. Först upp i stolen är socialdemokraternas Annelie Karlsson. Hon förklarar att hon tycker misstroendeförklaringen är ”ansvarslös”. Anders Ygeman ser ut att ha svårt att hålla sig vaken,och verkar faktiskt nicka till när Karlsson börjar tala om att Morgan Johansson fört ”en offensiv politik” mot gängkriminaliteten och ”drivit på polisens utbyggnad”.

Karlsson förklarar att hon anser att rikets säkerhet är hotad om Morgan Johansson tvingas avgå “eftersom han har ansvaret” för en mängd områden som är avgörande om Sverige invaderas. Och läget är ju känsligt nu säger hon, med tanke på “innovationskriget” i Ukraina. Nu vaknar Ygeman till och ser oroad ut, han verkar inte ha tänkt på detta.

11.05 Allt intresse är nu inriktat på hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer att rösta. Hon har tidigare deklarerat att hon inte kommer att rösta för misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson eftersom hon anser sig ha gjort en överenskommelse tidigare med Socialdemokraterna.

Det senaste beskedet från henne är att hon kommer att lägga ner sin röst – och om alla andra ledamöter röstar som förväntat kan Morgan Johansson sitta kvar. Enligt vad hon själv uppger hade hon ett telefonsamtal med Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin en timme innan

10.45 Vad är då själva kärnan i den gamla överenskommelsen mellan Kakabaveh och Socialdemokraterna? Den som gör att hon lovar att inte rösta så att Socialdemokraterna riskerar att förlora regeringsmakten – eller en minister.

Den sluts i förhandlingar mellan Morgan Johansson och Kakabaveh för nästan exakt ett år sedan dagen innan riksdagen ska rösta om Stefan Löfven ska få bli statsminister igen. Kakabavehs röst är avgörande.

Då hade först statsminister Stefan Löfven röstats bort av riksdagen eftersom vänsterpartiet valt att ta strid om punkt 44 i januariavtalet.

Det Vänsterpartiet vände sig mot var tanken på att fastighetsägare fritt skulle kunna få bestämma hyran.

Regeringen förlorade och avgick.

Men Löfven fick chansen att komma tillbaka i en ny omröstning några senare – och lyckades alltså med Kakabavehs hjälp.

De viktigaste punkterna i avtalet som Johansson och Kakabaveh kom överens om var:

  • Socialdemokraterna lägger gemensam motion med Kakabaveh i riksdagen för att skattemedel inte ska användas i ”vinstjakt” i välfärden.
  • Ambition om att skärpa finansiering av friskolor i enlighet med utredningsförslag.
  • Gemensam motion från S och Kakabaveh om förbud mot religiösa friskolor och förskolor.
  • Pensionstillskott genomförs från september.
  • Ambition om att förbättra sjukförsäkringen för att minska utförsäkringar.
  • Hedersbrott får en egen brottsrubricering.
  • Regeringen gör en översyn av lagen om utreseförbud och barnäktenskapsbrott.

De senaste dagarna har dock Kakabaveh fört in frågan om Erdoğans krav på Sverige inför ett möjligt inträde i Nato. Kakabaveh fruktar att Socialdemokraterna kommer att upphöra med sitt stöd till till kurdiska organisationer i Syrien och Irak – liksom att yttrandefriheten för kurder i Sverige kommer att begränsas. Detta har fått Kakabaveh att hota med att rösta så att Morgan Johansson fälls i förtroendeomröstningen.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.